Hyppää sisältöön

Valmiudessa vaarallisten aineiden varalle

Porin prikaati
Julkaisuajankohta 1.3.2017 9.56
Tiedote

Suomi on asettanut vuoden 2017 ajaksi Suojelun erikoisosaston Naton nopean toiminnan joukkojen (Nato Reaction Force, NRF) täydentävään joukkopooliin. Osasto on koottu Porin prikaatissa kansainvälisen valmiusjoukkokoulutuksen suorittaneista suojelun aselajikoulutetuista reserviläisistä ja Puolustusvoimien palkatusta henkilökunnasta ja sen vahvuus on 55 henkilöä.

Suojelun erikoisosasto on CBRN -uhkiin (kemialliset, biologiset, radiologiset ja ydinperäiset -) varautumiseen tarkoitettu joukko, joka kykenee kalustollaan ja henkilöstöllään mm. suojelutiedusteluun, näytteiden analysointiin ja erilaisiin puhdistustehtäviin. Vuoden kestävä NRF -valmiusvuoro tarkoittaa Suojelun erikoisosastolle käytännössä valmiudellisia toimenpiteitä kaluston ja henkilöstön osalta. Joukon koulutus on aloitettu jo viime vuoden alussa.

- Koulutus suunniteltiin alusta asti niin, että sen toimintatavat ovat kansainvälisesti yhteensopivia, kertoo Suojelun erikoisosaston johtaja, kapteeni Juha Soutolahti Porin prikaatista.

- Osaamistaso on jo kotimaan vaatimusten perusteella ollut niin hyvä, että tätä joukkoa Suomen on helppo ollut tarjota myös kansainvälisiin joukkopooleihin, Soutolahti lisää.

Viime vuonna osaston runkohenkilöstö koulutettiin ensimmäistä kertaa Suomen kansainvälisten valmiusjoukkojen (SKVJ) koulutuskonseptilla.

- Kokonainen vuosi SKVJ -koulutusta yhdessä kokoonpanossa teki joukosta entistä tiiviimmän ja yhtenäisemmän. Aiemmin olemme kouluttaneet pienempiä osia joukosta kerralla ja yhdistäneet ne vasta harjoituksiin, Soutolahti kuvailee.

- Sitoutuminen on muutenkin avainsana tässä joukossa. Osaston henkilöstön tulee olla sitoutunut niin kotimaan valmiusvaatimuksiin kuin myös mahdolliseen kriisinhallintaoperaatioon lähtöön, Soutolahti lisää.

Nopean toiminnan joukot ovat valmiusaikanaan 60 vuorokauden lähtövalmiudessa kansainvälisiin tehtäviin. Kriisinhallintatehtävien ohella Suojelun erikoisosaston suorituskyvyt ovat luonnollisesti tarvittaessa myös kotimaan tilanteiden käytössä. Osasto antaa suojelualan virka-apua muille viranomaisille muutamia kertoja vuodessa. Tämä suorituskyky säilyy vastaisuudessakin hyvänä, kun kuluvan vuoden keväällä osalle joukosta järjestetään kertausharjoitus ja loppusyksystä Suomi puolestaan isännöi kansainvälistä RECCEX 17 -harjoitusta. RECCEX 17- harjoituksessa harjoitellaan erityisesti viranomaisten välistä -ja kansainvälistä yhteistoimintaa vaativissa suojelu- ja raivaamisalan tehtävissä.

 

 

´