Edustus- ja vartiointitehtävät värittävät sotilaspoliisien palvelusta
Kaartin jääkärirykmentin vastuulla on koulutustehtävien lisäksi Helsingin varuskunnan vartiointi sekä sotilaalliset edustustehtävät. Kaartin pataljoona asettaa Helsingin varuskunnan vartiotehtäviin tarvittavat sotilaspoliisit Helsingin vartioston käyttöön ja toteuttaa puolustusvoimien ylipäällikön, puolustusministerin, puolustusvoimain komentajan ja Helsingin varuskunnan sotilaalliset edustustehtävät.
Koulutuksesta edustamaan ja takaisin
Helsingin katukuvassa on totuttu siihen, että poliisi pysäyttää liikenteen ja autojen tasaisen melun katkaisee Kaartin soittokunnan komeat marssisävelet ja sotilaiden ryhdikkäät marssiaskeleet. Helsingissä näyttäviä sotaväen paraateja ja juhlallisia marsseja on nähty niin kauan kuin sotaväkeä on täällä ollut. Hallitsijalla tai valtiovallalla on aina ollut henkivartio- ja valiojoukkoja, joita on perinteisesti kutsuttu Kaartiksi.
Helsingin varuskunnan vartioparaatit ovat kuuluneet pääkaupunkimme katukuvaan Suomen itsenäisyyden ajan alusta asti. Nykyisin vartioparaatit sekä niihin liittyvät puistokonsertit keräävät kesäkuukausina runsaasti yleisöä kadunvarsille ja Esplanadinpuistoon.
Kunniakomppaniat ovat osa kansainvälistä protokollaa ja komppanian asettaminen vierailun johdosta kertoo vierailun arvosta. Osassa maissa on vain ja ainoastaan edustamiseen keskittyneitä joukkoja ja osalla edustaminen on vain pieni osa muuta joukon sotilaallista toimintaa. Meillä Kaartin jääkärirykmentissä varusmiehet ja -naiset saavat vaativan sotilaskoulutuksen, jonka lisämausteena ovat näyttävät edustustehtävät. Kaartin jääkärirykmentin asettamassa kunniakomppaniassa ryhdikkäältä näyttävä sotilas on saattanut vain muutamaa tuntia aikaisemmin olla esimerkiksi raskaassa taisteluharjoituksessa tai kuntoa kohottavassa liikuntakoulutuksessa.
Kunniakomppania on komppanian suuruinen osasto, jonka tehtävänä tilaisuuksissa on sotilaallisten kunnianosoituksien suorittaminen. Tällaisia tilaisuuksia ovat muun muassa tasavallan presidentin virkaanastujaiset, valtiovierailut, suurlähettiläiden valtuuskirjeiden jättö, vartioparaatit, seppeleiden laskut, ja sotilashautajaiset. Lisäksi Kunniakomppania osallistuu muun muassa valtakunnallisiin paraateihin itsenäisyyspäivänä ja puolustusvoimain lippujuhlapäivänä.
Tehtävään valmistautuminen ja seremonian kulku
Edustustehtävään valmistautuminen sisältää tarvittavan osaston muodostamisen, varustuksen tarkastamisen, aseotteiden, ojennusten ja tahtimarssin harjoittelun sekä kyseisen tehtävän tarkan sisällön harjoittelun komentoineen ja liikkeineen. Itse seremoniat ovat yleensä lyhyitä. Hieman ennen edustustehtävän alkamista Kunniakomppania marssii käsketylle paikalle soittokunnan perässä. Paikalla joukko ojentautuu ja joukkueiden johtajat tarkastavat etu- ja sivuojennukset. Ojentautumisen jälkeen komppanian päällikkö ilmoittaa joukon varuskunnan päällikölle, joka tarkastaa komppanian ja soittokunnan.
Kunnianosoituksen kohteena olevan henkilön saapuessa paikalle ja tavattuaan vastaanottajat komppanian päällikkö komentaa kunnianosoituksen. Mikäli kunnianosoituksen kohteena on valtion päämies tai erikseen niin käskettäessä, soittokunta soittaa kansallishymnin/ -hymnit. Kansallislaulujen jälkeen kunnianosoitus lopetetaan. Tämän jälkeen kunnianosoituksen kohteena oleva vieras tarkastaa kunniakomppanian. Komppanian päällikkö komentaa kunnianosoituksen uudelleen ja ilmoittaa komppanian päävieraalle, joka tarkastaa joukon. Perinteisesti vieras tervehtii Kaartin jääkärirykmentin lippua tarkastuksensa aikana. Edustustehtävän päätyttyä komppania marssii pois, nousee linja-autoon ja palaa jälleen takaisin Santahaminaan jatkamaan keskeytynyttä harjoitusta tai koulutusta.
Vuonna 2017 Kaartin jääkärirykmentillä oli lähes 100 edustustehtävää. Merkittävimpiä tilaisuuksia tämän ja viime vuoden aikana ovat olleet tasavallan presidentin virkaanastujaiset helmikuussa 2018 sekä presidentti Mauno Koiviston hautajaiset toukokuussa 2017. Lippujuhlapäivän valtakunnallinen paraati 4.6.2017 Senaatintorilla oli jälleen näytön paikka myös kunniakomppanialle, joka sai marssia näyttävästi kotivaruskunnassaan.
Helsingin varuskunnan vartiointi
Helsingin vartiosto vastaa Helsingin varuskunnan sotilaskohteiden vartioinnista ja sotilaspoliisitoiminnasta vartiovastuualueellaan. Helsingin vartiosto toteuttaa kenttä- ja hälytystoimintaan liittyvien sotilaspoliisitehtävien lisäksi virka-aputehtäviä muille viranomaisille, turvallisuusalan tukitehtäviä sekä koulutustehtäviä. Helsingin varuskunnan vartiointia toteutetaan Helsingin vartioston palkatun henkilökunnan ja sotilaspoliisikoulutuksen saaneiden varusmiesten toimesta.
Alueen sotilaspoliisitehtävät ovat hyvin vaativia, koska alueella sijaitsee valtakunnallisesti merkittävin väestön, hallinnon, talouselämän sekä infrastruktuurin keskittymä sekä valtakunnan päälentoasema sekä useita suuria satamia. Vaativuutta lisää myös alueella välttämätön viranomaisyhteistyö, johon sotilaspoliisit totutetaan monipuolisesti jo varusmiespalveluksensa aikana. Varuskunnan sijainti tuo luonnollisesti lisämaustetta arkitehtäviin, esimerkiksi valtiovierailuiden ja lukuisten kansallisten sekä kansainvälisten tapahtumien turvallisuusjärjestelyiden merkeissä. Myös Suomi 100 ja Puolustusvoimat 100 -juhlavuodet ovat tuoneet useita tapahtumia pääkaupunkiin, joiden turvallisuusjärjestelyissä Helsingin vartiostolla on ollut merkittävä rooli.
Näkyvimmät vartiotehtävät Helsingin varuskunta-alueella ovat tasavallan presidentin linnan ja Helsingin päävartion edessä olevat kunniavartiomiehet sekä Santahaminan kulunvalvontapaikka.
Vastuun varusmiesten asettamisesta vartiointi- ja edustustehtäviin kantavat vuorollaan Sotilaspoliisikomppania ja 2. Jääkärikomppania. Näiden yksiköiden päätehtävänä on kouluttaa sotilaspoliiseja sodan ajan joukkoihin pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan alueelle.