Hyppää sisältöön

Ammattialiupseereiden koulutus uudistuu vuonna 2021

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 9.12.2020 14.44
Tiedote
Maastopukuinen sotilas aseen kanssa polviasennossa kesäisessä maisemassa.

Aliupseeriston koulutus uudistuu vuoden 2021 alusta alkaen. Uudistuksen tarkoituksena on päivittää aliupseeriston koulutus vastaamaan paremmin Puolustusvoimien osaamistarpeisiin ja kasvavaan aliupseeriston määrään.

Uudistuksen myötä aselaji - ja toimialaopinnot on korvattu Puolustusvoimien täydennyskoulutustarjonnalla ja työssäoppimisella joukko-osastoissa. Lisäksi voimme kohdentaa entistä tarkemmin täydennyskoulutuksen sille henkilöstölle, joka poikkeusolojen ja normaaliolojen tehtäviensä mukaisesti sitä tarvitsee. Palkatun henkilöstön täydennyskoulutukseen ei kulu enää niin paljoa aikaa ja resursseja aiempaan verrattuna.


Aliupseerin koulutuksessa poistuu 1.1.2021 puolustushaara- ja toimialakoulujen toteuttama aselaji- ja toimialaopinnot tasoittain. Aikaisemmat aselaji- ja toimialaopinnot on nyt pilkottu erillisiksi täydennyskoulutustilaisuuksiksi opintojen sijaan. Nyt on mahdollisuus joukko-osastojen tarpeen mukaan ”täsmäkouluttaa” henkilöstönsä sotakoulujen kurssitarjottimilta poikkeusolojen- ja normaaliolojen tehtävien edellyttämällä tavalla. 


Uudistus alkoi kartoituksella


Aliupseerikoulutuksen uudistus aloitettiin vuonna 2018 kehittämistarpeiden kartoituksella Pääesikunnan toimesta. Sen perusteella kesän ja syksyn 2019 aikana valmisteltiin normi, joka allekirjoitettiin loppuvuonna 2019. Normi määrittää aliupseeriston koulutuksen rakenteen ja laajuudet sekä yhteisten opintojen osaamisvaatimukset. Lisäksi normi antaa perusteet aikaisempien opintojen rinnastettavuudelle.


Normin mukainen aliupseeriston koulutus alkaa vuonna 2021.


Kyseessä on suurin uudistus Puolustusvoimissa vuoden 2008 jälkeen, jolloin uusimuotoinen aliupseerikoulutus alkoi puolustushaarakouluissa.


Aliupseerin koulutuksessa säilyy opintojen tasot (perus-, yleis- ja mestaritaso), jotka sisältävät yhteiset opinnot ja maavoimaopinnot. Nämä muodostavat kunkin tason opintokokonaisuuden ilman aselaji- tai toimialaopintoja. Tasojen välillä tulee aliupseerin olla työssä ja opiskella viidentoista osaamispisteen verran Puolustusvoimien täydennyskoulutustilaisuustarjonnasta. Ajallisesti tarkasteltuna tasoilta seuraavalle siirtyminen on suunniteltu tapahtuvan 5 - 15 vuoden välein.


Perus- ja yleistason opintojen uudistuminen 2021 alkaen


Perustason yhteiset opinnot (PTOK Y) tuottavat kaikkien Puolustusvoimien aliupseereiden työuran alkuvaiheessa yhteisesti tarvitseman osaamisen. Pääpaino tuotettavassa osaamisessa on kouluttajan tarvitsemissa tiedoissa, taidoissa ja lisensseissä. Uudistuksen myötä osa opintojen tuottamista lisensseistä poistuu tai siirtyy puolustushaaraopintoihin.


- Esimerkiksi käsikranaattiammunnan johtamiseen tarvittavaa lisenssiä ei enää kaikki PV:n aliupseerit saa. Uusina asioina PTOK Y-opinnoissa tulee olemaan esimerkiksi aseellisen voimakeinojen käyttäjän lisenssiin johtava koulutus, taistelupelastajakoulutus ja Koulutus 2020 -järjestelmän mukaisen Toimintakyky-ohjelman koulutus. Opinnot laajenevat aiemmasta 10 osaamispisteestä 14 osaamispisteeseen. Jatkossa PTOK Y -opinnot toteutetaan kahdesti vuodessa, kapteeni Tero Metelinen kertoo. Hän on laatinut opetussuunnitelmat ja toimii Maasotakoulussa aliupseereiden perus- ja yleistason opintojen kurssien johtajana.

Perustason maavoimaopinnot (PTOK MAA) tuottavat Maavoimien nuorten aliupseereiden työssään tarvitseman osaamisen ja lisenssit. Osa koulutusaiheista on siirtynyt vanhamuotoisen PTOK Y:n sisällöstä maavoimaopintoihin ja päinvastoin.


- Joitakin koulutusaiheita on myös siirretty hankittavaksi työssäoppimisen tai muun täydennyskoulutuksen kautta, esimerkiksi talvikoulutuskurssi Sodankylässä ja räjäytysharjoituksen johtajan lisenssiin johtava koulutus, kapteeni Metelinen sanoo.


Opintojen laajuus pienentyy aiemmasta 21 osaamispisteestä 15 osaamispisteeseen.

Seuraavan eli yleistason yhteiset opinnot (YTOK Y) uudistuvat Ilmavoimien laatimisvastuulla olleen opetussuunnitelman mukaan vastaamaan poistuvalta opistoupseeristolta vapautuvissa asiantuntijatehtävissä vaadittavaan osaamistarpeeseen.

- Opinnot tuottavat osaamista esimerkiksi työpaikkaohjaajan, esikunta-aliupseerin ja näyttöjen vastaanottajan vaativiin tehtäviin sekä paljon tietoa esimerkiksi poikkeusolojen toiminnasta, valmiudesta ja operatiivisesta suunnittelusta. Opintojen laajuus on 7 osaamispistettä, kapteeni Metelinen selvittää.

- Yleistason maavoimaopinnot (YTOK MAA) keskittyvät jatkossa puhtaasti komppanian taistelun suunnittelussa taisteluosaston osana tarvittavan osaamisen tuottamiseen. Tätä osaamista yleistason aliupseeri tarvitsee esimerkiksi omaan poikkeusolojen tehtävään liittyvässä operatiivisessa suunnittelussa. Opintojen laajuus on 3 osaamispistettä.

Mitä muutoksia mestaritason opintoihin?

Mestaritason kurssin johtaja, sotilasmestari Esa Ek kertoo siitä, mikä muuttuu aliupseereiden mestariopinnoissa vuoden alusta 2021 alkaen:


”Tämänhetkinen Maavoimien mestaritason opintokokonaisuus koostuu kolmesta vaiheesta:
1) Kaikille Puolustusvoimien mestaritason opiskelijoille tarkoitetuista yhteisistä opinnoista, joiden laajuus on kolme osaamispistettä (osp),
2) Maavoimaopinnoista (9 osp) sekä
3) aselaji- tai toimialaopinnoista. 


Yhteisissä opinnoissa keskitytään työyhteisön ja oman osaamisen kehittämiseen sekä puolustushaarojen yhteistoimintaan. Maavoimaopinnoissa keskitytään taisteluosaston taktiikkaan yhtymän osana, palkatun henkilöstön kouluttamis- ja esimiesvalmiuksiin sekä kenttäkelpoisuuden kehittämiseen.


Aliupseerien koulutusuudistuksen mukaisissa mestaritason opinnoissa painopiste tulee olemaan Puolustusvoimien yhteisen ja aliupseerin tehtävään tai suunniteltuun tehtävään perustuvan yksilöllisen osaamisen kehittämisessä.

Kaikille yhteisten opintojen osuus opinnoista on kuusi osaamispistettä. Opinnoissa keskitytään esimies- ja vuorovaikutustaitoihin, Puolustusvoimien yhteistoimintaan ja kansainväliseen toimintaan. Maavoimaopintojen osuus on kolme osaamispistettä. Opintojen aiheena on taistelun suunnittelu ja johtaminen yhtymän viitekehyksessä, harjoitusten suunnittelu ja johtaminen sekä henkilöstön osaamisen kehittäminen. 

Ennen yhteisten opintojen alkua aliupseerilla tulee olla suoritettuna vähintään 15 osaamispistettä henkilökohtaiseen opiskelusuunnitelmaan perustuvia opintoja. Opintojen tarkoitus on tukea aliupseerin nykyistä sekä tulevaa mestaritason tehtävää. Opinnoista vähintään kaksi osaamispistettä tulee olla johtamista. 

Opinnot toteutetaan monimuoto-opintoina ajanmukaisia pedagogisia menetelmiä hyödyntäen. Opinnoissa korostuu yksilön ja joukko-osaston vastuu opintojen suunnittelussa.

Koulutusuudistuksen myötä eri puolustushaarojen mestaritason aliupseerien osaaminen tasoittuu. Koulutusuudistuksen mukainen koulutus ja urasuunnittelu helpottavat siirtymistä aselajien tai toimialojen sekä puolustushaarojen välillä uusiin tehtäviin.”


Osa sotilasuraa on täydennyskoulutus


•    Täydennyskoulutus kuuluu suomalaisten ammattialiupseereiden työhön ja sotilasuraan olennaisena osana. Puolustusvoimiin palkattu aliupseeri irrottautuu työstään kursseille, ja hän saa kurssin ajalta palkkaa.
•    Näin aliupseerin on mahdollisuus saada ylennys ja vaativampia tehtäviä.
•    Maasotakoulu kouluttaa Puolustusvoimien ammattialiupseereita. Aliupseerit eri joukko-osastoista kokoontuvat kursseille Maasotakouluun muun muassa Lappeenrantaan. Kurssien jälkeen he palaavat omiin joukko-osastoihinsa.


Ammattialiupseerin urakehitys:


•    Perustaso: Nuori ammattialiupseeri menee ensin noin vuoden työkokemuksen jälkeen perustason yhteisiin opintoihin. Sitten hän suorittaa perustason maavoimaopinnot. Perustason opintojen jälkeen aliupseeri on töissä Puolustusvoimissa omassa joukko-osastossaan.
•    Yleistaso: Seuraavaksi aliupseerin täydennyskoulutus jatkuu yleistason yhteisiin ja maavoimaopintoihin.
•    Mestaritaso: Korkein ja viimeinen taso, jolle ammattialiupseeri voi hakeutua, on mestaritason opinnot. Ne suoritettuaan hän voi saada ylennyksen sotilasmestariksi, joka on korkein sotilasarvo aliupseeristossa.

Ammattialiupseerien kursseja ja opintoja järjestää Maasotakoulu ja erityisesti Jalkaväkikoulu Lappeenrannassa.

Teksti: majuri Jussi Keskitalo, majuri Jouni Ruotsalainen, yliluutnantti Lasse Lahikainen, sotilasmestari Esa Murtoaro, kapteeni Tero Metelinen, sotilasmestari Esa Ek, tiedottaja Sari Pöyhönen.
Kuvat: yliluutnantti Mikko Perón, Maasotakoulu

Artikkeli on julkaistu myös Maasotakoulun joukko-osastolehdessä Maasoturi, numerossa 2/2020, joka ilmestyi 6.12.2020.


 

´