Ilman huoltoa armeijan joukot eivät liiku
Huolto on mahdollistaja, jota ilman armeijan joukot eivät liiku, eivätkä sotilaat jaksa taistella. KEIHÄS20-harjoituksessa tehdään ruokaa kenttäolosuhteissa kymmeniä eri ruokavalioita noudattaville ja huolletaan panssarivaunuja kuten kasarmillakin. Kasvomaskeja on varattu harjoitusjoukkojen käyttöön 40000 kappaletta.
Karjalan prikaatin johtama KEIHÄS20-taisteluharjoitukseen osallistuu noin 4400 sotilasta. Sellaisen joukon liikkeessä ja toimintakykyisenä pitäminen on valtava urakka. Ruokailujen järjestäminen on tästä käytännön esimerkki - kun joukoille toimitetaan päivittäin aamupala, lounas ja illallinen, annoksia tulee harjoituksen aikana tehtäväksi ja jaettavaksi yli 20000.
- Ruokailuun liittyen olemme pyytäneet harjoitusvahvuudet neljä viikkoa ennen harjoitusta, jotta muonituksesta vastaavat voivat tehdä tilaukset elintarvikkeista, harjoituksen huoltopäällikkö, majuri Petri Manelius kertoo.
Reilun 1900 Karjalan prikaatin sotilaan lisäksi harjoitukseen osallistuu yli 2500 sotilasta muista joukko-osastoista. Suurimmat joukot ovat tulleet harjoitukseen Porin prikaatista, Panssariprikaatista ja Maasotakoulusta.
- Ulkopuolisten joukkojen alueelle saapumiseen liittyy paljon ennakkovalmisteluja: pitää miettiä polttoainetäydennykset ja polttopuiden ja kenttäkäymälöiden kuljettamiset. Mitä vähemmän yllättäviin tilanteisiin tarvitsee reagoida harjoituksen aikana, sen paremmin olemme onnistuneet valmisteluissa, Manelius sanoo.
Vanha sanonta kuuluu, että armeija marssii vatsallaan.
KEIHÄS20-harjoituksessa huomioidaan erikseen kasvissyöjät ja terveydellisistä, eettisistä tai uskonnollisista syistä tiettyjä ruoka-aineita välttävät. Ruokavalioita on kymmeniä.
- Eri ruokavalioiden skaala on hurja, majuri Petri Manelius sanoo.
Listat on suunniteltu yhdessä ravitsemusalan ammattilaisten kanssa, jotta niiden ravintoarvot saadaan kohdalleen. Kaikki ruoka on laktoositonta. Moniin ruokavalioihin pystytään vastaamaan kenttäkeittiöissä. Pienimmät erikoisruokaerät valmistetaan trangialla. Osa taistelijoista on saanut mukaansa koko viikon taistelumuonapaketit. Kymmenessä vuodessa erityisruokavalioiden määrä on kasvanut vauhdilla. Etenkin kasvisruokavaliota noudattavien osuus on kasvanut. Tärkeimmät proteiinilähteet kasvisruoissa ovat härkäpavut ja soija. Lähes kaikki harjoituksen ruokahuollossa työskentelevät ovat alan ammattilaisia myös siviilissä.
- Lähtökohtaisesti kaikki huollossa toimivat ovat siviilissä saman alan hommissa, Manelius sanoo ja viittaa muun muassa kuljettajiin, keittiö- ja lääkintäalan ammattilaisiin.
Ruokahuolto on vain yksi osa koko KEIHÄS20-harjoituksen huoltokokonaisuutta.
Ruoan lisäksi huoltojoukkojen vastuulla ovat normaali- ja poikkeustilanteissa muun muassa ampumatarvike- ja polttoainevarastoista huolehtiminen ja kaluston korjaukset. Toiminta on samanlaista sekä normaali- että poikkeusoloissa. Esimerkiksi Leopard-taistelupanssarivaunuihin pystytään tekemään kenttäoloissa käytännössä kaikki samat huolto- ja korjaustoimet kuin kasarmillakin.
- Ilman huoltoa armeija ei toimi, upseerikokelas Ivan Petrov sanoo. KEIHÄS20-harjoituksessa hän toimii huoltopalvelujoukkueen johtajana. Haastatteluhetkellä Petrovin joukkue on perustanut omat huoltopaikkansa ja aloittanut täydennysten toimittamisen joukoille. Joukkueen tehtävänä on tukea hyökkääviä taisteluosastoja.
- Tätä me olemme harjoitelleet tässä kokoonpanossa koko syksyn. Ainakin omassa joukkueessani homma toimii. Kaikki osaavat hommansa täydellisesti, Petrov sanoo. Huollon toiminnan kannalta loppusyksystä kriittisintä on valo. Huoltojoukot liikkuvat paljon ja asemien perustaminen on helpointa päiväsaikaan.
- Aina on kiire, koska valoisa aika on niin lyhyt.
Armeija ei toimi ilman huoltoa, upseerikokelas Ivan Petrov sanoo. Petrov toimii KEIHÄS20-harjoituksessa huoltopalvelujoukkueen johtajana.
Toinen kriittinen paikka on henkilöstön määrä. Tehtäviä on paljon ja taistelijoita rajallinen määrä. Koko ajan joku vartioi, toinen harjoittelee taistelusuunnitelmia, kolmas on lepäämässä. Ylimääräisiä sotilaita ei ole. Tuntemattomassa sotilaassa vääpeliltä pyydetään, että anna edes yksi silakka. Tuleeko nykypäivän huoltojoukkueelle samanlaisia pyyntöjä?
- Pizzaahan kaikki haluaisivat, mutta kenttäolosuhteissa sitä ei saa. Muonitusryhmän ruoka on sen verran hyvää, että kaikki kyllä syövät lautasensa tyhjiksi, Petrov sanoo ja naurahtaa.
Koronavirusepidemia on huomioitu KEIHÄS20-harjoituksen järjestelyissä monin tavoin.
Käsidesiä on varattu koko joukolle. Eri tilojen käyttövuorot on porrastettu, myös sotilaskodissa. Joukot on jaettu omiin kupliinsa, jotta altistumisriski on mahdollisimman pieni.
- Koronatilanne työllistää, mutta tässä tilanteessa on eletty jo pitkään. Kasvomaskeja oli torstaina varastossa 40 000 kappaletta. Luotan siihen, että niillä pärjätään, mutta tarvittaessa niitä saadaan lisää, huoltopäällikkö Manelius sanoo. Ruokalistan sisältöön koronatilanne ei vaikuta. Yhdessä asiassa maasto-olosuhteissa joudutaan kuitenkin antamaan periksi. Torstai on hernekeittopäivä myös harjoituksen aikana, mutta pannukakkua ei maasto-oloissa pystytä paistamaan.
Teksti Karjalan prikaatin reserviläiset
Mika Aro
Tapani Olkku
Juha Aaltonen