Erikoisjoukkojen reserviupseerikurssi ja aliupseerikurssi päätökseen Utissa

Utin jääkärirykmentti
Julkaisuajankohta 28.3.2025 13.40
Tyyppi:Tiedote

Utin jääkärirykmentin johtamat 2/24 saapumiserän erikoisjoukkoreserviupseerikurssi ja -aliupseerikurssi päättyvät maaliskuun lopussa. Aliupseerikurssilla oppilaita on ainoastaan Laskuvarjojääkärikomppaniasta, mutta reserviupseerikurssilla myös Raja- ja merivartiokoulun Erikoisrajajääkärikomppaniasta.

Vaativien sodanajan tehtävien ja laajan koulutuksen vuoksi kaikki Utin jääkärirykmentissä palvelevat laskuvarjojääkärit saavat johtajakoulutuksen. Noin viidennes laskuvarjojääkäreistä koulutetaan reservinupseereiksi Laskuvarjojääkärikomppanian omalla reserviupseerikurssilla.

Utissa järjestetyllä reserviupseerikurssilla ovat vuodesta 2014 alkaen olleet oppilaina myös Erikoisrajajääkärikomppanian upseerioppilaat Raja- ja merivartiokoulusta Immolasta. 

Utissa oma reserviupseerikurssi vuodesta 1990 alkaen

Erikoisjoukkojen reserviupseerikoulutuksen tavoitteena on antaa erikoisjoukkopartion johtajille perustiedot ja -taidot sekä asenteelliset valmiudet, joihin nojaten reservinupseeri kykenee jatkuvasti kehittymään ja aktiivisesti harjaantumaan sodan ajan joukkonsa johtajana, kouluttajana ja erityisosaajana.

Vuonna 1962 perustetun, aiemmin itsenäisenä joukko-osastona toimineen Laskuvarjojääkärikoulun ensimmäinen oma reserviupseerikurssi järjestettiin vuonna 1990. Sitä ennen reserviupseerikoulutukseen valitut laskuvarjojääkärit olivat suorittaneet kurssin Haminassa.

Oma reserviupseerikoulutus haluttiin aloittaa Laskuvarjojääkärikoulussa muun muassa erikoisjoukkojen tehtäväkentän omintakeisuuden, joukkojen kokoonpanoissa olevien eroavaisuuksien ja silloisten palvelusaikarytmityksen haasteiden vuoksi. Lisäksi upseerioppilaiden yli sadan päivän poissaolo erikoisjoukkokoulutuksesta aiheutti merkittäviä osaamiseroja aliupseerien ja Haminasta Uttiin palanneiden upseerikokelaiden erikoisjoukkotaitojen osalta. 

Päätöksen reserviupseerikoulutuksen aloittamisesta Laskuvarjojääkärikoulussa teki Puolustusvoimain silloinen komentaja, kenraali Jaakko Valtanen. Jo ensimmäisen reserviupseerikurssin kokemuksien pohjalta todettiin Laskuvarjojääkärikoulun oman reserviupseerikoulutuksen aloittamisen olleen oikea ratkaisu. Kurssilla vallitsi heti alusta alkaen erinomainen henki ja upseerioppilaiden tuntuma muuhun laskuvarjojääkärikurssin koulutukseen säilyi, eikä tietoihin ja taitoihin päässyt syntymään aukkoja. 

Kesällä 2014 alkanut reserviupseerikurssi jätti oman merkkinsä historiaan, kun kurssilla olivat ensimmäistä kertaa mukana myös Immolan Erikoisrajajääkärikomppaniasta upseerioppilaiksi koulutettavat varusmiehet. Syynä uudistukseen olivat vuosien varrella havaitut synergiaedut kouluttaa erikoisjoukkojen reserviupseerit yhdessä paikassa yhteisen taistelutekniikan, erikoisjoukkotehtävien erityispiirteiden ja hyviksi havaittujen käytäntöjen mukaisesti.

Kurssien päättäjäistilaisuudet – sissihavu yhdistää  

Maaliskuun lopussa 2025 päättyvä erikoisjoukkoreserviupseerikurssi on järjestyksessään 35. Aliupseeri- ja reserviupseerikurssien päättäjäistilaisuudet järjestettiin Utin jääkärirykmentissä keskiviikkona 26. maaliskuuta. Tilaisuuksissa kurssien oppilaat ylennettiin alikersanteiksi tai nimitettiin upseerikokelaiksi.

Reserviupseerikurssin päätöstilaisuudessa Utin jääkärirykmentin esikuntapäällikkö everstiluutnantti Pasi Autio muistutti upseerioppilaita siitä, että kurssin päätyttyä alkaa johtajien vastuunkanto omasta joukostaan.

- Päättyvä kurssi on jälleen kerran osoittanut, että päätös yhdistää laskuvarjo- ja erikoisrajajääkäreiden reserviupseerikoulutus oli oikea. Yhdessä tekemällä ja yhdessä oppimalla saavutetaan mittavia hyötyjä itse koulutukseen. Tärkein tekijä on kuitenkin se, että samalla rakennetaan luottamus ja luodaan kyky yhteisoperointiin poikkeusoloissa, sanoi everstiluutnantti Autio ja nimitti puheensa päätteeksi kurssilaiset upseerikokelaiksi.

Raja- ja merivartiokoulun johtaja eversti Juha Kivelä toi puheessaan esiin Euroopan muuttuneen turvallisuustilanteen.

- Turvallisuustilanne lähiympäristössämme muuttanut omaa käsitystämme turvallisuudesta. Rajavartiolaitoksen tehtävänä on ottaa vastaan häiriötilanteet valtakunnan rajalla. Puolustusvoimien tehtävänä on vastata Suomen puolustamisesta. Yhdessä olemme etulinjassa turvaamassa isänmaatamme. Rajavartiolaitoksen ja puolustusvoimien erikoisjoukoilla on tärkeä rooli tässä työssä. Nyt te upseerikokelaat olette yhden vaiheen lähempänä tätä joukkoa, sanoi eversti Kivelä.


 

Kurssin priimus toi upseerioppilaiden tervehdyksen tilaisuuteen. Kurssilla parhaiten menestynyt oppilas muisteli puheessaan kurssin vaihteita ja hänen sanoistaan huokui yhteisten haasteiden kautta syntynyt vahva yhteishenki.

- Kurssitoverit, kiitos! Ilman teitä palvelus ei olisi sellaista kuin se on. Olen otettu ja hyvin onnellinen saadessani toimia teidän kanssanne. Olen saanut teistä todella hyviä ystäviä ja uskon, että ystävyys kantaa kauas elämään. Kiitos tuesta ja kannustuksesta, mitä olette kaverille antaneet, totesi kurssin priimus.

- Erityiskiitos vielä kouluttajille. Teidän kova motivaationne ja rautainen ammattitaitonne auttoi meitä johtajantaimia kehittymään, oppimaan ja suoriutumaan tästä kurssista. Kaikesta huomaa, että teillä on kova halu tehdä meistä hyviä sotilaita ja johtajia, jatkoi RU-kurssin parhaaksi suoriutunut.

Yksi vaihe varusmiesjohtajien koulutuksessa on nyt päättynyt. Erikoisjoukkokoulutus jatkuu uusien haasteiden merkeissä ja edessä ovat vielä varusmiesajan vaativimmat harjoitukset, joissa johtajakoulutuksesta saadut opit viimeistään punnitaan.