Hyppää sisältöön

Joukkotuotanto päättyy – koulutus ja käyttö jatkuvat edelleen

Jääkäriprikaati
Julkaisuajankohta 19.5.2024 17.03
Tiedote

Ranskalainen ilmatorjuntaohjusjärjestelmä ITO90M eli tuttavallisemmin Crotale tuli Suomeen 90-luvun alkupuolella. Crotale-joukkoja on tuotettu kaikille kolmelle puolustushaaralle, mutta operatiivisesti suurin käyttäjä on Ilmavoimat. Nyt joukkotuotanto Crotale-järjestelmälle on tulossa päätökseen.

Historiansa aikana lyhyen kantaman ilmatorjuntaohjusjärjestelmä on kokenut modernisoinnin vuonna 2009. Sen suorituskykyä on optimoitu, liikkuvuutta parannettu ja tutkaa päivitetty. Järjestelmä integroitiin paremmin yhteensopivaksi muiden ilmatorjunta- ja valvontajärjestelmien kanssa. Lisäksi automaatioastetta nostettiin.

- Päivityksen jälkeen suorituskykyä on kehitetty opiskelemalla järjestelmää syvemmin ja kouluttamalla henkilökuntaa, kertoo järjestelmäpäällikkö, kapteeni evp Markku Kauppi. Olemme vieneet järjestelmän ja sen käytön todella korkealle tasolle.

- Tässä harjoituksessa oli tarkoituksena suorittaa kaksi onnistunutta ohjuslaukaisua, summaa kersantti Eetu Vikajärvi, Jääkäriprikaatin Rovaniemen ilmatorjuntapatteriston ensimmäisen ohjusjaoksen jaosvarajohtaja.

- Tietynlainen tavoite saavutettu, kun onnistuneet ohjuslaukaukset on ammuttu taivaalle, kersantti Suvi Huovinen, Rovaniemen ensimmäisen ilmatorjuntapatterin ohjusjaoksen varajohtaja toteaa tyytyväisenä. Vielä pitäisi kuitenkin jaksaa, ja jaksetaankin!

Kun ADEX Mallet Strike 1/24 -harjoituksessa ammutut kaksi lasketaan mukaan, Crotalella on ammuttu Lohtajan Vattajanniemellä kaikkiaan 187 ohjusta.

Viimeinen joukkotuotantoyksikkö

Joukkotuotanto järjestelmälle alkoi heti vuonna 1993, kun Crotale saapui Suomeen. Nykymuotoinen joukkotuotanto on alkanut vuonna 2000.

- Järjestelmä on todella monipuolinen ja sen takia se asettaa myös haasteita meille, mutta kun ne haasteet selätetään, se on todella palkitsevaa, kertoo kersantti Huovinen. Motivaatio pysyy korkealla, kun järjestelmässä on aina uutta opeteltavaa.

Kersantit Vikajärvi ja Huovinen ovat kuuluvat viimeiseen Crotalelle koulutettavaan joukkotuotantoyksikköön. He kotiutuvat kesäkuussa 2024.

Crotale tuotantoyksikön vahvuus on noin 153 henkilöä. Viime vuosina täysiä yksiköitä ei ole enää koulutettu, vaan järjestelmälle on tuotettu ainoastaan ydinryhmät. Mallet Strike -ilmapuolustusharjoituksessa taistelee viimeinen Crotale-järjestelmälle koulutettava joukkotuotantoyksikkö. Sen varusmiehet kotiutuvat kesäkuussa.

- Henkilökunnan ja reserviläisten koulutus jatkuu vielä muutaman vuoden ajan, kertoo Kauppi tulevasta. Sen jälkeen alkaa järjestelmän hallittu alasajo.

”When seconds count”

Crotale-järjestelmän ympärille on vuosien varrella rakentunut tiivis yhteisö. Koko tiimi, kunnossapidosta alkaen, on erittäin sitoutunut tehtäväänsä. Mitään yhteistä nimittäjää Crotalen pariin löytäneiden ihmisten keskuudesta ei välttämättä löydy, mutta asejärjestelmäkurssin aikana heille ehkä muodostuu tietynlainen identiteetti.

- Voisi sanoa, että aika monella ihmisellä on jopa sielu tässä mukana, vakuuttaa Kauppi. Itselläni on ollut hyvä ja monipuolinen ura tämän asejärjestelmän parissa. Parempaa ei olisi voinut omalle kohdalle sattua.

- Mottomme on Crotale - when the seconds count, kuvailee kersantti Vikajärvi. Olen erittäin tyytyväinen ja ylpeä, että saan kuulua tähän porukkaan.

Crotale-järjestelmän päätepiste häämöttää jossain tulevaisuudessa, mutta uusia järjestelmiä ja tekijöitä tulee. Kokeneella järjestelmäpäälliköllä on heille selkeät terveisensä.

- Suosittelen tulevia sotureita mahdollisuuksien mukaan sitoutumaan johonkin tiettyyn järjestelmään pidemmäksi aikaa, neuvoo Kauppi. Muutamassa vuodessa saa vain pintasilauksen, mutta jos kymmenenkin vuotta jatkaa saman järjestelmän parissa, niin sitä alkaa pikkuhiljaa ymmärtämään.

 

 

Teksti: Laura Kaipainen

´