Komentajat tyytyväisiä Arrow 17 -harjoitukseen
Maavoimien ja Yhdysvaltain Euroopan Maavoimien komentajat sekä Norjan kansallinen vanhin tapasivat tiedotusvälineiden edustajia perjantaina 5.5.
– Harjoitukseen osallistuu paljon erityyppisiä joukkoja, jotka edustavat eri aselajeja ja erityyppisten asejärjestelmien osaamista. Mekanisoitujen joukkojen yhteistoiminta edellyttää vahvaa osaamista ja harjoittelua niin yksilöiltä kuin johtajiltakin, Maavoimien komentaja kenraaliluutnantti Seppo Toivonen totesi.
Taistelusuorituksia harjoitellaan ja toistetaan useita kertoja. Taistelukenttäsimulaattori mallintaa joukoille suoraa ja epäsuoraa tulta, miinoitteita ja tappioita sekä tallentaa joukkojen toiminnan tietokantaan jälkikäteen tarkasteltavaksi. Arrow 17:ssä on ennätysmäärä kaksipuoleisen harjoittelun mahdollistavia simulaattorilaitteita ja niiden ansiota jokainen joukkueenjohtaja on saanut palautetta tuoreeltaan taisteluvetojen jälkeen.
– Välitön palaute motivoi joukkoja. Jokaisen suorituksen jälkeen käydään läpi lähtötilanne, tavoite, mitä tehtiin ja mitä olisi pitänyt tehdä. Palautteen jälkeen kokeillaan uudestaan, kertoi harjoituksen johtaja, Panssariprikaatin komentaja eversti Pekka Järvi.
Tänä vuonna harjoitukseen osallistuu ensimmäinen Leopard 2 A6 -taistelupanssarivaunukomppania täydessä vahvuudessa. Kaksi vuotta sitten Hollannista vähän käytettyinä hankittujen Maavoimien iskukykyisimpien panssarivaunujen suorituskyvyn rakentaminen on edennyt jouhevasti.
– Panssariprikaati ansaitsee tunnustuksen siitä, että vain kaksi vuotta ensimmäisten panssarivaunujen maahantulon jälkeen ensimmäinen vaunukomppania harjoittelee toimintaansa täydessä vahvuudessa, Maavoimien komentaja kertoi.
Harjoituksen kokonaisvahvuus on ollut suurimmillaan 2200 sotilasta, jotka on jaettu kahteen taistelujoukkoon. Panssariprikaatin muodostaman taisteluosaston osana harjoittelee Norjan maavoimien mekanisoitu joukkue. Vastapuolella on Porin prikaatin, Karjalan prikaatin, Uudenmaan prikaatin, Jääkäriprikaatin, Maasotakoulun sekä yhdysvaltalaisen Stryker-komppanian muodostama joukko. Ilmavoimat tuki taisteluharjoitusvaihetta lentosuorituksilla.
– Yhteisharjoittelun kautta voimme vertailla omia toimintatapojamme amerikkalaisten ja norjalaisten kanssa ja oppia toisiltamme. Jos harjoittelemme aina vain keskenämme, ajaudumme toistamaan samoja asioita: Porin prikaati hyökkää etelään länsilaitaa pitkin, Panssariprikaati pohjoiseen keskiuraa pitkin ja etukäteen tiedetään missä kohdataan ja taputellaan tilanne. Amerikkalaiset ja norjalaiset ovat tuoneet harjoitteluun uudenlaisia näkökulmia, eversti Järvi sanoi.
Yhdysvaltain Euroopan Maavoimien komentaja kenraaliluutnantti Ben Hodges tarkasti harjoituksessa oman joukkonsa. Seurueeseen kuului myös Yhdysvaltain Suomen asiainhoitaja Donna Welton Yhdysvaltain suurlähetystöstä.
– Maavoimien mekanisoitu harjoitus ja yhteisharjoittelu suomalaisten ja norjalaisten sotilaiden kanssa tuo vaihtelua normaaliin harjoitteluympäristöömme. Harjoitus on sujunut hyvin ja varusmiesten osaamisen taso on edelleen yhtä vakuuttavaa kuten aiempinakin vuosina, kenraaliluutnantti Hodges totesi.
Norjalaisen joukkueen kansallinen vanhin, kapteeni Kenneth Hol kertoi, että Norjan Pohjoisen prikaatin yhteistyö ja harjoittelu suomalaisten kanssa on sujunut helposti.
– On ollut mielenkiintoista seurata, kuinka nopeasti oma joukkue on sopeutunut uuteen ympäristöön. Niinisalon maisema poikkeaa pohjoisnorjalaisesta, mutta samat perustaidot toimivat täälläkin.
Norjalainen pääjoukko palaa takaisin kotimaahansa sunnuntaina. Valtaosin varusmiehistä koostuvalla joukolla on edessä vielä kaksi pataljoonatason harjoitusta ja oma ampumaharjoitus ennen kuin heinäkuussa koittavaa kotiutumista.
– Arrow 17 on täyttänyt odotuksemme. Joukkue on saanut hyvää harjoitusta ja pienet eroavaisuudet taktisessa ajattelussa on saatu selvitettyä nopeasti, kapteeni Hol kertoi.