Kaartin jääkärirykmentistä reserviin 352 varusmiestä - ”Kokemuksia, joita taatusti ei siviilissä tuu saamaan.”

Kaartin jääkärirykmentti 19.12.2019 13.09
Uutinen
Reserviin siirtyvät marssivat Yläkentällä 18.12.2019

"Kiitän teitä kaikkia hyvästä palveluksesta yhteisen kotimaamme hyväksi. Toivotan teille kaikille mitä parhainta menestystä siirtyessänne reserviin", sanoi Kaartin jääkärirykmentin komentaja, eversti Petteri Tervonen torstaina 19.12. kotiutuville varusmiehille.

Reserviin siirtyvät tammikuussa ja heinäkuussa palveluksensa aloittaneet varusmiehet, jotka palvelivat Uudenmaan jääkäripataljoonassa (yhteensä 219) ja Kaartin pataljoonassa (yhteensä 133). He toimivat palveluksen aikana valmiusyksikössä, yksiköiden johtajina ja miehistössä.

Varusmiehille järjestettiin Santahaminassa kotiutumisjuhla, jossa palkittiin palveluksessa ansioituneita varusmiehiä. Juhlassa sotaveteraani Olli Vuorio luovutti Rautasormuksen korpraali Walid Jaddalle, joka palkintokriteerien mukaan on pitänyt joukossa yhteishenkeä yllä ja huolehtinut muista.

– Sodan aikana Suomen puolustusvalmiusmateriaali ei ollut riittävällä tasolla. Ihmisiltä kerättiin kultasormuksia ja tilalle annettiin rautasormus. Yhteensä 300 000 miestä ja naista luovutti sormuksensa. Kerätyllä kullalla oli tarkoitus ostaa asemateriaalia, kertoi veteraani Vuorio Rautasormuksen taustasta ennen palkinnon luovuttamista.

Jadda oli selvästi yllättynyt ja liikuttunut palkitsemisestaan: – Aika sanoin kuvailematonta. Minulla on ollut aina suuri kunnioitus vanhempia ja isovanhempia kohtaan.

Sotaveteraani Olli vuorio luovuttaa Rautasormuksen korpraali Walid Jaddalle

Tuleville alokkaille Jadda antoi yhden neuvon: – Ei muuta kuin pilkettä silmäkulmassa hakemaan sellaisia kokemuksia, joita taatusti ei siviilissä tuu saamaan.

Parhaat kokemukset armeijasta ovat Jaddan mukaan samalla ne ärsyttävimmät kokemukset: – Kesän kotiutuvien lopputehtävässä oltiin tiedustelutehtävissä täällä Santahaminassa, satoi vettä kaatamalla ja ukkosti. Maattiin jossain pusikossa ja tyytättiin tyhjää tietä. Ne on kyl sellaisia tarinoita, joita kertoo eteenpäin ja muistaa pitkään.

Uudet alokkaat aloittavat palveluksensa Santahaminassa 6.1.2020. He ovat Kaartin jääkärirykmentissä ensimmäiset alokkaat, joiden koulutus noudattaa uutta Koulutus 2020 -ohjelmaa. Koulutus tapahtuu kuuden viikon jaksoissa. Opetus muuttuu kurssimaiseksi. Lisäksi valinnat eri tehtäviin, esimerkiksi johtajakoulutukseen, tapahtuu jatkossa myöhemmin.