Harjoituskalusto puhdistetaan ja desinfioidaan Army Westissä

Porin prikaati 6.5.2019 13.02
Uutinen
Panssarivaunun pesua Army West -harjoituksessa

Army West -harjoituksessa ulkomailta saapuva kalusto valmistellaan tällä viikolla alkavaan Maavoimien mekanisoituun Arrow19 -harjoitukseen.

Kun ulkomaista kalustoa saapuu Suomeen, osa siitä puhdistetaan ja tarkastetaan osana harjoitusta. Lainsäädäntö ei velvoita puhdistamaan sotilaskalustoa, mutta puhdistus tehdään estääkseen haitallisia eläin- ja kasvitauteja tai vieraslajeja pääsemästä Suomeen kaluston mukana. Porin prikaati on puhdistanut kansainvälisesti liikkuvaa kalustoaan jo kauan, ja nyt tehtävään koulutettiin myös reserviläisiä.

Perjantaina reserviläiset rakensivat puhdistuslinjaston. Linjastolla ajoneuvot puhdistetaan esipesu- ja viimeistelypisteissä, minkä jälkeen ne tarvittaessa desinfioidaan.

Desinfiointiaineelle varataan riittävä vaikutusaika ja lopuksi ajoneuvot tarkastetaan ja niille tehdään puhtaustodistukset. Puhdistusharjoitukseen osallistuu palo- ja pelastusalan sekä eläin- ja kasvitautien torjunnan osaajia.

Linjaston teossa on otettu huomioon ympäristönsuojelulliset tarpeet siten, että ympäristölle ei synny riskejä.

Viikonlopun aikana Porin prikaatissa harjoiteltiin kaluston puhdistusta brittiläisellä kalustolla. Maanantaina päästiin tositoimiin, kun virolainen kalusto saapui Niinisaloon.