Hyppää sisältöön

Maavoimien komentaja: "Koko kansan armeija on maanpuolustuksemme perusta"

Maavoimat
Julkaisuajankohta 24.2.2018 11.28
Uutinen

Maavoimien komentajan, kenraalimajuri Petri Hulkon puhe 24.2.2018 Vaasassa jääkäreiden kotiinpaluun 100-vuotisjuhlan paraatikatselmuksessa.

Kunnioitetut sotiemme veteraanit, herra puolustusministeri, arvoisa paraatiyleisö, sotilaat,

Huomenna 25. helmikuuta tulee kuluneeksi tasan sata vuotta siitä, kun jääkäreiden pääjoukko palasi Suomeen ja seisoi tällä samaisella torilla kenraali Mannerheimin tarkastaessa heidän rivistönsä. Odotukset jääkäreiden keskuudessa olivat varmasti korkealla. Oli vihdoin tullut hetki, jota varten he olivat lähteneet Saksaan, jättäneet kotinsa ja matkanneet kohti tuntematonta.

Vuodesta 1915 alkaen vajaa 2 000 nuorta miestä Suomesta oli lähtenyt hakemaan sotilaskoulutusta Saksasta. Heitä motivoi ajatus itsenäisestä Suomesta joskus hamassa tulevaisuudessa. Suomen itsenäisyysjulistus joulukuussa 1917 antoi vihdoin toivoa paluusta Suomeen. Lopulta paluu toteutui ja sen ensisoittona vannottiin sotilasvala Liepajassa, josta matka jatkui edelleen tänne Vaasaan. Samassa yhteydessä vihittiin itsenäisen Suomen ensimmäinen joukko-osastolippu, Jääkärilippu, joka kulkee valtakunnallisissa paraateissamme kielekkeisen valtiolipun jäljessä.

Jääkärit edustivat laajasti Suomen kansan sen aikaista rakennetta ja eri kerroksia. Valtaosalla jääkäreistä oli talonpoikais- tai työläistausta. Se, että jääkärit tulivat eri yhteiskuntaluokista, helpotti myös heidän ensimmäistä tehtäväänsä asettua talonpoikaisarmeijan joukkojen johtajiksi. Oli valitettavaa, että he joutuivat samalla taistelemaan toisia suomalaisia vastaan jyrkästi kahtia jakautuneessa Suomessa. Sellaista he eivät varmasti osanneet odottaa lähtiessään Saksaan saamaan sotilaskoulusta.

"Vom Jahr neunzehnhundertfünfzehn an hat Deutschland knapp zweitausend Finnen die Möglichkeit angeboten, Militärausbildung und Kriegserfahrung in den Reihen des königlich-preussischen Jägerbataillons siebenundzwanzig zu erhalten. Vor hundert Jahren sind die Jäger, die eine ausgezeichnete Militärausbildung bekommen hatten, zurück nach Vasa gekehrt, um die Aufgabe, wofür sie nach Deutschland gefahren waren, auszuführen, nämlich Finnland von der fremden Macht zu befreien. Ich schätze es sehr hoch, das deutsche Soldaten heute an unserer Parade teilnehmen. Uns verbinden die Jägertraditionen.

Vuoden 1918 tapahtumien jälkeen jääkärit muodostivat sen keskeisen kaaderin, jonka johdolla nuoren tasavallan puolustusvoimia lähdettiin rakentamaan ja kouluttamaan. Rakennustyön johtajina ja toimeenpanijoina jääkärit onnistuivat erinomaisesti. Sitä todistaa itsenäisenä säilynyt ja hyvinvoiva Suomi. Viime sodissamme 1939-1945 jääkärit miehittivät lähes kaikki merkittävät johtotehtävät aina Päämajasta eri yhtymiin ja kaikissa puolustushaaroissa. 20 jääkäriä palkittiin Suomen korkeimmalla kunniamerkillä, Mannerheim-ristillä ja peräti 49 jääkäriä kohosi kenraalin arvoon. Pääosa armeijakunnan, divisioonan tai rykmentin komentajina rintamalla palvelleista oli taustaltaan jääkäreitä.

Suomen puolustusvoimat perustuu jääkäreiden luomalle perustalle. Monet puolustusvoimissa edelleen käytössä olevat menettelytavat ja sotilaskäytänteet ovat saaneet alkunsa jääkäreiden tekemän työn ansiosta. Yleinen asevelvollisuus kuvastaa hyvin myös jääkäreiden taustojen moninaisuutta. Asevelvollisuudella on vankkumaton kannatus suomalaisten keskuudessa. Suomessa yleiselle asevelvollisuudelle ei ole todellisia vaihtoehtoja. Kaikista kansan kerroksista koostuva "koko kansan armeija" on maanpuolustuksemme perusta ja maanpuolustushengen vahva tuki. Sotiemme veteraanien teot isänmaamme puolustamiseksi ovat oiva esimerkki "kansan armeijan" kyvystä ja tahdosta.

Arvoisa paraatiyleisö,

Verrattaessa Suomen eri alueita, lähti jääkäreitä lukumääräisesti eniten Pohjanmaalta. On hienoa, että voimme juhlistaa tätä satavuotista taivalta täällä Vaasassa, Pohjanmaan pääkaupungissa, jonne jääkärien pääjoukko palasi. Pohjanmaalta kotoisin olevat jääkärit kokivat konkreettisesti tulleensa kotiin seisoessaan tällä talvisella kentällä helmikuussa 1918. Haluan kiittää Pohjanmaata ja erityisesti Vaasan kaupunkia jääkäreiden muiston vaalimisesta ja tämän juhlan mahdollistamisesta.

Jääkäreiden merkitys Suomen puolustusvoimien rakentamisessa ja itsenäisyytemme turvaamisessa itsenäisyytemme ensi vuosikymmeninä on kiistaton. Olemme paljosta heille kiitollisuudenvelassa.

 

Sotilaat, Soldater, Truppen

Kohottakaamme - kolmikertainen eläköön-huuto isänmaalle

´