Hyppää sisältöön

Maavoimien komentajan blogi

Tällä sivulla voit seurata Maavoimien komentajan blogia, jossa hän käsittelee ajankohtaisia, maapuolustusta koskevia kysymyksiä.

 

Maavoimien komentajan blogin julkaisut:

Blogit

Puolustuksen etuvartio

Julkaisupäivä 14.12.2017 8.38 Blogit

Maavoimien varusmiespohjaiset valmiusyksiköt luotiin puolustuksemme etuvartioksi muuttuneessa turvallisuusympäristössä. Puolustuksen etuvartio -nimitystä käytettiin aikoinaan myös talvisodan suojajoukoista, jotka nekin perustuivat varusmiehiin ja palkattuun henkilöstöön. Ei siis mitään uutta, mutta uudistettua kylläkin.

On suurta viisautta käyttää valmiudellisina elementteinä niitä osia, jotka ovat jatkuvasti käytössämme. Tämä viisaus painui unohduksiin kylmän sodan päättyessä ja on nyt uudelleen henkiin herätetty. Varusmiehissä ja vapaaehtoista palvelusta suorittavissa naisissa on suuri voimavara, jota kannattaa hyödyntää mahdollisimman hyvin. Tämäkin on osoitus yleisen asevelvollisuuden toimivuudesta ja sen antamista mahdollisuuksista.

Valmiusyksiköt koostuvat Maavoimien keskeisimmistä suorituskyvyistä ja kattavat kaikki aselajit ja toimialat. Luotu konsepti on lisännyt myös aselajien yhteistoimintaa. Valmiusyksikkökonseptia kehitetään edelleen saatujen kokemusten perusteella. Varmaa on vain se, että olemme valinneet oikean tien, jota vahvistetaan ja levennetään.

Maavoimat ei toimi umpiossa. Meri- ja Ilmavoimien sekä logistiikan tuki Maavoimien valmiusyksiköille on keskeinen osa yhteistä suorituskykyä. Harjoituksissa – ja erityisesti suurissa harjoituksissa – voimme harjoitella kokonaisuuden toimivuutta. Päättynyt Uusimaa 17 -pääsotaharjoitus oli hyvin toimiva esimerkki tällaisesta yhteistoiminnasta.

Ensimmäinen valmiusyksikköikäluokka on kotiutumisen kynnyksellä. Pitkin kulunutta vuotta olen seurannut valmiusyksiköiden koulutusta ja haastellut niihin kuuluvien varusmiesten ja henkilökuntaan kuuluvien kanssa. Olen aistinut motivoituneisuutta, innokkuutta ja ammattitaitoa – poikkeuksetta. Omia havaintojani tukevat valmiusyksiköihin kuuluville tehdyt palautekyselyt, jotka osoittavat korkeaa sitoutuneisuuden tasoa.

Joulun kynnyksellä ensimmäinen valmiusyksikköikäluokka luovuttaa valmiusvastuun seuraajilleen. Vastuu on suuri, mutta joukko on hyvin koulutettu ja on valmis ottamaan harteilleen puolustuksen etuvartion mittavan tehtävän. Luottamukseni niin valmiusyksiköihin kuin muihinkin varusmiehiin ja palkattuun henkilöstöön on vankkumaton.

 

Maavoimien komentaja
Kenraalimajuri Petri Hulkko

´