Hyppää sisältöön

Aliupseereista ylimmät, sotilasmestarit, kokoontuivat Maasotakoululla

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 31.1.2017 8.47
Tiedote

Aliupseerien ammattikunta perustettiin uudelleen puolustusvoimiin 30 vuoden tauon jälkeen vuonna 2007. Tällä hetkellä aliupseereita on palveluksessa n. 2500 ja heistä sotilasarvoltaan ylimmät, sotilasmestarit, kokoontuivat ensimmäisille valtakunnallisille neuvottelupäiville Maasotakoululle Lappeenrantaan 27.-28.1.2017. Neuvottelupäivien vanhimpana toimi sotilasmestari Vesa Tuovinen Maasotakoulusta.

Aliupseeriston tehtäväkenttä on laaja ja monipuolinen läpi puolustusvoimien. Ammattikunnan edustajia löytyy noin viidestäkymmenestä eri tehtävästä, esim. kouluttaja-aliupseerin, lentokonehuoltoaliupseerin, erikoisjääkärialiupseerin ja merivalvonta-aliupseerin tehtävistä.

- Aliupseereista suurella osalla on kasvattajan ja kouluttajan rooli. Sotilasmestarit ovat aliupseeriston huippuosaajia ja sitä kautta esikuvia muille, oli sitten kyse fyysisestä, psyykkisestä, sosiaalisesta tai eettisestä toimintakyvystä, toteaa neuvottelupäivillä puhunut Puolustusvoimien koulutuspäällikkö, prikaatikenraali Jukka Sonninen.

Aliupseeristo on suurin asevelvollisia kouluttava henkilöstöryhmä. Heidän koulutusjärjestelmäänsä on kehitetty viimeiset kymmenen vuotta järjestelmällisesti. Tulevaisuudessa tapahtuvaa opistoupseeriston poistumaa ennakoidaan myös aliupseeriston koulutuksen suunnittelussa. Viimeisin aliupseerien koulutusuudistus on se, että opinnot alkavat Maasotakoululla puolustusvoimien yhteisillä opinnoilla ja jatkuvat puolustushaaraopinnoilla kunkin opiskelijan omassa puolustushaarakoulussa.

- Aliupseereiden kannattaa keskittyä tarvittavan osaamisen kehittämiseen. Osaamiskeskusajattelun kautta voidaan jalkauttaa tarvittavia oppeja. Näen, että esimerkiksi Maasotakoulu on osaamiskeskus maavoimallisten asioiden koulutuksessa. Sotilasmestareiden tulisi kärkiosaajina käydä täällä aina välillä täydennyskoulutuksessa ja välittää tietoa eteenpäin omissa joukko-osastoissaan. Tai sitten Maasotakoulun kouluttajien tulisi käydä joukoissa kouluttamassa kärkiosaajia, toteaa prikaatikenraali Sonninen.

Puolustusvoimien tarjoamien mahdollisuuksien lisäksi aliupseeristolle on avautunut opiskelumahdollisuuksia myös kansainvälisissä oppilaitoksissa. Tällä hetkellä ensimmäinen suomalainen sotilasmestari opiskelee USA:ssa maavoimien Sergeant Major Schoolissa ja tänä vuonna kymmenkunta aliupseeria tulee opiskelemaan Saksassa USA:n Euroopan maavoimien aliupseerikoulussa.

- Kansainvälisiin operaatioihin pitää osallistua. Ja kyllä täällä kotimaassakin voi päästä kansainvälisiin tehtäviin, koska tänne tulee entistä enemmän muunmaalaisia harjoittelemaan. Kielitaidon merkitys on keskeistä. Kansainvälisessä toimintaympäristössä nuorille välittyy kokemus siitä, miten näitä asioita hoidetaan. He näkevät myös oman osaamisensa tason verrattuna muihin ja huomaavat, missä meillä on kehitettävää ja toisaalta missä me olemme parempia kuin muut, kiteyttää prikaatikenraali Sonninen.

´