Takaisin

Maavoimat Northern Wind 19 -harjoitukseen

Northern Wind 19 -harjoitus Pohjois-Ruotsissa 18.–27.3.2019

Suomi osallistuu Ruotsin maavoimien järjestämään Northern Wind 2019 -harjoitukseen Norrbottenissa Pohjois-Ruotsissa 18.–27.3.2019. Suomesta harjoitukseen ottaa osaa yli 1 500 sotilasta ja 500 ajoneuvoa. Northern Wind 2019 on suunnitelmallinen osa Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön kehittämistä ja suurin maavoimien välinen harjoitus tähän mennessä.

Harjoituksessa Maavoimien joukot harjoittelevat toimintaa osana ruotsalaista prikaatia. Tavoitteena on lisätä Suomen ja Ruotsin maavoimien joukkojen sekä johtajien yhteistoimintakykyä ja kehittää suorituskykyä sekä harjoitella toimintaa haastavissa talviolosuhteissa.

Suomen maavoimien harjoitusjoukot ovat pääosin Jääkäriprikaatista, Kainuun prikaatista, Panssariprikaatista ja Porin prikaatista. Suomen harjoitusjoukon johtaja on eversti Jari Osmonen Jääkäriprikaatista. Northern Wind 19 on Ruotsin maavoimien pääharjoitus (arméövning), johon osallistuu yhteensä noin 10 000 henkilöä. Tästä joukosta ulkomaisia osallistujia on noin 7 000. Ruotsin ja Suomen lisäksi harjoitukseen osallistuvat Norja, Iso-Britannia ja Yhdysvallat.

Harjoitus on Puolustusvoimien toimintasuunnitelman mukainen ja puolustusministeriön hyväksymä osaksi vuoden 2019 kansainvälistä harjoitustoimintaa. Maavoimat on osallistunut harjoituksen suunnitteluun yhteistyössä ruotsalaisten kanssa ja on asettanut suunnittelussa omat harjoitustavoitteensa.

Harjoitusjoukot siirtyvät Suomesta Ruotsiin teitä ja rautateitä pitkin viikonloppuna 16.–17.3.2019. Joukkojen siirrot Tornion rajanylityspaikalle aiheuttavat tavallista suurempia liikennemääriä 16.–17.3. aikana teillä VT4 ja E75, erityisesti sunnuntaina 17.3. tiellä E75 välillä Oulu–Tornio.

Harjoituksen aikana 22.–27.3.2019 järjestetään Ruotsin ilmavoimien johtama Flygvapenövning 19 -harjoitus, johon Suomen ilmavoimat osallistuu. Harjoituksen lentotoiminta on ympärivuorokautista ja tapahtuu pääosin Pohjois-Ruotsin yllä. Lentotoimintaa on myös Suomen ilmatilassa Tornionjokilaakson ja Länsi-Lapin yllä.

 

Linkit:

 

Uutiset