Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

KEIHÄS20 -harjoituksessa hyödynnetään peliorganisaatiota

Karjalan prikaati
1.12.2020 15.41
Tiedote
Sotilas istuu tietokoneiden takana
KEIHÄS20 -harjoituksen pelipäällikkö majuri Tuomas Väyrynen työn touhussa

Harjoituksessa peliorganisaatio ei näy, mutta se toimii taustalla tärkeänä tukena koko harjoituksen ajan, tämän avulla mahdollistetaan niin henkilökunnan, reserviläisten kuin myös varusmiesten nousujohteinen harjaantuminen.

Peliorganisaatiossa käydään pelaamalla läpi taistelukentällä tapahtuvia eri skenaarioita. Peli on aina ajan tasalla maastossa tapahtuvien tilanteiden kanssa. Koneiden äärellä istuu kokeneita sotilaita, jotka ovat aiemmin toimineet mm. pataljoonan komentajina harjoituksissa. Peliä on pelaamassa yli kaksikymmentä kantahenkilökuntaan kuuluvaa sotilasta eri aselajeista. Pelissä luodaan harjoitusjoukoille jatkuvasti uusia haasteita ja tehtäviä, jotka heidän on ratkaistava - esimerkiksi ottamalla huomioon kuinka paljon aikaa tehtävään kuluu ja minkä kaltaisia tappioita joukko voi kärsiä. Peli laittaakin harjoituksessa toimivien johtajien ongelmanratkaisutaidot kunnolla testiin.

Pelissä on aivan samat koneet ja välineet kuin oikeassa tilanteessa maastossa, mukaan lukien perinteiset paperikartat. Puolustusvoimille on erittäin tärkeää tehdä tällaisia suuria harjoituksia myös koronaepidemian aikana. Tämän pelin avulla pystytään oikeassa ajassa järjestämään sotaharjoitus, jossa reserviläiset pääsevät osaksi isompaa kokonaisuutta ilman, että vaarantavaisivat omaa tai varusmiesten terveyttä. Pelissä myös osa pelaa vihollisena - tällä simuloidaan harjoituksen joukoille vihollisen toimintatapoja ja taktiikoita. Koska peli on oikeassa ajassa, se kestää koko KEIHÄS20 -harjoituksen ajan. Kun kyseessä on näin iso harjoitus, on myös pelin valmistelut ovat vieneet useamman viikon.

Kirjoittanut: Mediavarusmies Latto
Kuva: Puolustusvoimat