Maakuntakomppanian reserviläiset: ”Kunto kyllä kestää!”

Maavoimat 29.11.2019 20.45
Uutinen

Etelä-Kymenlaakson maakuntakomppania harjoitteli Kaakko 19:ssa vastahyökkäystä harjoitusvihollisen maahanlaskujoukkojen kimppuun. Kehno sää ja lyhyet yöunet eivät pilanneet paikallispuolustajien tunnelmia.

Pikimusta yö vaihtuu marraskuisen aamun harmauteen, kun maakuntakomppania ryhmittyy hyökkäykseen Kotkan Juurikorvessa.

Vihollinen on juuri tehnyt maahanlaskun helikopterein Kymin lentokentälle, joten Etelä-Kymenlaakson paikallispataljoonan komentaja on lähettänyt komppanian pitämään vihollisosastoa aisoissa – siihen saakka, kunnes joukko tuhottaisiin vahvemmalla vastahyökkäyksellä.

Alijäähtynyttä vettä sataa naamaan vaakasuoraan. Takana on yö säkkipimeässä, pikainen aamupala ja varhainen lähtö hyökkäykseen, mutta se ei vaikuta reserviläisistä kootun komppanian tunnelmaa haittaavan.

– Hyvät fiilikset, vakuuttavat vääpeli Matti Pohjalainen ja jääkäri Jussi Tikka kuin yhdestä suusta.

"Vähälläkin unella selviää"

30-vuotias kotkalainen Tikka on ollut viimeksi kertausharjoituksissa kolme vuotta sitten. Haminalainen Pohjalainen, 39, on ollut maakuntakomppanian mukana sitoutuneena reserviläisenä kymmenisen vuotta, mutta kokemusta löytyy myös rauhanturvatehtävistä Kosovosta.

– Kyllä kotimainen sotilaskoulutus näyttää erittäin hyvältä verrattuna siihen, mitä se on maailmalla ollut. Täällä kaikki osaa kaikenlaista ja hommat järjestyy, Pohjalainen kiittelee.

Vääpeli Pohjalainen (vas.) ja jääkäri Tikka valmistautuvat hyökkäämään Etelä-Kymenlaakson maakuntakomppanian mukana.
Vääpeli Pohjalainen (vas.) ja jääkäri Tikka valmistautuvat hyökkäämään Etelä-Kymenlaakson maakuntakomppanian mukana.

Tikka on huomannut varusteiden parantuneen viime kerrasta.

– Kyllähän se aina v*tuttaa, kun on märkää, mutta teltassa pääsee kuivattelemaan kamat. Vähällä unellakin selviää, ei se mikään ongelma ole, summaa Tikka.

Molempien mielestä on ehdottoman tärkeää, että puolustusvoimat valmistautuu pääsotaharjoituksessaan nopeasti kehittyviin tilanteisiin nimenomaan Kaakkois-Suomessa, miesten kotiseudulla.

Maakuntakomppania kaipaa lisää sitoutuneita

Etelä-Kymenlaakson paikallispataljoonan komentaja, everstiluutnantti Antti Pajari tulee taisteluvarustuksessa paikalle kohottamaan hyökkäyshenkeä, ja maakuntakomppanian päällikkö ottaa joukkueenjohtajat kokoon. Pohjalainen ja Tikka asettuvat ryhmänsä kanssa lähtövalmiiksi.


Everstiluutnantti Antti Pajari toivoo lisää sitoumuksen tehnyttä miehistöä maakuntakomppaniaansa.

Ryhmän taistelijat tarkastavat vielä kypäriinsä ja aseisiinsa kiinnitetyt kaksipuoleisen taistelun (KASI) simulaattorit. Jääkäri Pyysalo kehuu uuden simulaattorin lisäävän harjoittelumotivaatiota, kun se haavoittumisen tai kaatumisen lisäksi kykenee kuvaamaan myös esimerkiksi miinoitteita ja epäsuoran tulen vaikutuksia.

Päällikkö käskee komppanian liikkeelle. Tunnustelijat katoavat sateen hämärtämään männikköön. On viimeisen kysymyksen aika: kestääkö kunto?

– Kyllä kestää, kuuluu vastaus – jälleen kuin yhdestä suusta.

Everstiluutnantti Pajari seuraa hyökkäystä komentopaikalta.

– Tämä on tärkeä joukko. Toivomme paikallispataljoonassa, että saisimme sitoutettua maakuntakomppaniaan enemmän innostuneita reserviläisiä nimenomaan miehistötehtäviin. Johtajien osalta tilanne on hyvä, mutta jokaisen taistelijan rooli on tässä porukassa erittäin tärkeä.

Teksti ja kuvat: kapt (res) Riku Rantala, paikallispataljoonan viestintäupseeri