Hyppää sisältöön

Ammattialiupseerien kurssi päättyi Maasotakoulussa -henki hyvä etäilystä huolimatta

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 9.11.2020 16.43
Tiedote
Ammattialiupseeri ylikersantti Eero Eronen hymyilee kurssin suoritettuaan.

Maasotakoulussa opiskelee kursseilla ammattialiupseereita, jotka saavat kursseilla sotilasuraansa kuuluvaa täydennyskoulutusta. Noin 7 - 10 vuotta virassa olleet aliupseerit eri puolelta Suomea suorittivat Yleistason maavoimallisen kurssin eli YTOK 1 MAA -kurssin Maasotakoulussa. Kurssi alkoi 7. syyskuuta 2020. Päättäjäisiä juhlittiin 6. marraskuuta 2020. Yksi kurssille osallistuneista oli ylikersantti Eero Eronen, joka työskentelee Reserviupseerikoulussa Haminassa. Hänen työnään on kouluttaa upseerioppilaita eli johtajakoulutusta saavia varusmiehiä.


- Kurssille osallistui aliupseereita lähes kaikista Puolustusvoimien hallintoyksiköistä, esimerkiksi pääesikunnasta, Maavoimien esikunnasta, kaikista lennostoista sekä melkein kaikista Maavoimien joukko-osastoista, kurssinjohtaja, kapteeni Tero Metelinen Jalkaväkikoulusta kertoo.


Mitä he oppivat kurssilla? -Valmiutta, perustamista, taistelun suunnittelua


- Kurssilta sai tietoa esimerkiksi valmiuden säätelystä, joukkojen perustamisesta liikekannallepanoon liittyen, joukkueen ja komppanian taistelun suunnittelusta sekä fyysisen toimintakyvyn kehittämisestä. Lisäksi opiskelijat saivat työpaikkaohjaajan pätevyyden, jonka merkitys on aliupseereiden koulutusuudistuksen myötä ensi vuonna muuttumassa selvästi aikaisempaa tärkeämmäksi tehtäväksi. Yksi suuri ponnistus oli kertausharjoituksen suunnittelu ja johtaminen sekä koulutuksen toteuttaminen reserviläisille, kurssinjohtaja Metelinen sanoo.


Yksi kurssille osallistunneista oli ylikersantti Eero Eronen, joka työskentelee Reserviupseerikoulussa Haminassa. Hänen työnään on kouluttaa upseerioppilaita eli johtajakoulutusta saavia varusmiehiä.


- Tärkein anti kurssilta oli työssäoppiminen. Työpaikkaohjaaminen kiinnostaa. Kun aloitin itse Puolustusvoimissa vuonna 2013, kaipasin silloin työpaikkaohjausta, ylikersantti Eronen sanoo.


Vaikuttiko korona ja varotoimet sen jarruttamiseksi opintoihin?


- Hyvin vähän. Jos oli oireita, sai omalla ilmoituksella olla pois ja käytiin testeissä. Meillä oli sekä lähi- että etäopetusta. Etäopiskelussa on se riski, että ryhmähenki kärsii. Mutta meillä ryhmähenki oli ihan 5/5 eli hyvä, ylikersantti Eronen toteaa.


Opintojen alkaessa syyskuussa elettiin koronapandemiassa kohtalaisen rauhallista vaihetta. Opintojen ohjelmaan korona ei vaikuttanut, mutta yksittäisten flunssaoireista kärsivien opiskelijoiden osalta vaikutti: oireilevat siirtyivät etäopintoihin.


- Hekin pääsivät osallistumaan opetukseen etäyhteyksien avulla lähes täysipainoisesti. Rajoitusten noudattaminen kohortoinnin eli osastoinnin osalta on meillä jo arkipäivää, kurssinjohtaja, kapteeni Tero Metelinen (kuvassa) toteaa.


- Kurssi sujui opettajien ja opiskelijoiden antaman palautteen perusteella oikein hyvin. Kurssihenki ja yleinen ilmapiiri saivat paljon kiitosta opintojen alusta lähtien eri toimijoilta. Omat haasteensa, mutta myös rikkautensa näille kursseille tuovat opiskelijoiden hyvin erilaiset työtehtävät. Tämä antaa loistavan mahdollisuuden opiskelijoille oppia paljon myös toisiltaan ja laajentaa näkemystään Puolustusvoimien eri tehtävistä.


Seuraavat yleistason opinnot toteutetaan uudistetun opetussuunnitelman mukaisesti syksyllä 2021 jakaantuen yleistason yhteisiin opintoihin ja puolustushaara- tai toimialaopintoihin.


Aliupseeristo saa täydennyskoulutusta sotilasurallaan perus-, yleis- ja mestaritasoilla. Näitä opintoja eri tasoilla järjestää kaikille suomalaisille ammattialiupseereille Maasotakoulu ja Jalkaväkikoulu.

Maasotakoulu toivottaa eversti Kari Pietiläisen johdolla kaikille opiskelijoilleen hyvää jatkoa ja onnea kurssin suorittamisen johdosta!

´