Hyppää sisältöön

Hyvää pääsiäistä! Maasotakoulun pääsiäishartaus ja -tervehdys

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 9.4.2020 10.15
Tiedote
Pehmonalle maastopuvussa ja narsisseja.

Maasotakoulun henkilöstön pääsiäishartauden järjestämisen sijaan tänä vuonna julkaistaan sotilaspastorin pääsiäishartauskirjoitus. Sotilaspastori Ilpo Parviainen kirjoittaa otsikolla "Ilon hamstraajina ja hyvän tartuttajina". Lue hyvää mieltä tuova pääsiäishartaus:

Ilon hamstraajina ja hyvän tartuttajina

Tänä vuonna pääsiäinenkin joudutaan viettämään poikkeusoloissa, pöpöjä vältellen. Elämme kirkkovuodessa nyt hiljaista viikkoa, paastonajan loppua ennen suurta ilon juhlaa. Vanhastaan tätä viikkoa on kutsuttu kristikunnassa myös piinaviikoksi.

Joissain kodeissa tunnelma voi olla nyt kiristynyt - jos ei kirjaimellisesti piinaava. Yhtäkkiä monet arjen rutiinit muuttuivat ja jouduttiin sopeutumaan uusiin tapoihin. Uudenlaiset työskentelytavat, kenties lasten etäkoulun järjestäminen, huoli omasta ja läheisten terveydestä tai toimeentulosta sekä jatkuva korona -uutisten tulva saattavat raastaa hermoja. Perusoikeuksiamme on rajoitettu hyvin poikkeuksellisin toimin ja turvallisuuden tunne on voinut järkkyä.

Toisaalta moni meistä on kotiin patisteltuna saattanut löytää aivan uudenlaista elämänsisältöä: kenties pitkästä aikaa ottanut käteensä kirjan ja alkanut lukea, viettänyt laatuaikaa luonnossa liikkuen tai piristänyt puhelinsoitolla vanhaa ystäväänsä tai sukulaistaan; onpa joku saattanut kunnostautua myös karanteenileipurina tai -kokkina. Yhtäkkiä kiirettä on vähemmän, kun monet harrastus- ja ajanviettopaikat ovat sulkeneet ovensa - varsinainen hyvinvointiyhteiskunnan paradoksi.

Yksi paastonajan sunnuntaista on niin sanottu leipäsunnuntai. Tuon sunnuntain aiheena on Jeesuksen sanat:

"Minä olen elämän leipä. Joka tulee minun luokseni, ei koskaan ole nälissään, ja joka uskoo minuun, ei enää koskaan ole janoissaan." (Joh. 6:35)

Korona-pandemian kynnyksellä ihmiset ryntäilivät kauppoihin täyttääkseen ruokakaappinsa pahan päivän varalle. Kotivara elämän perusedellytyksistä päivitettiin, kun haluttiin varmistua selviytymisestä silloinkin, kun poikkeuslain voimin suljetaan kaupat ja kaduilla partioi sotilaita. Ehkä reaktio oli liioiteltu. Onhan meille vakuutettu, että kaupat pysyvät auki ja ruokaa riittää kaikille.

Hyvää pääsiäistä toivottaa Maasotakoulu!

Toinen "leipäsunnuntain" raamatunteksteistä on Aamoksen kirjasta:

"Koittaa aika - sanoo Herra Jumala - jolloin minä lähetän maahan nälän. En leivän nälkää, en veden janoa, vaan Herran sanan kuulemisen nälän." (Aam. 8:11)

Kristillisen piinaviikon sanoma on se, että Kristus, "elämän leipä", kärsi rangaistuksen meidän rikkomustemme vuoksi. Hänet tuomittiin vääristellyin perustein kansankiihottajana kuolemaan häpeällisimmän ja raaimman tavan mukaan ristiinnaulittuna. Kirkkojemme alttaripöydillä olevat krusifiksit eli ristiinnaulitun Kristuksen kuvat muistuttavat tuosta uhrikuolemasta. Mutta kirkon tornissa, korkeimmalla, ei ole krusifiksi, vaan tyhjä risti. Pääsiäisaamun ihme kuoleman voittamisesta tuo toivoa kristityille vielä nytkin.

Suurten asioiden ja kysymysten äärellä meillä on taipumus palata perusasioihin. Kun elämänpiiri kaventuu tai rajoittuu, näiden perusasioiden määrä vähenee. Kristitylle pääsiäisen sanoma on juuri näitä viimeisiä ja luovuttamattomimpia aarteita - kuin leipä ja vesi! Pääsiäisen ilosanoma on ehtymätön ja siitä riittää kaikille. Sen uskojana ja omaksujana kristitty on kutsuttu toimimaan hyvän tartuttajana.

Hyvää ja siunattua pääsiäistä!

Haminassa, hiljaisen viikon tiistaina 7.4.2020
Ilpo Parviainen, sotilaspastori, Maasotakoulu.

´