Hyppää sisältöön

Keskusteluja paikallispuolustuksesta -webinaarisarja alkaa -tervetuloa mukaan

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 15.3.2022 12.51
Tiedote
Maastopukuisia reserviläisiä aseistettuina juoksemassa lumisessa maastossa.

Maavoimien tutkimuskeskus järjestää vuonna 2022 paikallispuolustuksen kehittämiseen liittyvän webinaarisarjan ”Keskusteluja paikallispuolustuksesta” Haminasta käsin. Ensimmäinen tapahtuma on 23.3.2022.

"Kuuden seminaarin sarja järjestetään vuonna 2022 maalis-syyskuun aikana", Maavoimien tutkimuskeskuksen johtaja, everstiluutnantti Jukka Saarela kertoo.

Kolme webinaaria on avoimia kaikille, yksi tapahtumista on suunnattu pelkästään viranomaisille ja PV:n yhteistyökumppaneille, kaksi vain Puolustusvoimien henkilökunnalle. Kaikille avoimet tapahtumat striimataan suorina lähetyksinä nettiin ja keskusteluun on mahdollista osallistua chatin kautta.

Tapahtumat ovat mallia hybridi, eli yleisön osallistuminen paikan päällä on mahdollista voimassa olevien koronarajoituksien mukaisesti. Muut osallistuvat etäyhteyksin. Kaikkien tapahtumien alustukset järjestetään Haminasta käsin, Reserviupseerikoulun Maneesissa (Kadettikoulunkatu 6). Tapahtumat tullaan järjestämään voimassa olevien koronarajoituksien mukaan.

Alustajina toimivat alansa huippuosaajat Puolustusvoimista ja muista organisaatioista. Webinaarien tavoite on mahdollistaa Puolustusvoimien henkilöstölle, viranomaisille, maanpuolustuksen eri toimijoille ja reserviläisille keskustelufoorumi, jossa voidaan jakaa tietoa, sekä ideoida yhteisvoimin paikallispuolustuksen kehittämistä.

Alustuksista ja niihin liittyvistä keskusteluista toimitetaan julkaisu keväällä 2023. Voit seurata webinaarien kuulumisia sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #papuwebi ja #paikallisturvallisuus.

Webinaarien kohderyhmiä ovat reserviläisjärjestöt ja reserviläiset, Puolustusvoimien henkilökunta, viranomaiset, paikallispuolustuksen yhteistyökumppanit sekä kaikki aiheesta kiinnostuneet. Tapahtumiin toivotaan runsasta osanottoa. Tervetuloa mukaan!

Kaikille avoimet webinaarit:

ke 23.3.2022 klo 12.30-15.30: Paikallispuolustuksen rooli ja tehtävä muuttuvassa turvallisuusympäristössä, sekä hybridisodankäynnin torjuminen paikallispuolustuksen keinoin.

Asiantuntija-alustukset pitävät FT sotilasprofessori Mika Hyytiäinen ja kapteeni Lauri Nieminen sekä majuri Tapani Siivola Maavoimien esikunnasta. Ilmoittaudu ma 21.3.2022 klo 12 mennessä: [email protected]. Ilmoita osallistutko ensisijaisesti paikan päällä vai etäyhteydellä. Saat liittymisohjeet sähköpostiisi.

ke 15.6.2022 klo 12.30-15.30: Reserviläisten osallistaminen, osaamisen kehittäminen ja hyödyntäminen, reserviläisurapolku, paikallisuuden hyödyntäminen joukoissa.

Ilmoittaudu ma 13.6.2022 klo 12 mennessä: [email protected]. Ilmoita osallistutko ensisijaisesti paikan päällä vai etäyhteydellä. Saat liittymisohjeet sähköpostiisi.

 

to 15.9.2022 klo 18.30-20.30: Reserviläisten rooli kehittyvässä paikallispuolustuksessa.

Ilmoittaudu ti 13.9.2022 klo 12 mennessä: [email protected]. Ilmoita osallistutko ensisijaisesti paikan päällä vai etäyhteydellä. Saat liittymisohjeet sähköpostiisi.

Vain PV:n yhteistyökumppaneille ja muille viranomaisille suunnatut webinaarit:

ke 21.4.2022 Kehittyvä viranomaisyhteistyö ja paikallispuolustus, tarkastelussa myös tilannekuva ja johtaminen eri tyyppisissä tehtävissä. (Vain PV:n henkilökunnalle ja kumppaneille sekä kunnille, kaupungeille ja viranomaisille suunnattu tapahtuma.) Ilmoittaudu ti 19.4.2022 klo 12 mennessä: [email protected]. Ilmoita osallistutko ensisijaisesti paikan päällä vai etäyhteydellä. Saat liittymisohjeet sähköpostiisi.

Vain PV:n henkilökunnalle suunnatut webinaarit:
Toukokuu 2022: Uusien paikallispuolustuksen joukkotyyppien käyttöperiaatteet, kokoonpanot, konseptit ja taistelutekniikka. (Vain Puolustusvoimien henkilöstölle suunnattu tapahtuma.)
Elokuu 2022: Aselajien paikallispuolustus. (Vain Puolustusvoimien henkilöstölle suunnattu tapahtuma.)

Taustalla aiemmat suljetut webinaarit ja puolustusselonteko

Taustalla paikallispuolustuksen keskustelufoorumin järjestämiselle on muu muassa uusin, vuonna 2021 julkaistu puolustusselonteko, jossa painotetaan paikallispuolustuksen merkitystä Suomen maanpuolustuksessa. Maavoimien tutkimuskeskuksen johtaja, everstiluutnantti Jukka Saarela siteeraa Maavoimien silloista komentajaa, joka sanoi 18. lokakuuta 2021:

"Paikallisjoukoista kehitetään tulevina vuosina koko Suomen kattava verkosto, joka toimii osana paikallista yhteisöä, lähellä kansalaista ja yhteiskuntaa". 

Uusi Keskusteluja taktiikasta -kirja on julkaistu

Maavoimien tutkimuskeskus järjesti vuonna 2021 Keskusteluja taktiikasta -webinaarisarjan, joka oli suunnattu Puolustusvoimien henkilökunnalle sisäisesti.

Maavoimien tutkimuskeskuksen julkaisu ”Keskusteluja taktiikasta – ajatuksia taktiikan kehittämisestä” on julkaistu ja se on luettavissa Puolustusvoimien internet-sivuilla. Julkaisu pohjautuu vuonna 2021 olleisiin webinaarikeskusteluihin, joita Maavoimien tutkimuskeskus järjesti Puolustusvoimien asiantuntijoille ja sotilaille taktiikan eri näkökulmista. Julkaisun päätoimittaja on sotatieteiden tohtori, majuri Antti Paronen.

Internet-portaalin linkki:

https://puolustusvoimat.fi/web/tutkimus/julkaisut  

Suora internetlinkki tiedostoon:

https://puolustusvoimat.fi/documents/1951253/4047542/Paronen_Keskusteluja_taktiikasta.pdf/7ceb78f8-c46c-ba83-159c-d1bec2ed7db8/Paronen_Keskusteluja_taktiikasta.pdf?t=1647245609860  

Uusi, vuonna 2022 järjestettävä Keskusteluja paikallispuolustuksesta on jatkoa hyväksi havaitulle keskustelulle. Keskustelu paikallispuolustuksesta haluttiin avata myös suurelle yleisölle, reserviläisille ja PV:n yhteistyökumppaneille sekä muille viranomaisille.

Maavoimien tutkimuskeskus tutkii paikallispuolustusta

Maavoimien tutkimuskeskus (MAAVTKESK) kuuluu Maasotakouluun. Tutkimuskeskus toimii neljällä paikkakunnalla, pääosat sijaitsevat Haminassa. Maavoimien tutkimuskeskuksen yksi tehtävä on laajojen operatiivis-taktisten tutkimusten laatiminen Maavoimien kehittämisen perustaksi. Tutkimuskeskuksessa on parhaillaan käynnissä useita paikallispuolustuksen kehittämiseen liittyviä tutkimuksia.
Myös Reserviupseerikoulu Haminassa kuuluu Maasotakouluun.
 

Kuvituskuvat ovat Puolustusvoimien Taistelukameraryhmän kuvaamia Etelä-Karjala 22 -paikallispuolustusharjoituksessa Lappeenrannassa ja Etelä-Karjalan alueella 7.-11.3.2022.

 

Hamina Joukko-osasto
´