Hyppää sisältöön

Nordic Response 24 osoitti Naton kyvyn puolustaa Pohjoismaita

Puolustusvoimat
Julkaisuajankohta 15.3.2024 7.30
Tiedote
kuvituskuva

Suomi harjoitteli Nordic Response 24 -harjoituksessa yhdessä liittolaisten kanssa ensimmäistä kertaa Naton pohjoisten alueiden puolustamista viidennen artiklan mukaisessa tilanteessa.

Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoisosiin ulottuneessa harjoituksessa käytiin taisteluja maalla, merellä ja ilmassa. Pohjoismaat muodostivat harjoituksessa yhdessä Atlantin yli siirrettyjen liittolaisten vahvennusten kanssa vahvan sotilaallisen voiman Norjan, Suomen ja Ruotsin pohjoisiin osiin. 

– Nordic Response 24 on ollut tärkeä merkkipaalu yhteistoiminnan syventämisessä liittolaisten ja Pohjoismaiden välillä. Länsinaapurimme Ruotsi sai sinetin liittokunnan jäsenyydelle Nato-harjoituksessa. Suomessa harjoitteli ennätyssuuri määrä ruotsalaisia, yhteensä noin 3 000 sotilasta muodostaen mekanisoidun prikaatin osana yhteistä maavoimien divisioonaa. Nyt kun kaikki Pohjoismaat ovat saman liittokunnan jäseniä, antaa se meille avaimet entistä syvempään puolustussuunnitteluun ja yhteisten suorituskykyjen kehittämiseen Pohjolan puolustamiseksi, kertoo suomalaisen harjoitusjoukon johtaja, Pääesikunnan koulutuspäällikkö, prikaatikenraali Manu Tuominen

Maavoimat, Merivoimat, Ilmavoimat, Logistiikkalaitos sekä Johtamisjärjestelmäkeskus operoivat harjoituksessa liittolaisten rinnalla osana monikansallista joukkoa. Ilmavoimien monitoimihävittäjät suorittivat lukuisia lentokierroksia Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoisosissa osana kansainvälisiä lento-osastoja. Merivoimien rannikkojääkäriosasto puolestaan toteutti maihinnousuja Pohjois-Norjassa yhdessä ruotsalaisten, ranskalaisten ja italialaisten sotilaiden kanssa. Joukkojen keskittäminen harjoitusalueelle sekä johtamisyhteyksien rakentaminen pohjoisen vaativiin olosuhteisiin edellytti myös tiivistä yhteistyötä ja erityisosaamista. 

 

Henkilöstöä kaikilla johtamisen tasoilla – aina Norfolkista Hettaan 

Harjoituksen aikana Puolustusvoimat on saanut merkittävää oppia joukkojen keskittämisestä sekä toiminnasta osana Naton johtamisrakennetta, mikä on parantanut Puolustusvoimien valmiuksia osallistua Naton johtamaan operaatioon maalla, merellä ja ilmassa. 

– Puolustusvoimista on ollut henkilöstöä harjoituksen kaikilla johtamisen tasoilla aina Norfolkista Hettaan ja olemme saaneet arvokasta kokemusta siitä, miten toimimme osana Naton monikansallista yhteisoperaatiota. Näillä perusteilla meidän on hyvä jatkaa toimintamme kehittämistä yhä tiiviimmäksi osaksi liittokuntaa, Tuominen sanoo. 

Rajat ylittävää viranomaisyhteistyötä 

Tiivis viranomaisyhteistyö niin kansallisesti kuin Pohjoismaiden välillä vaikutti merkittävästi harjoituksen onnistumiseen. Harjoitukseen osallistui suuri määrä siviilitoimijoita Suomesta, Ruotsista ja Norjasta, joiden yhteistyö tuki vahvasti joukkojen siirtoja harjoitusalueelle ja ylläpitoa harjoituksen aikana. 

Osana harjoitusta siviiliviranomaiset osallistuivat myös harjoitteluun Suomen ja Norjan yhteistyönä toteutetussa potilasevakuointiharjoituksessa, jossa kaksi sotilasta evakuoitiin Suomesta helikopterilla Norjaan. Viranomaisyhteistyöverkostojen avulla Puolustusvoimat oli harjoituksen aikana myös muiden viranomaisten tukena harjoitustoiminnan ulkopuolella osallistumalla esimerkiksi potilasevakuointiin Lapissa. 

Nordic Response 24 -harjoitus pähkinänkuoressa 

  • Norjan johtama laaja taisteluharjoitus Suomen, Norjan ja Ruotsin pohjoisosissa 

  • 20 000 sotilasta 13 osallistujamaasta

  • Osa Naton Steadfast Defender 24 -harjoitussarjaa 

´