Hyppää sisältöön

Aliupseerit taisteluammunnan johtajakurssilla Maasotakoulussa

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 1.6.2022 12.24
Tiedote
Sotilas ampumassa kertasingolla, sivussa kouluttaja.

Aliupseerit saavat Maasotakoulussa Lappeenrannassa täydennyskoulutusta, joka kuuluu olennaisena osana heidän sotilasuraansa. Tällä hetkellä on menossa Taisteluammunnan johtajakurssi, joka kestää yhteensä neljä viikkoa.

Taisteluammunnan johtajakurssilla Puolustusvoimien palkatun henkilöstön, eli aliupseerien eri joukko-osastoista Maavoimista, on mahdollista saavuttaa työtehtävissä tarvittavaa osaamista ja lisenssejä. Koulutus ja lisenssit on mahdollista saada esimerkiksi kertasinkoammuntojen tulitoiminnan valvojan, taisteluparin ja partion taisteluammunnan johtajan sekä käsikranaattiammunnan johtajan tehtäviin.

Kuvassa: Käsikranaattiammunnassa opiskelijat osallistuvat Jalkaväkikoulun kouluttajan johtamaan esimerkkiammuntaan, jossa he saavat koulutuksen ja parhaat käytänteet käsikranaattiammunnan suunnittelua ja johtamista varten. Lisäksi he toimivat tulitoiminnan valvojina heittoasemassa ja heittävät itse käsikranaatteja.

Opetustilaisuus - tai siis kurssi - kestää neljä viikkoa ja se järjestetään tässä muodossa ensimmäistä kertaa Maasotakoulussa. Vielä viime vuonna nämä koulutusaiheet sisältyivät aliupseerien perustason opintoihin, nyt siis erillisenä kurssina pienemmälle joukolle.

- Minulla on jo vuosia ollut ajatus, että aliupseereiden perustason opinnoissa osa tuotettavasta osaamisesta ja lisensseistä koulutetaan liian monelle turhaan, koska he eivät niitä työtehtävissään tarvitse. Esimerkiksi sotilassoittajat, varastoaliupseerit tai tilannevalvojat eivät johda taisteluammuntoja, toteaa kurssinjohtaja kapteeni Tero Metelinen Jalkaväkikoulusta, joka kurssin järjestää.

- Tarveperusteisuus on yksi nykyisen aliupseereiden koulutusjärjestelmän kulmakiviä, hän jatkaa.
Kurssilla on 77 aliupseeria ja yksi rajavartija. Taipalsaaren ampuma-alueella on käynnissä 3.6.2022 asti Jalkaväkikoulun johtama ampumaharjoitus, jonka aikana opiskelijat saavat käytännön koulutuksen ja antavat teoria- ja käytännön näytöt lisenssien saavuttamiseksi.

Kuvassa: Ammunnat pyritään suunnittelemaan riittävän monipuolisiksi, jotta näytön antaja voi osoittaa osaamistaan sekä kykyä hallita erilaisia tilanteita. Ammunnat on suunniteltu opiskelijoiden toimesta ryhmätöinä ammunnan valvojan ohjauksessa. Kuva on partion puolustusammunnasta ja käynnissä on siirtyminen vaihtoasemaan. Siirtyminen suojataan savuttamalla, koska reitillä pitää ylittää tie.

- Lisäksi he ampuvat itse kaikki ammunnat riittävän osaamisen ja kokemuksen hankkimiseksi. Jalkaväkikoulun erittäin kokenut ja ammattitaitoinen henkilöstö opettaa asiat käytännönläheisesti, jakaa parhaat käytänteet ja antaa laadukkaan palautteen jokaisen suorituksen jälkeen, toteaa kurssinjohtaja Metelinen.

Jalkaväkikoulu kuuluu Maasotakoulun Koulutuskeskukseen, jonka alaisuudessa on myös muita aselajikouluja: Panssarikoulu, Pioneerikoulu, Tykistökoulu ja Viestikoulu. Jalkaväkikoulu sijaitsee Lappeenrannassa.
 

Ampuma- ja harjoitusalue Joukko-osasto Lappeenranta
´