Kadetit päättävät opintonsa Maasotakoulun aselajikouluissa, loppusuora häämöttää
Jalkaväkikadetti, kadettivääpeli Jarno Parkko, 24, on opiskellut viimeisen vuoden Maasotakouluun kuuluvassa Jalkaväkikoulussa. Nyt aselajiopinnot päättyvät ja alkaa viimeiset puristukset Maanpuolustuskorkeakoulussa Santahaminassa Helsingissä ennen valmistumista syksyllä. Hän -kuten muutkin 105. kadettikurssin kadetit -valmistuvat sotatieteiden kandidaateiksi. Sitten he aloittavat työt Puolustusvoimissa eri joukko-osastoissa, eri tehtävissä.
Kadettivääpeli Jarno Parkko on väsynyt, mutta onnellinen. Syksy ja valmistuminen sotatieteiden kandidaatiksi häämöttää jo lähitulevaisuudessa.
Kadettien viimeinen opiskeluvuosi menee Maasotakouluun kuuluvissa aselajikouluissa, ja jalkaväkikadettina Parkko vietti lukuvuoden 2020-2021 Jalkaväkikoulussa Lappeenrannassa.
- On ollut upea vuosi, ja nyt tuntuu kaikkensa antaneelta. Minulla on ollut viime vuonna muutenkin isoja elämänmuutoksia, Jarno Parkko kertoo.
Hänelle syntyi vuosi sitten lapsi, ja opiskelut on pitänyt sopeuttaa perhe-elämään ja uuteen, pieneen perheenjäseneen.
- Suurin kiitos kuuluu kihlatulleni. Perhe on ollut lähellä. Olemme asuneet Lappeenrannassa, mikä on helpottanut arkea. Vapaa-aikana olen päässyt helposti perheen luokse. Kun on kouluasiat hoidettu, olen sitten siirtynyt perheen pariin. Täysin omaa vapaa-aikaa ei tosin ole ollut lainkaan, Parkko sanoo.
Aselajiopinnot opettavat kadeteille ammattiupseerien tarvitsemia taitoja ja tietoja.
- Parasta Jalkaväkikoulussa on ollut työelämälähtöisyys. Näimme viimeisenä opiskeluvuonna konkreettisesti, mitä omassa tulevassa tehtävässä tarvitaan.
Parkko siirtyy valmistumisensa jälkeen kouluttamaan varusmiehiä.
Kuvassa 105. kadettikurssin jalkaväkikadetit Lappeenrannassa.
Maasotakoulun johtaja, eversti Kari Pietiläinen palkitsi kadettivääpeli Parkon Maasotakoulun johtajan kolikolla. Se on huomionosoitus hyvän ilmapiirin luomisesta kurssin keskuuteen, sekä hyvästä asenteesta, ahkeruudesta ja onnistumisesta suurtenkin elämänmuutosten keskellä, etenkin perheen ja opintojen yhteensovittamisessa.
Tuleville kadeteille, ja miksei kaikille muillekin, Parkko vinkkaa hyvän ilmapiirin olevan yksi tärkeimmistä asioista.
- Voimakas yhteishenki on hyvä voimavara. Se syntyy erityisesti viimeisenä opiskeluvuonna.
Miten hyvää ilmapiiriä voi luoda omaan joukkoonsa?
- Siten, että ollaan valmiita ymmärtämään toisiamme, vaikka oltaisiin eri mieltä asioista. Meillä on kuitenkin yhteinen päämäärä, vaikka onkin erilaisia ihmisiä. Erilaisia ihmisiä on kurssilla opiskeluaikana, ja myös myöhemmin työelämässä, Jarno Parkko toteaa.
Kuvassa Maasotakoulun johtajan kolikko, jonka kadettivääpeli Parkko sai aselajiopintojensa päätteeksi kunniamainintana.
Koronavarotoimet ovat tuoneet omat lisähaasteet opiskelulle. Etäopiskelua, pienryhmiä ja sopeuttamista tilanteeseen.
- On pitänyt olla koko ajan ajan hermolla, ja seurata, tuleeko koronatapauksia ja uusia rajoituksia. Olemme välttäneet ylimääräisiä kontakteja, kadettivääpeli Parkko sanoo.
Kadetit opiskelevat aselajiopinnot eli viimeisen vuoden Maasotakouluun kuuluvissa aselajikouluissa: Jalkaväkikoulussa Lappeenrannassa, Panssarikoulussa Hattulan Parolannummella, Pioneerikoulussa Lappeenrannassa, Tykistökoulussa Kankaanpään Niinisalossa ja Viestikoulussa Riihimäellä.
Maasotakoulu toivottaa kaikille 105. kadettikurssin kadeteille hyvää jatkoa ja onnea syksyn viimeisiin puristuksiin ennen valmistumista! Ja lämpimästi tervetuloa töihin Maasotakouluun, heille, joiden tuleva joukko-osasto on Maask!
Kadettikurssi 106 on jo aloittanut aselajiopintonsa Maasotakoulun aselajikouluissa kesäkuussa. Heillekin tsemppiä opintoihin!