Hyppää sisältöön

Aliupseerit aloittivat perusopinnot Maasotakoulussa

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 9.1.2020 14.45
Tiedote
Aliupseeri seisoo auditorion avoimen oven vieressä, auditoriossa muitakin perustason yleisopintojen opiskelijoita maastopuvuissa.
Kersantti Reima Halonen aloitti aliupseerien perustason yleisopinnot Maasotakoulussa.

144 aliupseeria aloitti ammattisotilaan työhön kuuluvan täydennyskoulutuksen Maasotakoulussa Lappeenrannassa 7. tammikuuta 2020. Yksi heistä on Rovaniemeltä kotoisin oleva 21-vuotias kersantti Reima Halonen. Aliupseerit opiskelevat PTOK Y -kurssilla eli perustason yhteisiä opintoja. Ne sisältävät kaikille puolustushaaroille yhteisiä opintoja Maasotakoulussa 21. helmikuuta asti. Sen jälkeen opinnot jatkuvat omissa puolustushaaroissa ja myöhemmin omissa aselajeissa.

Kersantti Reima Halonen työskentelee Puolustusvoimissa, Sodankylässä Jääkäriprikaatissa Lapin Jääkäripataljoonassa.

- Aluksi olin sopimussotilaana kuusi kuukautta, sitten aliupseerina nyt kymmenen kuukautta, kersantti Halonen kertoo.

Aliupseerien uraan kuuluu täydennyskoulutus olennaisena osana työtä. Ensimmäisellä kurssilla, perustason yhteisissä opinnoissa on muun muassa liikuntakoulutusta, kouluttamistaidon opetusta ja oikeuksiin johtavaa ase- ja ampumakoulutusta.

Kaikkien puolustushaarojen eli Ilmavoimien, Merivoimien ja Maavoimien sekä Logistiikkalaitoksen aliupseerit opiskelevat perustason yleisopinnot Maasotakoulun Jalkaväkikoulussa Lappeenrannassa. Eli kaikki suomalaiset aliupseerit käyvät jossain vaiheessa uraansa täydennyskoulutuksessa Lappeenrannassa, Maasotakoulun Jalkaväkikoulussa.

Auditoriossa istuu selin paljon maastopukuisia aliupseereita, edessä eversti ja seinälle heijastuu iso Puolustusvoimien lippu.

Lappeenrannan osion jälkeen he jatkavat opintojaan omissa puolustushaaroissaan. Maavoimien aliupseerit jatkavat opintoja Lappeenrannassa kesäkuun alkuun asti.

Sitten syksyllä on vuorossa viimeinen osio eli aselajiopinnot. Jalkaväkikoulussa jalkaväen aselajiopinnot kestävät aliupseereilla joulukuuhun 2020 asti.

Mitä odotat aliupseereiden täydennyskoulutukselta, kersantti Halonen?

- Aloitin kurssin odottavin mielin, tiedän mitä haluan kurssilta. Haluan kurssilta varmuutta ja lisää ammattitaitoa päivittäiseen varusmiesten kouluttamiseen ja taistelukoulutukseen liittyen.

Halonen on siviilikoulutukseltaan autoasentaja. Se auttaa sotilasuralla, hän kun palvelee Puolustusvoimissa huollon toimialalla ja kunnossapidossa.

Kersantti Halonen on kurssin vanhin. Hän esimerkiksi ilmoittaa kurssinjohtajalle ja kouluttajille kurssin vahvuuden eli paikallaolijoiden määrän ennen oppituntien alkamista. Kurssin vanhin myös huolehtii, että kurssilaiset ovat oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Kurssin vanhimmaksi hänet valitsi kurssinjohtaja, joka on Maasotakoulun Jalkaväkikoulussa työskentelevä kapteeni Tero Metelinen.

144 aliupseeria istuu selin ja luentosalin edessä Maasotakoulun johtaja

Kuvassa Maasotakoulun johtaja eversti Kari Pietiläinen toivottaa 144 uutta kurssilaista, aliupseeria ympäri Suomea tervetulleeksi Lappeenrantaan. Erinomaista kurssia!
Joukko-osasto Lappeenranta
´