Hyppää sisältöön

Loska ei haittaa - Ammattialiupseereita ampumaharjoituksessa Maasotakoulun Jalkaväkikoulussa

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 13.2.2020 17.01
Tiedote
Kersantti Joni Ursin Rannikkoprikaatista opiskelee Maasotakouluun kuuluvan Jalkaväkikoulun järjestämällä täydennyskoulutuskurssilla.

Suomalaiset aliupseerit saavat urallaan täydennyskoulutusta ja sitä järjestää Maasotakoulu ja siihen kuuluva Jalkaväkikoulu. Yksi koulutuksen osa oli PTOK Y:n eli Perustason yhteisten opintojen ampumaharjoitus Taipalsaaren harjoitus- ja ampuma-alueella helmikuun alussa 2020. Opiskelijoita oli kaikista puolustushaaroista ja Puolustusvoimien joukko-osastoista sekä Rajavartiolaitoksesta.

Yksi opiskelijoista oli kersantti Joni Ursin Rannikkoprikaatista. Vaikka sää oli loskainen, hän piti harjoitusta hyvänä.

- Meillä on hauska porukka ja pystymme verkostoitumaan aliupseereiden kanssa. Olosuhteet ovat haasteelliset ja kosteat, kun yövymme teltassa. Mutta siitä selviää, kun pistää kaminan lämpimäksi. Myös sauna auttaa, kersantti Ursin sanoo.

Rynnäkkökivääri ojossa sotilaalla räntäsateessa ja sotilaita rivissä ampumassa seisten.

- Harjoitus toteutui suunnitellusti ja oli kaikin puolin tyypillinen Jalkaväkikoulun harjoitus, harjoituksen johtaja majuri Jouni Ruotsalainen Jalkaväkikoulusta kertoo.

Majuri Ruotsalainen valla armeijan suksilla Taipalsaaren harjoitusalueen metsässä.

Majuri Jouni Ruotsalainen.

Oppimiskohteina olivat muun muassa partion ja ryhmän taistelutekniikka, aseen käsittely ja henkilökohtainen ampumataito, perusammuntojen johtaminen, sytytysvälineiden käsittely ja ammattisotilaan toimintakyvyn ylläpitäminen.

- Sääolosuhteet mahdollistivat osalle opiskelijoista myös ensimmäiset hiihtoharjoitukset. Talviset olosuhteet olivat moninaiset lämpötilan vaihdellessa +5 ja -11 asteen välillä. Tuulta oli välillä myrskyksi saakka. Oli auringon paistetta ja sadetta kaikissa muodoissaan. Tällaista normaalia kaakkoissuomalaista talvisäätä 10 sentin lumessa, majuri Ruotsalainen naurahtaa.

Aliupseeri kuivattelee käsineitään nuotiolla.

Opiskelijat, eli aliupseerit, antoivat näyttönsä perusammuntojen johtamisessa, sytytysvälineiden käsittelyssä ja tulenkuvausharjoituksen johtamisessa, käsikranaattiammunnan johtamisessa sekä räjähtämättömän käsikranaatin raivaamisessa.

- Huonot suoritukset uusittiin. Kokonaisuutena opiskelijat osoittivat erinomaista asennetta valmistautuessaan teorian ja käytännön näyttöihinsä. Nähtiin paljon hyviä ja osin jopa erinomaisia suorituksia. Jos sattui epäonnistumaan, niin tilaisuus käytettiin hyväksi osaamisen parantamiseksi, Ruotsalainen kertoo.

Sotilaskouluttaja oranssissa liivissä ja kypärässä punainen lippu kädessä, maastopuvussa. Ammunnanjohtaja käsikranaatin heiton harjoituksessa.

Taistelukoulutuksen kokonaisuus oli rakennettu nousujohteiseksi alkaen opiskelijoiden pitämistä harjoitteista päätyen harjoituksen viimeisinä päivinä opettajien johtamiin taisteluammuntoihin (partion hyökkäysammunta ja ryhmän puolustusammunta). Perusammunnoissa ammuttiin oman henkilökohtaisen aseen lisäksi pistoolilla ja konekiväärillä.

- Aliupseereita opetetaan tekemisen avulla. Oppiminen varmistetaan sillä, että jokainen tekee ja näyttää osaamisensa. Opiskelijoita lähettäneet joukot ovat onnistuneet erinomaisesti aliupseereiden rekrytoinneissa ja tekemissään henkilövalinnoissaan. Opiskelijat ovat motivoituneita oppimaan uutta, osallistuvia, avoimia keskustelemaan, jakamaan havaintojaan ja kokemuksiaan. Tämän päivän nuori aliupseeri on reipas, aktiivinen ja pilke silmäkulmassa esiintyvä oppija, majuri Ruotsalainen Jalkaväkikoulusta sanoo.

Maasotakoulu antaa koulutusta ammattisotilaille eli aliupseereille ja upseereille, sekä asevelvollisille eli varusmiehille ja reserviläisille.

Ampuma- ja harjoitusalue Lappeenranta
´