Rovaniemen Crotale Lohtajalla

Karjalan prikaati 19.5.2018 14.15
Tiedote
Rovaniemen Crotale Lohtajalla

Jääkäriprikaatin Rovaniemen ilmatorjuntapatteriston 1. Ilmatorjuntapatterissa joukkotuotannossa oleva ilmatorjuntaohjuspatteri 90M aloitti lähes kolmen viikon pituisen harjoitusputkensa Lohtajan ilmapuolustusharjoituksessa 1/18 tiistaina 15.5.2018. Video ohjuksen ammunnasta: https://www.facebook.com/KarjalanPR/videos/2223311921233661/

Ampumavaiheen aluksi yksikkö ryhmittyi linnoittamiinsa taisteluasemiin ja aloitti toimenpiteet taisteluvalmiuden saavuttamiseksi.

Ampumavalmius saavutettiin nopeasti.

Upseerikokelas Samu Salmijärvi Rovaniemen ilmatorjuntapatteristosta.

-Ajettiin tänne asemiin ja eilinen päivä aikalailla painettiin tuon komentopaikan linnoittamisen kanssa hommia. Tossa on viitisen sataa hiekkasäkkiä täytetty tässä. Jaoksessa ollaan oltu tyytyväisiä merimaisemaan ja hyviin säihin loppusodan aikana, sanoo huoltojaoksen johtaja, upseerikokelas Samu Salmijärvi (Oulu) Jääkäriprikaatin Rovaniemen ilmatorjuntapatteristosta. Hänellä on monta tehtävää Lohtajalla - Ilmatorjuntaohjuspatteri 90M huollon ylläpitäminen, sodanajantehtävien harjoittelu, ITKK ja tykkiammunnuntojen  sekä ohjusammuntojen suorittaminen.

Video ohjuksen ammunnasta: https://www.facebook.com/KarjalanPR/videos/2223311921233661/

Joukko saavutti taisteluvalmiuden nopeasti, jonka jälkeen se aloitti taisteluammunnat. Ampumavaihe huipentui koko patterin taisteluammuntaan, jossa luutnantti Jonathan Rautila ampui onnistuneesti ohjuksen. Harjoitus jatkuu taisteluvaiheella, jossa yksikkö pääsee harjoittelemaan omaa tehtäväänsä.

Kersantti Otto Salmi Rovaniemen ilmatorjuntapatteristosta.

-Meillä on pääkalustona kaksi ohjusvaunua, crotalevaunuja, ja niille molemmille on kaksi suojatykkiä, eli yhteensä neljä tykkiä. Lisäksi tähän kuuluu huoltojaos ja johtopaikka. Nyt ollaan tässä johtopaikan sydämmessä eli patterin komentopaikalla, lisäksi tossa vieressä on huoltojaoksen ryhmitys. Komentopaikalta johdetaan ja suunnitellaan patterin toimintaa, kertoo kersantti Otto Salmi (Kemi).

-Olemme ampuneet ITKK- ja tykkiammuntoja. Perjantaina oli lisää tykkiammuntoja, jonka lisäksi suoritettiin ohjusammunta (Crotale). Tykkiammunnat jatkuvat ja sitten taisteluvaiheessa siirrytään enemmän taistelutekniikan mukaiseen toimintaan eli päästään enemmän siihen sotimisen makuun, jatkaa Salmi.

-Porukalla ollut hyvät fiilikset, kesä on tullu ja päästiin pois tuolta kylmästä pohjosesta tänne lämpimään etelään ja päästiin oikein paraatipaikalle tähän meren rantaan, miehet ollut hyvillä mielin. Meillä on yhteensä 17 päivää harjoitus - kova rytistys, mutta tähän mennessä mennyt todella hyvin, kehuu kersantti Salmi.

Kersantti Kalle Jämsä (Oulu) Jääkäriprikaatin Rovaniemen ensimmäisestä ilmatorjuntapatterista.

-Iso osa tehtäväämme on, että me ammumme yhden kovan ammuksen crotalella, ja sitten harjoittelemme jaoksen ja patterin yhteistoimintaa. Me ollaan valmisteltu paljon tätä ammuntaa ja se meni onnistuneesti - saatiin puikko taivaalle, kehuu ensimmäisen ohjusjaoksen jaosvarajohtaja kersantti Kalle Jämsä (Oulu) Jääkäriprikaatin Rovaniemen ensimmäisestä ilmatorjuntapatterista.

-Nyt on kuitenkin viimeisiä leirejä, jolloin oikeasti mitataan meidän toimintaa ja mun mielestä meillä on tosi hyvällä tasolla. Kaikki ryhmät, jaokset ja patterit toimivat mtoistensa kanssa tosi hyvin yhteen. Olemme paljon tehneet tnäitä asioita, että alkaa sujumaan tosi hyvin, sanoo Jämsä. 

Alikersantti Tolvanen, kersantti Jämsä, alikersantti Kiljander ja alikersantti Konttila Rovaniemen ilmatorjuntapatteristosta.

Ilmapuolustusharjoituksen jälkeen yksikkö jatkaa tehtäväänsä Etelä-Suomessa palaten takaisin Rovaniemelle 1.6.2018. Pitkä ja vaativa harjoitusputki laittaa yksikön koville, mutta joukon sisällä vallitsee erinomainen yhteishenki, ammattitaitoisen henkilökunnan ja motivoituneet varusmiehet mahdollistavat sen toteutumisen tavoitteiden mukaisesti.

Joukko-osasto Kouvola, Vekaranjärvi