Hyppää sisältöön

Huolto hallussa kohti uusien alokkaiden vastaanottoa

Panssariprikaati
Julkaisuajankohta 22.12.2022 11.47
Uutinen

Panssariprikaatissa Parolan huoltopataljoonan 2. Panssarihuoltokomppanian huoltoaliupseeri- ja panssarivaunuasentajakurssit on jälleen kerran saatu päätökseensä.

Kurssin aikana varusmiehet ovat oppineet linjasta riippuen kunnossapidon, huoltopalvelujen ja lääkinnän tehtäviä. Kattavien kurssien jälkeen 2. Panssarihuoltokomppanian varusmiehet suuntaavat katseensa hiljalleen ensi vuoteen ja uusien alokkaiden vastaanottoon.

Huolto tukee ja taistelee

Huolto aselajina toimii muiden joukkojen taistelun tukena, mutta myös huollon on kyettävä taistelemaan. Jokaisessa joukossa huolto on äärimmäisen tärkeä suorituskyky, joka mahdollistaa taistelevien joukkojen suoriutumisen omasta päätehtävästään. Huollon lamautuminen vaikuttaisi nopeasti taistelevien joukkojen suorituskykyyn, ja huoltojoukkojen onkin ensiarvoisen tärkeää suojata oma toimintansa ja kyetä tarvittaessa aktiiviseen puolustustaisteluun.

       

Jokaisessa joukossa huolto on äärimmäisen tärkeä suorituskyky, joka mahdollistaa taistelevien joukkojen suoriutumisen omasta päätehtävästään. 

Kunnossapidolla taataan joukkojen kaluston käytettävyys. Nykyaikaisella kunnossapitokalustolla kyetään vaativiinkin huolto- ja korjaustoimenpiteisiin kenttäolosuhteissa niin kevyemmälle kuin panssarivaunukalustolle. Työt voidaan toteuttaa kaikissa olosuhteissa esimerkiksi korjaamosuojassa, joka naamioidaan toiminnan salaamiseksi. 

Huoltopalveluilla ylläpidetään henkilöstön toimintakykyä kaikissa tilanteissa. Joukot muonitetaan kenttäolosuhteissa huolehtien kenttähygieniasta. Lisäksi joukoille järjestetään määräajoin kenttäolosuhteissa pyykinvaihto sekä kanttiinitoimintaa.

Kenttälääkintä kuuluu niin ikään huollon tehtäviin. Jokaisen taistelijan on kyettävä antamaan taisteluensiapua niin itselleen kuin toisille taistelijoille. Haavoittuneelle annettua taisteluensiapua täydennetään taistelupelastajien ja lääkintämiesten toimesta, kun haavoittunutta evakuoidaan pois etulinjasta. Kenttälääkinnän hoitopaikoilla kyetään edelleen lääkäritasoiseen ensihoitoon ja jopa hätäkirurgiaan.

Kokemusten kera eteenpäin

12 viikkoa kestäneet huoltopalvelu- ja lääkintäaliupseerikurssit sekä 16 viikkoa kestänyt panssarivaunuasentajakurssi ovat olleet usealle varusmiehelle ja vapaaehtoista asepalvelusta suorittavalle naiselle unohtumaton kokemus. 
 
– Kurssilta jään kaipaamaan erityisesti muita kurssilaisia ja alikersantteja. Jaoimme yhdessä monta hyvää kokemusta, toteaa juuri lääkintäaliupseeriksi ylennetty alikersantti Wähä-Verkkomäki.
 
Kurssilta on jäänyt käteen ystäviä, opettavaisia hetkiä ja tärkeimpänä osaaminen oman koulutushaaran saralla. Harjaantuminen omassa tehtävässä kuitenkin jatkuu vielä seuraavan kuuden kuukauden ajan.

– Aliupseerikurssista jäi hyvä fiilis. Kurssilla oli niitä rankempia hetkiä, mutta nyt on alikersantin nappulat rinnassa. Voin olla todella ylpeä itsestäni ja lähteä hyvillä mielin uuteen tehtävään, huoltopalvelualiupseerikurssilta valmistunut alikersantti Tuhkanen jatkaa.

Uusia alokkaita odotetaan

Tammikuussa palveluksensa aloittaa jälleen uusi erä alokkaita. Myös 2. Panssarihuoltokomppaniassa ollaan valmiina vastaanottomaan tulevat varusmiehet. Alikersanttien omasta alokasjaksosta on kulunut jo kuusi kuukautta, mutta muistissa kuitenkin on, miten asioihin kannattaa suhtautua palveluksessa.
 
– Toisinaan palveluksen alussa voi olla hieman raskasta, mutta siitä selviää kyllä, jos vain tekee parhaansa. Rankat hetket tuovat uskoa omaan tekemiseen ja niiden ansiosta myös ryhmähenki alkaa hiljalleen muodostua, muistelee alikersantti Kesämäki, joka on yksi panssarivaunuasentajakurssin MT-LBV-linjalta valmistuneista.
 
– Tuleville alokkaille haluaisin sanoa, että asenne ratkaisee! Kannattaa astua palveluksiin hyvillä mielin ja ilman turhia ennakkoluuloja, Tuhkanen lisää.

´