100 vuotta reserviupseerikoulutusta – toinen kurkistus Reserviupseerikoulutus 100 vuotta maalla, merellä ja ilmassa -juhlateoksen sisältöön
Reserviupseerikoulutus maalla, merellä ja ilmassa: Ilmavoimien reservin upseerikoulutus.
Maan itsenäistyttyä reserviupseerikoulutusta annettiin vuodesta 1920 vuoteen 1930 vain Haminassa. Ensin 1920 reserviupseerikursseilla ja vuodesta 1923 alkaen Reserviupseerikoulussa. Tänään, sata vuotta myöhemmin, Reserviupseerikoulu on edelleen Haminassa. Mutta upseereita koulutetaan reserviin myös kuudessa muussa paikassa. Heitä koulutetaan Merisotakoulussa Suomenlinnassa ja Ilmasotakoulussa Tikkakoskella. Lisäksi upseerikokelaita valmistuu Logistiikkakoulusta Riihimäeltä, Urheilukoulusta Santahaminasta, Panssarikoulusta (Maasotakoulusta) Parolannummelta, Viestikoulusta (Maasotakoulusta) Riihimäeltä ja Laskuvarjojääkärikoulusta Utista.
Kirjan 12. luku: Ilmavoimien reservin upseerikoulutus 1918-1920
Suomen itsenäistyttyä reilut sata vuotta sitten pyrittiin ammatti-ilmavoimiin. Keskeistä oli löytää rekrytointipohja pätevien ohjaajien saamiseksi. Kun koneet ja ilmataistelun operaatiotaito aikaa myöten edelleen kehittyivät, huomattiin, että tarvitaan uusia ammattiryhmiä ja järjestelmiä. Vasta 1920-luvun loppupuolella havahduttiin siihen, että laajan rekrytointipohjan lisäksi Ilmavoimat tarvitsee sodan ajan ympärivuorokautisen toiminnan ylläpitämiseksi myös riittävän upseerireservin. Vuoteen 1931 asti Ilmavoimiimiin upseeriksi hakeutuvien tuli käydä ensin Maavoimin RUK tai sitä korvaava päällystökurssi.
Lentoreserviupseerikoulutus aloitettiin Kauhavalla 14.9.1931, ja sitä jatketaan tänään - lähes yhdeksän vuosikymmentä myöhemmin - Tikkakoskella.
Yllä olevat tekstit ovat otteita Reserviupseerikoulutus 100 vuotta maalla, merellä ja ilmassa -kirjan sivuilta 312-314. Lisätietoa kirjasta: https://rukmuseo.fi/reserviupseerikoulutus-100-vuotta