Puolustusministeri vieraili Ilmapuolustusharjoituksessa Lohtajalla

Karjalan prikaati 22.5.2018 20.45
Uutinen
Puolustusministeri vieraili Ilmapuolustusharjoituksessa Lohtajalla

-Tällä yhteisellä ilmapuolustusharjoituksella on ilman muuta suuri vaikutus tähän joukkueen suorituskykyyn. Tämä on joint-harjoitus, kaikki puolustushaarat; maa-, meri- ja ilmavoimat ottavat osaa, sanoo puolustusministeri Jussi Niinistö.

Millainen vaikutus ilmapuolustuksen yhteisellä ilmapuolustusharjoituksella on joukkojen suorituskykyyn?

No tällä yhteisellä ilmapuolustusharjoituksella on ilman muuta suuri vaikutus tähän joukkueen suorituskykyyn. Tämä on joint-harjoitus, kaikki puolustushaarat; maa-, meri- ja ilmavoimat ottavat osaa. Ja erityisesti yllätyin ilmavoimien vahvasta osuudesta, tuntuu siltä että puolet Suomen ilmavoimista oli täällä Lohtajalla paikalla tänään. Ja sitten unohtamatta tätä kokeilutoimintaa, se on mahdollista täällä Lohtajalla suorittaa tämän tyyppisessä harjoituksessa.

Kuinka tärkeänä näette, että järjestelmiä testataan ns. kovilla ampumatarvikkeilla?

On tärkeää että järjestelmää testataan kovilla ampumatarvikkeilla, se on selvä että ilman sitä, ei sitä todellista tuntua saa otetta tähän toimintaan. Se on tärkeää varmuuden kannalta, itsevarmuuden, toimintavarmuuden kannalta; ylipäätään koko järjestelmän toimivuus pitää testata että käytämme oikeita ampumatarvikkeita ja oikeissa tilanteissa ja sitä ei opi powerpointteja katsomassa luokkasalissa vaan se täytyy kyllä sitten ihan luonnossa todeta.

Lohtajan ampuma-alueesta on käyty vuosikymmenien aikaan paljon keskustelua – kuinka tärkeänä näette Lohtajan harjoitusalueen?

Sain kuulla että Lohtaja perustettiin 1950-luvun alussa jolloin toisen maailmansodan tapahtumat olivat tuoreessa muistissa ja se oli viisas päätös, ja epäilen olisiko tänä päivänä yhtä helppoa tehdä tällainen tärkeä päätös alueesta jossa on mahdollista kaikkien puolustushaarojen harjoittaa kovapanosammuntoja, ja se oli aikanaan viisas päätös ja toimiva päätös ja se on edelleenkin hyvä harjoitusalue puolustusvoimien joint-harjoituksille. Ja henkilökohtaisesti sanon vielä että kun viime puolustusvoima-uudistuksen myötä ja jo aiemminkin Pohjanmaalta on viety paljon pois varuskunnallista infrastruktuuria niin on hyvä että jotain on jäänyt tänne Keski-Pohjanmaalle, Haapajärven varikon lisäksi, niin tämä Lohtajan upea luonnon luonnonkaunis harjoitusalue.

Ilmapuolustuksen nykytila?

Ilmapuolustuksen nykytila on hyvä: jos esimerkiksi katsotaan meidän Hornet- hävittäjiä niin ne ovat parhaassa kunnossa koskaan. On tehty midlife-updated eli keski-iän päivitykset ja on saatu nyt vihdoin tämä rynnäkköohjuskyky eli on saatu nämä JASSM-ohjukset integroitua Yhdysvalloissa Hornet-koneisiin. Valvontajärjestelmät ovat kunnossa ja sitten mitä ilmatorjuntaan tulee niin NASAMS-järjestelmä on saatu käyttöön, toki hieman korkea-ilmatorjuntakyky ja kaipaamme siihen lisää ja seuraamme miten näitä niin sanottuja extended range ammuksia NASAMS:iin tai sitten johonkin muuhun järjestelmään on tarjolla ja niitä tulemme sitten ihan lähitulevaisuudessa kyllä tarpeen mukaan hankkimaan. Ja sen lisäksi, niin kuin täällä Lohtajan harjoituksissa nähtiin niin nämä olkapääohjukset eli Stingerit, tuore ase meille, niin ne ovat kyllä hyvin käyttökelpoisia Suomen kaltaisessa maastossa. Mutta tottakai, ei pidä tuudittautua hyvänolon tunteeseen vaan ilmapuolustus on kokonaisuus ja meillä tulevaisuudessa varmasti ilmapuolustuksen suurin hanke on Hornettien suorituskyvyn uusiminen ja se on meillä sitten edellä 20-luvulla, päätös uusista hävittäjistä tehdään vuonna 2021 ja ensimmäiset uuden hävittäjäkoneet toivottavasti saapuvat palvelukseen vuonna 2025; asteittain vuoteen 2030 mennessä meillä on sitten uusi hävittäjä ja se toivottavasti käytössä.

Joukko-osasto Kouvola, Vekaranjärvi