Hyppää sisältöön

Työkokemusta varusmiespalveluksesta

Maavoimat
Julkaisuajankohta 18.7.2018 12.13
Uutinen

Varusmiespalvelusta suorittaessaan voi kartuttaa arvokasta työkokemusta eri aloilta. Palveluksen voi suorittaa monipuolisissa ja omaa ammattitaitoa kehittävissä tehtävissä, esimerkiksi viestintätehtävissä tai oikeudellisella alalla. Alokkaiden haku erityistehtäviin on käynnissä 29.7.2018 asti.

Kaartinjääkäri Patrik Pelkonen ja tykkimies Anu Laitila aloittivat palveluksensa tammikuussa 2018 ja hakeutuivat erityistehtäviin valokuvausmiehiksi peruskoulutuskautensa aikana. Valapäivän aikaan helmi-maaliskuussa he saivat tietää tulleensa valituiksi viestintävarusmiehiksi Maavoimien esikuntaan Mikkeliin. Erityistehtäviin pääsemiseen vaikutti muun muassa viestintäalan koulutus, jota heiltä löytyy audiovisuaalisen viestinnän ja kuvallisen ilmaisun aloilta.

Maavoimien esikunnassa viestintävarusmiesten tehtävät ovat suhteellisen uusia, eikä moni alokas tiennyt koko palvelusmahdollisuudesta. Varusmiesten palvelusarki Karkialammella poikkeaa joiltakin osin palveluksesta muissa varuskunnissa.

Laitila ja Pelkonen palvelevat osana Maavoimien esikunnan viestintätiimiä. Palvelustehtävät ovat erilaisia ja haastaviakin. Tehtävissä menestyminen vaatii osaamista muun muassa somen, ohjelmistojen, laitteiden ja typografian osalta. Tehtävät vaihtelevat graafisesta suunnittelusta verkkosivujen ylläpitoon ja valokuvaamiseen. Viestintävarusmiesten tehtävissä pääsee tuottamaan sisältöä Puolustusvoimien ja Maavoimien somekanaville ja verkkosivuille. Varusmiehet tekevät myös henkilöhaastatteluja ja kirjoittavat artikkeleita. Palveluksen aikana tulee myös komennuksia sotaharjoituksiin ja tapahtumiin. Komennuksilla valokuvausmiehet tekevät yhteistyötä tiedottajien ja muiden valokuvaajien kanssa.

Maavoimien esikunnassa palvelemiseen on hyötyä monenlaisista etukäteistaidoista. Roolit jakautuvat graafikosta valokuvaajaan ja toimittajaan. Kaikissa osa-alueissa ei kuitenkaan tarvitse olla mestari, sillä omaa osaamistaan on vaivatonta kehittää oikeiden töiden parissa.

Päivittäinen työskentely esimerkiksi taitto-ohjelman parissa on kehittänyt tykkimies Laitilan osaamista graafikkona. Kaartinjääkäri Pelkonen on kehittynyt entistä paremmaksi kirjoittajaksi, hän on motivoitunut aiempaa enemmän valokuvaamisesta ja kuvanmuokkaamisesta.

– Voimme vain suositella Maavoimien esikuntaa seuraaville valokuvausmiehille palveluspaikaksi. Täällä on hyviä hommia, paras työympäristö ja kelpo majoitus, kertovat Pelkonen ja Laitila.

Miten haet erityistehtäviin?

  • Tutustu monipuolisiin erityistehtäviin. Pohdi, missä tehtävässä pystyisit parhaiten hyödyntämään omaa osaamistasi.
  • Täytä sähköinen hakemus viimeistään 29.7.2018.
  • Hakemukseen voit liittää mukaan portfolion tai muita työnäytteitä.
  • Esivalinnan jälkeen hakijat kutsutaan haastatteluun valtakunnalliseen valintatilaisuuteen.
´