Kansainvälinen harjoitustoiminta näkyy myös reservissä
Maavoimien harjoitustoiminta on näkynyt toukokuussa kattavasti eri puolilla Suomea ja jopa ulkomailla. Kansainvälisen harjoitustoiminnan myötä myös Porin prikaatin varusmiehet ja henkilökunta ovat harjoitelleet ja parantaneet yhteensopivuuttaan paitsi omien joukkojen, mutta myös liittolaisten ja lähimmän kumppanimme Ruotsin kanssa. Varusmiesten ja henkilökunnan lisäksi harjoitusjoukot ovat muodostuneet reserviläisistä, jotka ovat päässeet varusmiespalveluksen aikana opittujen taitojen kertaamisen lisäksi oppimaan uutta.
Kansainvälisessä harjoituksessa parasta on päästä tutustumaan ihmisiin ja kalustoon muista sotilaskulttuureista.
Liittolaisten kanssa harjoittelu on tullut tutuksi jokaiselle tällä hetkellä varusmiespalvelustaan suorittavalle, mutta menneiden saapumiserien reserviläisille kansainvälisyys ei ole palveluksen aikana näyttäytynyt samassa mittakaavassa. Ruotsin puolustusvoimien järjestämässä Aurora 23 -harjoituksessa mukana ollut kersantti (res) Joni Riihonen suoritti varusmiespalveluksensa Suomen Kansainvälisissä Valmiusjoukoissa (SKVJ) mutta toteaa kansainvälisen harjoittelun olevan kuitenkin nykyään selkeästi tavallisempaa, kuin hänen varusmiespalveluksensa aikoina.
- Kansainvälinen harjoittelu on selkeästi lisääntynyt ja nykyään on tavallista lähteä esimerkiksi ulkomaillekin harjoitukseen. Itselleni ensimmäinen kerta kertaamassa oli Cold Response Norjassa ja tämä Aurora 23 on nyt neljäs kertausharjoitukseni. Kansainvälisessä harjoituksessa parasta on päästä tutustumaan ihmisiin ja kalustoon muista sotilaskulttuureista. Monia myös yllättää meille pakollinen varusmiespalvelus, joka on kuitenkin antanut itselleni paljon myös reservissä.
Kertausharjoitukset vahvistavat sitä osaamista, joka muuten helposti arjessa unohtuu.
Myös Lightning Strike 23 ja Northern Forest 23 -harjoituksiin osallistui Porin prikaatin joukkojen lisäksi suuri määrä muiden joukko-osastojen, liittouman ja Ruotsin sotilaita. Vuonna 2007 Niinisalossa sotilaspoliisikoulutuksen saanut korpraali (res) Anna-Mari Hokkanen oli mukana Lightning Strike 23 -harjoituksessa Rovajärvellä täysin asepalvelusajastaan poikkeavassa tehtävässä.
- Olemme saaneet koulutusta kevyeen kranaatinheittimineen ja pääsimme ampumaan sillä koviakin. Fiilis harjoittelusta on todella hyvä ja harjoituksessa on ollut antoisa sisältö sekä asiallinen meininki. Seuraavaksi treenataan taisteluammuntoja. Omasta mielestäni kertausharjoitukset vahvistavat nimenomaan sitä osaamista, joka muuten helposti arjessa unohtuu. Tämä on maanpuolustustaidon kehittämistä ja ylläpitämistä parhaimmillaan.
Olen aina ollut innokas ja halunnutkin tulla kertaamaan.
Maavoimien kevään harjoitustoiminnan päättää Karjalan prikaatin johtama alueellinen taisteluharjoitus Karelian Lock 23. Kaakkois-Suomessa järjestettävään harjoitukseen Porin prikaati osallistuu suurella voimalla: mukana on reserviläisten lisäksi henkilöstöä kaikista joukkoyksiköistä ja esikunnasta. Luutnantti (res) Janne Paajaselle kertausharjoitus on jo toinen tänä keväänä, sillä ensimmäisessä johtamisharjoituksessa valmistauduttiin nyt käynnissä olevaan harjoitukseen.
- Pääsin johtamisharjoituksessa tapaamaan tässä tehtävässä aiemmin toimineen reserviläisen ja perehtymään sitä kautta. Puolustusvoimien suunnittelu on ollut tämän osalta erinomaista. Itse olen aina ollut innokas ja halunnutkin tulla kertaamaan, mutta kyllä nykyinen maailmantilanne on nostanut motivaatiota entisestään. Tässä koko pumpussa, niin reserviläisissä kuin henkilökunnassakin, näkyy että jokaiselle on kirkastunut, miksi tätä tehdään ja miksi tätä pitää tehdä.
Kertausharjoitukset ovat reserviläiselle sekä velvollisuus että oikeus ja niihin osallistumisen turvaa laki. Kertaamisesta saa parhaimman hyödyn irti, kun pitää aktiivisesti yllä omaa toimintakykyä sekä muistaa ilmoittaa aluetoimistoon terveydentilaan, koulutukseen ja osaamiseen liittyvistä muutoksista. Viimeistään nyt Nato-jäsenyyden myötä reserviläistenkin kertausharjoitusympäristö on pysyvästi kansainvälistynyt.