Hyppää sisältöön

Juhlallinen lipunnosto kolmen valtakunnan rajapyykillä veteraanipäivänä

Jääkäriprikaati
Julkaisuajankohta 27.4.2020 16.13
Uutinen

"Nytkin poikkeusoloissa haluamme näyttää, että ”Himmetä ei muisto saa ja ketju ei katkea poikkeusolojenkaan aikana” ja vaikka olemme täällä Kuohkimajärvellä, Kilpisjärven kupeessa, kolmen valtakunnan rajalla pienellä joukolla niin se ei vähennä tämän kunnianosoituksen merkitystä."

Lapin sodan päättyessä 27. huhtikuuta vuonna 1945 suomalaiset sotilaat pystyttivät Suomen lipun Kilpisjärvellä sijaitsevalle kolmen valtakunnan rajapyykille viimeisten saksalaisten yksikköjen poistuttua maasta. Jääkäriprikaati jatkaa tätä veteraanipäivän perinnettä kolmen valtakunnan rajalla juhlallisella lipunnostolla.

Nyt poikkeusoloissa Jääkäriprikaati toteutti juhlallisen lipunnoston kolmen valtakunnan rajapyykillä klo 12.00 pienellä joukolla Jääkäriprikaatin komentajan eversti Sami-Antti Takamaan johdolla. 

"Jääkäriprikaatin komentajan eversti Sami-Antti Takamaan tervehdys tilaisuudessa:

Kunnioitetut sotiemme Veteraanit ja Lotat, Pohjoisen Puolustajat!

Tuon Teille Puolustusvoimien ja Jääkäriprikaatin, Lapin rajavartioston ja Lapin lennoston sekä Pohjan jääkärikillan tervehdyksen Kilpisjärveltä kolmen valtakunnan rajapyykiltä. 

Elämme poikkeusoloissa, aivan kuten kunnioitetut veteraanit elivät reilut 75 vuotta sitten.
 
Nytkin poikkeusoloissa haluamme näyttää, että ”Himmetä ei muisto saa ja ketju ei katkea poikkeusolojenkaan aikana” ja vaikka olemme täällä Kuohkimajärvellä, Kilpisjärven kupeessa, kolmen valtakunnan rajalla pienellä joukolla niin se ei vähennä tämän kunnianosoituksen merkitystä.

Välitän meidän kaikkien syvän kunnioituksemme veteraaneille maamme ja sen itsenäisyyden eteen suorittamastanne äärimmäisestä maanpuolustustehtävästä ja jälleenrakennustyöstä. 

Lapin sota käytiin toisen maailmansodan aikana Suomen ja Saksan välillä pääasiassa Lapissa vuosina 1944-45. Jatkosodan syyskuussa 1944 sovittuihin aselepoehtoihin kuului saksalaisten joukkojen karkottaminen Suomesta vajaassa kahdessa viikossa ja se johti maiden väliseen sotaan. Saksalaisten tärkeimmät tavoitteet olivat Petsamon nikkelikaivosten tuotannon turvaaminen ja Norjassa olevien joukkojensa paluureitin varmistaminen. Vetäytyessään pohjoiseen saksalaiset käyttivät poltetun maan taktiikkaa. Talvella sota muuttui asemasodaksi Käsivarren alueella, kunnes viimeisetkin saksalaisjoukot vetäytyivät Norjan puolelle. Sodan viimeinen laukausten vaihto käytiin tiedustelupartioiden välillä Kilpisjärvellä 25. huhtikuuta 1945 ja viimeiset saksalaiset poistuivat Suomen alueelta 27. huhtikuuta. Suomi katsoi sodan omalta osaltaan tosiasiallisesti päättyneeksi.

Kansallista veteraanipäivää vietetään Lapin sodan päättymisen vuosipäivänä - muistona siitä, että aseet vaikenivat 75 vuotta sitten juuri täällä Lapissa, Malla-tunturin maastossa. Lapin sodan päätti Osasto Loimun päättäväinen toiminta tällä alueella. Jääkärirykmentti 1:n komentaja, eversti Oinonen, ja häneen sotilaansa nostivat auringon paisteessa sinivalkoisen Suomen lipun. He nostivat sen tässä edessänne olevalle kolmen valtakunnan rajapyykille 27.4.1945 tasan 75 vuotta sitten. Tätä tilaisuutta kunnioittaen mekin olemme täällä nyt nostamassa Suomen lippua. 

Vaikka Suomeen ei nyt kohdistukaan mitään välitöntä sotilaallista uhkaa, on selvää, että Lapin puolustamiseen varautuminen on oleellinen osa koko maamme puolustusta. Olemme kaikki huomanneet ja todenneet varautumisen merkityksen. Varautuminen pitää tehdä ennen kriisiä, koska sen aikana kaikki ovat samalla hillopurkilla. Onneksi olemme pitäneet huolta omasta sotilaallisesta varautumisestamme. Suomen puolustuksen kulmakivi on yleinen asevelvollisuus. Sanon itse, että asevelvollinen on meidän tärkein asejärjestelmämme. Se koostuu hyvästä varustuksesta, korkeatasoisesta koulutuksesta sekä erinomaisesta aineksesta. Monet maat ovat meille tästä kateellisia. Toinen tärkeä asia on suomalaisten korkea maanpuolustustahto. Suomen puolustaminen on asia, josta me kaikki olemme melko yksimielisiä - se yhdistää meitä suomalaisia.  

Lapin turvallisuuspoliittinen merkittävyys osoitettiin jo Suomen sotien aikana. Lapin merkitys on edelleen kasvamassa. Jääkäriprikaati, Lapin lennosto ja Lapin rajavartiosto ylläpitävät kiinteitä ja vuorovaikutteisia suhteita viranomaisiin ja kansalaisiin. Lapin kokonaismaanpuolustuksesta ja kokonaisturvallisuudesta huolehtiminen perustuu laajaan viranomaisyhteistyöhön. Puolustusvoimat on mukana huolehtimassa, että Lappi on myös tulevina vuosina turvallinen elinympäristö.

Kansallinen veteraanipäivä on Suomen valtion tunnustus maamme itsenäisyyden puolustajille. Vaikka veteraaneja on joukossamme yhä harvempia kunniakkaat perinteet säilyvät ja elävät ikuisesti mielissämme ja teoissamme.

”Himmetä ei muisto saa ja tämäkin tilaisuus on osoitus siitä, että ketju ei katkea poikkeusoloissakaan” 

Lopuksi toivotan erinomaista Kansallista veteraanipäivää kaikille - Pohjoinen pitää!"

´