Hyppää sisältöön

Keskity olennaiseen -Sotilaiden vinkit jaksamiseen Tykistökoulun harjoituksessa

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 28.4.2021 20.19
Tiedote
Varusmies tulenjohtopaikalla, aurinko hivelee sotilaan kasvoja.

Raskaat ja pitkät päivät maastoharjoituksissa ja varsinkin korona-ajan rajoitusten tuomat harmitukset pitää torpata jotenkin. Sääkin nyt keväällä heittelee härän pyllyä. Tykistökoulun ampumaharjoituksessa Pohjankankaalla saadaan niskaan räntää ja lunta, mutta on aurinkokin paistanut. Lue harjoituksessa mukana olevien varusmiesten ja kadetti Leinosen vinkit jaksamiseen kovissakin oloissa. "Keskittymällä olennaiseen", sanoo varusmies, alikersantti Niki Nurmi.

Kadetti Leinonen 105. kadettikurssilta on mukana Tykistökoulun ampumaharjoituksessa. Hän auskultoi taisteluvälinealiupseerivalvoja-lisenssiä. Se tarkoittaa, että Leinonen saa auskultoinnin jälkeen valvoa harjoitusten ja tulitoiminnan turvallisuutta: varusmiehiä, eli aliupseereita, jotka käsittelevät taisteluvälineitä ja ampumatarvikkeita sekä räjähteitä.


- Taisteluvälineiden kanssa pitää olla todella tarkkana, koska niiden kanssa voi tulla pahaakin jälkeä, kadetti Leinonen sanoo.

Hän on mieleisessään hommassa, koska tykistö on Leinosen "oma aselaji".
- Tykkään kyllä. Isot aseet ja räjähdykset, hän vastaa, kun kysyy, mikä tykistössä kiehtoo eniten.

Pitkät, raskaat harjoitukset maastossa ja lisäksi korona-ajan haasteet hän torppaa yksinkertaisilla keinoilla. Jo pelkkä suihkuun pääseminen piristää kovan päivän jälkeen.

- Kun alkaa väsyttää ja harmittaa, auttaa hyvä yhteishenki. Ja se, että pääsee välillä peseytymään maastosta, se virkistää. Viikonloppuna rentoudun ja menen punttisalille, kadetti Leinonen kertoo.

Alikersantti Niki Nurmi, 19 (mutta pian 20), suorittaa varusmiespalvelustaan Panssariprikaatissa, kranaatinheitinkomppaniassa. Tykistökoulun ampumaharjoituksessa huhtikuun lopussa Nurmi toimii partion viestimiehenä yhteisen tulenkäytön johtoryhmässä. Nurmi on kotoisin Tampereelta ja hän kotiutuu vuoden palvelusajan jälkeen kesäkuussa 2021.


Kokelas Rasmus Mikkonen, 20, toimii yhteisen tulenkäytön tulenjohtajana. Hän suoritti panssarireserviupseerikurssin PSRUK257 Panssarikoulussa ja jatkoi sen jälkeen varusmiespalvelustaan Panssariprikaatissa. Nyt yhteisen tulenkäytön tulenjohtajana hänellä on käytössään muun muassa maalinpaikannuslaite, kiikarit, valonvahvistimet (kiinnitettynä kypärään) ja toki perinteiset muistiinpanovälineet kynä ja muistivihko. Mikkonen on kotoisin Kirkkonummelta ja hän kotiutuu reserviin kesäkuussa 2021 vuoden palvelusajan jälkeen.


He molemmat ovat päässeet opiskelemaan kauppatieteitä yliopistoon. Mikkosta odottaa opiskelupaikka Vaasan yliopistossa, Nurmi aloittaa syksyllä Aalto-yliopistossa.


Mikkonen ja Nurmi ovat oppineet intin aikana paljon niin muista ihmisistä kuin itsestäänkin.
- Olen oppinut periksiantamattomuutta, ja oppinut johtamaan. Olen saanut vastuuta, Rasmus Mikkonen kertoo.


- Olen oppinut tulemaan toimeen myös epämukavissa tilanteissa. Ja ryhmänjohtamiskoulutusta, tällaista koulutusta ei oikein saa missään muualla, Niki Nurmi pohtii ja jatkaa:
- Täällä parasta ovat ihmiset.
- Tutustuu ihmisiin ja tulee läheisiä kavereita. Täällä ihmisestä näkee kaikki puolet, miehet kertovat.

Korona-aikana armeijan suorittaminen ei ole ollut helppoa, mutta Nurmi ja Mikkonen eivät osaa verrata "normaaliin", koska ovat aloittaneet palveluksensa koronan jo jyllätessä maailmalla.


- Elämä on rajoitettua ulkonakin. Varusmiespalveluksen suorittaminen nyt on hyvä, kun on ainakin ohjelmaa eikä aika käy pitkäksi, he sanovat.

Kuitenkin koronarajoitusten ja varotoimien takia intissä pitkät kiinnioloajat, jopa monen viikon mittaiset, voivat ärsyttää. Nyt ei pääse joka viikonloppu vapaille siviilissä käymään.
- Mutta vastineeksi on saanut pidempiä lomia, ja silloin pääsee hyvin irtautumaan ja ajatukset muualle, Nurmi sanoo.

Mutta vastineeksi on saanut pidempiä lomia.


Maastoharjoituksissa on pitkiä, rankkoja päiviä, ja on oltava tarkkana. Kuitenkin on tekemistä, miehet sanovat.


- Se vaihtelee. On hyviä päiviä, ja on huonoja päiviä. Joskus iskee kovaa, lähinnä henkisesti.


Miten te selviätte rankoissa harjoituksissa ja pidätte itsenne kasassa?

- Keskittymällä olennaiseen. Suljen ärsykkeet pois ja koetan löytää sisäisen rauhan, alikersantti Nurmi pohtii.
- Positiivisella asenteella tekemiseen. Siinä auttaa sisäinen motivaatio ja ammattiylpeys siitä, mitä varusmiespalveluksen aikana on tekemässä. Ja joskus vaikka hammasta purren, kokelas Rasmus Mikkonen sanoo.


Mikkonen muistuttaa, ettei pienistä kannata välittää.


- Pieniä epäonnistumisia tulee kaikille, niitä ei kannata jäädä surkuttelemaan.


Pohjankankaan harjoitusalueella on tunnetusti aina kylmä ja helteelläkään ei tule kuuma. Tykistökoulun ampumaharjoituksessa huhtikuun lopussa kevät tulee keikkuen: välillä paistaa aurinko, välillä pyryttää lunta vaakatasossa.


Kylmää kankeutta vastaan kokelas Mikkosella ja alikersantti Nurmella on vinkki:


- Kun juokset viisi minuuttia taisteluvarustus päällä, niin lämpenee!

Tykistökoulun ampumaharjoitus 1/2021 Pohjankankaalla 26.-30.4.2021, osallistujia noin 1400, joista noin 1200 varusmiehiä Porin prikaatista ja Panssariprikaatista. Tykistökoulu kuuluu Maasotakouluun.
 

Ampuma- ja harjoitusalue Joukko-osasto Kenttätykistö Niinisalo, Kankaanpää
´