"Teen tätä työtä, etten koskaan joutuisi sotaan" -Maasotakoulun henkilöstö pohtii työtä ja arvoja
Maasotakoulun henkilökunnalta kysyttiin keväällä 2021 kommentteja ja vastauksia työstä sekä arvoista. Kyselyllä saatiin moni maaskilainen pohtimaan Maasotakoulun arvoja ja omaa tehtävää. Lue kommentteja ja vastaa myös itse!
Tämä kysely ja pohdinta on osa Maaskin strategiatyötä ja strategian jalkauttamista.
Maasotakoulun strategia vuoteen 2026 allekirjoitettiin vuoden 2020 lopussa. Maaskin strategiatyöllä halutaan terästää omaa rooliamme Maavoimien osana ja tehtäviämme niin oman väkemme keskuudessa kuin kertoa siitä myös ulkopuoliselle yhteiskunnalle.
Tehtäviämme ovat valmius, koulutus, tutkimus
Maasotakoulu haluaa olla Maavoimien tulevaisuuden rakentaja, valmiudella, laadukkaalla koulutuksella ja tutkimuksella. Lisäksi "Maasotakoulu vastaa yhteiskunnan ja turvallisuusympäristön vaatimuksiin ja on kehityshakuinen ja perinteitään kunnioittava joukko-osasto", todetaan strategiassa.
Maasotakoulun arvot ovat:
• isänmaallisuus,
• ammattitaito,
• oikeudenmukaisuus,
• vastuullisuus,
• luotettavuus ja
• yhteistyö.
Lue kommentteja ja vastaa myös itse!
Keväällä 2021 Maasotakoulun henkilöstöltä kysyttiin, miksi tekee tätä työtä, ja mikä omassa työssä on itselle tärkeää. Toinen kysymys kuului: "Miten sinä tehtävässäsi autat Maasotakoulua toteuttamaan Maasotakoulun tehtäviä?" Lue tästä maaskilaisten vastauksia ja vastaa myös itse!
Mitä ajatuksia alla olevat kommentit tuovat sinulle? Mitä sinä pidät Maaskin tärkeimpinä tehtävinä? Vastaa 6.12.2021 mennessä sähköpostilla: [email protected]. Kaikkien vastauksia lähettäneiden kesken arvotaan MAASK-tuotteita (mm. Maask-lippis tai Maask-muki).
"Jotta kykenen puolustamaan maatani paremmin"
- Teen tätä työtä, jotta en koskaan joutuisi sotaan. Ja mikäli sinne joudun, kykenisin puolustamaan maatani paremmin sekä itse että kouluttamieni reservin upseerien kautta. Työssäni minulle on tärkeää kouluttaa nimenomaan sodan ajan johtajia.
- Myös työkaverit ovat tärkeitä päivittäisessä tekemisessä ja jaksamisessa, nimetön vastaajaa sanoo.
"Tärkeintä on asenne"
- Voinee kohdaltani puhua arvovalinnasta, joka lienee jossain muodossa väikkyy meidän kaikkien taustalla. Minun taustallani keskeisenä on kiinnostus viime sotiemme aikaiseen sotahistoriaan ja edeltävien sukupolvien työhön - itsenäisyytemme eteen. Tästä perustasta kumpuaa oma isänmaallisuus ja sisukkuus nostaa puolustamisen arvoisia asioita esiin, joita työssäni näen päivittäin, toinen vastaaja kertoo.
- Haluankin työssäni vaikuttaa Maasotakoulun henkilöstön, "samassa puolustusketjussa" toimijoiden työhön ja työmotivaatioon. Koen tämän tärkeänä, jotta voimme itse kukin osaltamme suoriutua meille uskotuista tehtävistä.
- Tiedän, että isänmaallisuus on ajatuksena vanhanaikaista, eikä ehkä valitettavan trendikästä nykyisessä "hip-hop kulttuurissa". Toisaalta isänmaamme tarvitsee meistä jokaisen puolustajansa toimintakykyisenä ja siinä hupparin väri on toissijainen. Tärkeintä on mielestäni asenne ja Suomelle sykkivä sydän.
"Teen parhaani"
- Klassinen toteamus "tehdä parhaansa" tulee olla mielestäni jokaisen työpäivän saldona. Tässä en velvoita määrittelijäksi esimiestä, vaan vartijana toimii peilistä katsova, valansa vannonut virkamies, vastaaja kertoo.
- Annettujen työtehtävien ja määräaikojen huomioimisen ovat ns. perussuoritus. Organisaatiolle lisäarvoa tuottaa oma-aloitteisuus, avoimuus, esimiestä tukeva työskentelytapa ja halu viedä vaikeatkin asiat maaliin ratkaisukeskeisesti. Pyrin toimimaan näiden pohjalta, koska ne ovat mielestäni keskeinen osa yhteisöllisen ja henkilöstönsä toimintakyvystä kiinnostuneen Maasotakoulun tehtäväkenttää.
"Tietysti toimeentulon ja työn haasteiden vuoksi - liukuva työaika on plussaa"
- Miksi teen tätä työtä, tietysti toimeentulon ja työn tuoman haasteellisuuden vuoksi.
- Työ on monipuolista ja saa aika paljon vaikuttaa siihen, miten työtehtävänsä hoitaa aikarajojen puitteissa. Liukuva työaika ja etätyö on tietysti plussaa työssäni.
- Tehtävässäni täällä Maasotakoulussa hoidan opiskelijoiden asioita hallinnollisesti ja täten omassa tehtävässäni opiskelijoiden tiedot ja arvosanat pysyvät ajan tasalla. Opiskelijat tuntevat täten, että Maasotakoulu antaa heille laadukkaan opetuksen myötä myös näkyviä tuloksia, vastaaja kertoo.
"Että saan lapsille ruokaa - ja työni auttaa Suomen puolustamisessa"
- Työni auttaa Suomen puolustamisessa. Mielenkiintoisia laitteita ja asioita.
- Mitäpä sitä muuta tekisi kuin tätä, että saa asuntolainan maksettua ja lapsille ruokaa.
- Koitan hoitaa hommani niin hyvin kuin osaan ja opastaa myös käyttäjiä arvostamaan materiaaleja. Koitan olla monialainen osaaja, pystyn tuuraamaan ketä tahansa ja tekemään muutakin kuin tätä leipätyötä, vastaaja kommentoi.
"Arvostan työtehtävien laajuutta ja toiminnan vapautta"
- Työ Puolustusvoimissa vaatii työntekijältään ahkeruutta, tunnollisuutta, vuorovaikutustaitoja, kykyä sopeutua ja jonkinnäköistä rakkautta isänmaata kohtaan. Nämä ominaisuudet minulta on löytynyt aina, joten ammatinvalinta oli sinänsä onnistunut.
- Työtehtävien laajuus ja tietynlainen toiminnan vapaus on myös asioita, joita arvostan työssäni. Puolustusvoimat on varma työnantaja (työt loppuu, kun lipun väri tangossa vaihtuu). Arvostan myös ulkoilmassa työskentelyä, vaikka nykyisessä tehtävässäni sitä on valitettavan vähän.. Vertaisin tällä hetkellä itseäni konttorirottaan, vastaaja sanoo.
"Työ- ja perhe-elämän yhdistäminen onnistuu"
- Perhekeskeisenä ihmisenä arvostan myös sitä, että työ- ja perhe-elämän yhdistäminen onnistuu. Tällä hetkellä siinä on haasteita rajun työmatkan pituuden vuoksi, mutta lapsenomainen tapani uskoa siihen, että asiat lopulta kääntyy parhain päin, antaa jatkuvaa puhtia tehdä tätä työtä, nimetön vastaaja kirjoittaa.
- Teen tätä työtä, koska pidän siitä ja lähes kaikesta mitä tähän työhön liittyy, rakkaudesta lajiin.
- Vastaan siitä, että Maasotakoulun joukkotuotantotehtävät toteutetaan yhden perusyksikön osalta. Toteutan annetut tehtävät käskyjen mukaan, oli niissä järkeä tai ei, saadaan niihin riittävästi resursseja tai ei. Kantapäät yhteen ja kohti huikeita onnistumisia tai uusia mielenkiintoisia pettymyksiä, joista ehkä opitaan jotain.
"Pyrin hoitamaan työni kunnialla ja moitteetta"
- Tulin Puolustusvoimille alkuun kolmen kuukauden määräaikaiseen virkaan, mutta huomaamatta aika onkin lipsahtanut jo 16 vuoteen. Vaikka työni varastonhoitajana ei ihan se lapsuuden haaveammatti tai mikään varsinainen kutsumus olekaan, niin pyrin aina hoitamaan työni kunnialla ja moitteetta. Minulle erityisen tärkeää on kohdella ihmisiä tasapuolisesti - tehtävästä, sotilasarvosta tai mistään muustakaan tekijästä riippumatta. Parhaani mukaan pyrin yhteistyössä työkavereideni kanssa varmistamaan, että varusmiehet, henkilökunta ja reserviläiset saavat puhdasta, ehjää ja sopivaa vaatetusmateriaalia niin normaali- kuin poikkeusoloissakin, vastaaja kertoo.
"Liian usein aito keskusteluyhteys puuttuu"
- Maasotakoulun arvot ovat hyvät ja sellaiset mihin varmasti jokaisen työssään tulisi pyrkiä. Se ei kuitenkaan ole mikään totaalisen epäonnistumisen merkki, vaikka niitä ei aina täydellisesti saavutetakaan. Se, että ongelmat myönnetään ja tuodaan esiin osoittaa sen, että epäkohtiin aidosti puututaan ja niitä pyritään parantamaan. Organisaatiomme ei kuitenkaan saa mikään Pohjois-Korea olla. Liian usein eri toimijoiden välinen aito keskusteluyhteys puuttuu ja asioita linjataan ilman, että kysytään asianosaisilta, ovatko suunnitelmat edes toteuttamiskelpoisia. Yhteistyö ja avoin keskusteluyhteys toimivan organisaation saavuttamiseksi on erityisen tärkeää, hän pohtii.
"Elätän lapseni ja itseni - ja myös rakkaudesta lajiin"
- Toisaalta tämä on työ muiden joukossa ja teen sitä elättääkseni itseni ja lapseni. Mutta jos katson asiaa hieman toiselta kannalta kuin pelkkä taloudellinen hyöty, on vastaus - rakkaudesta lajiin. En ole koskaan (aikuisena) työskennellyt missään muualla kuin PV:n palveluksessa ja lähes koko urani RUK:ssa tai MAASK:ssa.
- Nautin työstä, sen haasteista, työkavereista ja siitä, että työ on itsessään arvokasta meidän Suomemme eteen. Pidän työstäni ja olen aina onnistunut muokkaamaan eri tehtävät, joissa olen toiminut, itseni näköisiksi.
- Autan omalta osaltani Maasotakoulua tehtävien täyttämisessä tekemällä työni hyvin, vastaaja toteaa.
- Koen, että jokainen henkilö on tärkeä organisaation tuloksen saavuttamisessa. Yksin kukaan ei ole mitään, vaan yhdessä olemme enemmän.
Maasotakoulussa työskentelee noin 580 henkilöä, joista Lappeenrannassa noin 260 ja Haminassa noin 250. Kankaanpään Niinisalossa, Hattulan Parolannummella ja Riihimäellä kussakin työskentelee muutama kymmenen maaskilaista. Valtaosa henkilökunnasta on ammattisotilaita mitä erilaisimmissa tehtävissä. Lisäksi töissä on suuri joukko myös siviileitä ja asiantuntijoita monissa erilaisissa tehtävissä.
Maasotakoulu perustettiin nykymuotoisena vuonna 2001 eli tasan 20 vuotta sitten.