Ampuma- ja harjoitusaluetta käytetään aktiivisesti ympäröivä yhteiskunta huomioiden
Lohtajan dyyneillä on harjoiteltu ilmapuolustusta I950-luvun alkupuolelta lähtien. Lohtajan Vattajanniemi osoittautui erinomaiseksi paikaksi, kun tarvittiin harjoitusalue ilmatorjuntajoukoille. Lohtajalla laivareitit ovat riittävän etäällä, lentoliikennereittejä ei alueella kulje ja toiminnalle on tilaa niin maa- kuin merialueella.
Nykyään Vattajanniemi on paitsi kaksi kertaa vuodessa tapahtuvan ilmapuolustusharjoituksen päänäyttämö, myös lukuisten joukko-osastojen ja sidosryhmien tuttu koulutusympäristö. Puolustusvoimien toimintaa Vattajanniemellä on noin kaksi kolmasosaa vuodesta. Alueella työskentelee vakituisesti kuusi puolustusvoimien työntekijää.
Hallinnollisesti Lohtajan ampuma- ja harjoitusalue kuuluu Panssariprikaatille. Kyseessä on pohjoisin joukko-osaston aluevastuulle kuuluva paikka. Yksi aktiivisimmista käyttäjistä on Ilmasotakoulun Koulutuspataljoona, jonka varusmieskoulutuksen keskeisiä osia, kuten taisteluammuntoja, toteutetaan Vattajanniemen maastossa.
Kansainvälinen ADEX Mallet Strike -ilmapuolustusharjoitus on kuitenkin alueen kenties tunnetuin ja näkyvin koulutustapahtuma.
- Tämä on ainoa alue, jossa voidaan ampua kaikilla puolustusvoimien käytössä olevilla ilmatorjunnan asejärjestelmillä sekä pitää kaikkien puolustushaarojen yhteisharjoituksia, kuvailee ilmatorjunnan tarkastaja eversti Mano-Mikael Nokelainen Vattajanniemen merkitystä aselajille.
Kokonaisturvallisuus on yhteinen asia
Vuosien saatossa ilmatorjunta-aseiden ampumaleiristä kansainväliseksi taisteluharjoituskokonaisuudeksi muuttunut ilmapuolustusharjoitus pyritään toteuttamaan ympäröivä yhteiskunta sekä alueen ainutkertainen luonto huomioiden. Harjoitustoiminnasta kerrotaan aktiivisesti alueen muille toimijoille. Sekä tiedotusvälineiden edustajat että sidosryhmät ovat tervetulleita perehtymään toimintaan paikan päällä.
Esimerkiksi syksyn 2024 ADEX Mallet Strike -harjoituksessa Kokkolan kaupunginhallituksen ja kaupungin edustajille esiteltiin harjoituskokonaisuutta paitsi teoriassa myös käytännössä.
- Ajatusten ja näkökulmien vaihtaminen ja kohtaaminen kasvokkain on tärkeää toimivan rinnakkaiselon kannalta, taustoittaa eversti Nokelainen. Tapaan säännöllisesti myös paikallisia kalastajia. Haluamme olla avoimia ja aktiivisessa vuorovaikutuksessa muiden toimijoiden kanssa.
Kaupungin edustajien vierailun aikana keskustelua heräsi paitsi sataman ja Kokkola-Pietarsaaren lentoaseman käytöstä myös ulkomaisten harjoitusjoukkojen läsnäolosta. Lisäksi kysymyksiä esitettiin esimerkiksi aluetaloudellisiin vaikutuksiin, vaara-alueiden laajuuteen sekä terveystilanteeseen liittyen.
Vapaamuotoisen tilaisuus käytiin erinomaisen hyvässä hengessä.
- Vielä kymmenisen vuotta sitten mietin, tulisiko nämä rannat saada julkiseen käyttöön, avasi suhtautumistaan kaupunginhallituksen jäsen Pekka Nurmi. Nykytilanteessa on realisoitunut se, että tällä harjoitustoiminnalla on perusteltu tarkoitus ja alue on oikeassa käytössä.
- Emme voi kaikki ajatella, että not in my backyard, ei minun takapihallani, totesi kaupunginjohtaja Stina Mattila. Olen ylpeä siitä, että puolustusvoimat on läsnä ja harjoittelee täällä. Se lisää alueen kokonaisturvallisuutta.
Osa normaalia yhteiskunta- ja ympäristövastuuta
Jos takavuosina kenties kriittisintä keskustelua ovat aiheuttaneet ympäristökysymykset, niiden osalta on tavoitettu tasapainoiseksi luonnehdittava tilanne. Puolustusvoimat sitoutui sopeuttamaan toimintojaan Natura-alueen luontoarvoja säästäviin ja ylläpitäviin menetelmiin. Luontoarvoja varjelevat toimintavat ovat nykyään täysin normaali tapa toteuttaa harjoitustoimintaa Vattajanniemellä.
- Esimerkiksi liikkumista on rajoitettu, telttapaikat ja ajoväylät on merkitty, pysäköinti tapahtuu ainoastaan sorastetuilla tai merkityillä alueilla, listaa harjoitusalueen päällikkö kapteeni Mika Knuuttila. Pohjavesialueella tankkaus tapahtuu vain siihen osoitetuilla paikoilla ja siisteydestä pidetään jatkuvaa huolta, mukaan lukien meren mukanaan tuomat jätteet.
Puolustusvoimat on kehittänyt laajasti ymmpäristönsuojelua ja harjoitusalueellekin on viime vuosina valmistunut ympäristöä suojaavia rakenteita kuten suojatut tankkausalustat ja sammutusvesien keräily. Metsähallitus ohjaa tarvittavat toimet luonnontarkkailun perusteella, ja esimerkiksi viime vuosina pienillä osilla aluetta liikkumista on jopa laajennettu, koska liian tiukat rajoitukset aiheuttivatkin tiettyjen luontotyyppien supistumista.
Keskustelutilaisuuden jälkeen kaupungin 12 hengen vahvuinen osasto jalkautui yhdelle tuliasemista seuraamaan Helsingin ilmatorjuntarykmentin pimeäammuntoja.
Toiminta rannassa kiinnosti ja vakuutti. Siinä määrin, että alustavasti keskusteltiin jo seuraavasta vierailusta kevään 2025 harjoituksen yhteydessä, jolloin harjoitusvahvuus on suurempi ja toimintaa näkyy myös kaupungin satamassa Merivoimien alusten läsnäolona.
Teksti: Laura Kaipainen