Koulutus 2020 - totta ja tavoitteita
Kainuun prikaatissa torstaina 27. tammikuuta 2022. Alokaskauden neljäs viikko.
Alokas Korhonen!
Herra eversti!
Oliko Korhonen Mainualta kotoisin ja miten se alokaskauden palvelus on tähän saakka sujunut?
Mainualtahan minä, siitä Kurunperästä. Tarkoittaako eversti sujumisella virtuaalista vai ihan tosielämän koulutusta?
No molempia ajattelin.
No nyt eversti kyllä osasi kysyä asiaa oikealta alokkaalta! Minäpä aloitan ihan alusta.
Olin kiinnostunut varusmiespalveluksesta jo ennen kutsuntoja. Olikin hienoa, kun sain sähköpostiin puolustusvoimien lähettämän viestin. Viestissä oli linkki sivustolle, jossa oli kerrottu selkeästi, minkälaisia vaihtoehtoja on olemassa ja minkälaista osaamista tai ominaisuutta eri tehtävissä tarvitaan. Lyhyet minivideot eri kursseista ja vaihtoehdoista olivat tosi kiinnostavia. Kuulin jo kotiutuneelta kaverilta, että ne videot olivat varusmiesten kuvaamia.
Samassa viestissä oli linkki, josta pääsin täyttämään tietoja itsestä. Niiden tietojen perusteella minun osaaminen ja halukkuudet pystyttiin ottamaan tosi hyvin huomioon kutsuntatilaisuudessa. Sain siellä tunnukset portaaliin, jossa pääsin somessa samaan porukkaan muiden Kainuun prikaatiin määrättyjen kanssa. Oli kiva tutustua ennakkoon ja oltiin vähän kuin kavereita ja ryhmäydytty heti ensimmäisestä päivästä alkaen.
Täällä minun päätös pyrkiä tarkka-ampujaksi varmistui, kun katseltiin tuvan telkkarissa pyöriviä minivideoita eri koulutusvaihtoehdoista. Huttunen halusi lääkintämieheksi. Se on jo ensihoitaja siviilissä ja saa kuulemma hyväksiluettua sitä osaamista täällä. Siksi sille riittää normaalia lyhempi palvelusaika. Toivottavasti minun pisteet ja osaaminen riittää tarkka-ampujaksi. Minä olen ampunut tuvan parhaat tulokset sisäampumasimulaattorilla vaikka meidän tuvassa on varmasti puolustusvoimien parhaat ampujat. Inttipelin alokaskauden tehtävissä meidän tuvalla on eniten pisteitä. Katsokaapa tästä kännykästä millaiset mitalit ja pätsit me on jo saatu.
Koulutus on ollut tosi tehokasta koko ajan ja minun mielestä parempaa kuin vaikka lukiossa. Siellä me istuttiin luokassa joka päivä aina 45 minuuttia kerrallaan. Täällä meillä ei ole luentoja käytännössä ollenkaan. Tämä on kai sitä käänteistä luokka-ajattelua josta meidän porukka tykkää.
Maanantaisin käydään läpi viikon läpivienti ja tavoitteet. Maanantait ja perjantait ovat yleensä keveitä päiviä ja silloin ehtii hoitaa hyvin mm. huoltoon liittyviä asioita. Perjantaina vedetään viikko yhteen ja tarkastellaan opetettujen asioiden toteutuminen erilaisissa ryhmäkeskusteluissa. Tiistai - torstai on vastaavasti se viikon tiukin setti. Se on sitä koulutuksen prime time -aikaa niin kuin meidän kouluttajat sanoo.
Meidän ryhmä haluaa olla prikaatin paras. Me huomattiin heti VKY-harjoitteen jälkeen, että tänään torstaina olevasta viikon tärkeimmästä koulutustapahtumasta selviää vain porukassa yhdessä tekemällä. Vaikka vähän jännittää, että miten me selvitään köysillä alas noin korkealta, niin kyllä me onnistutaan. Aamulla katsottiin laskeutumisesta minivideo tuvassa ja meidän ryhmänjohtaja kertoi, että miten se oli oman ryhmän kanssa aikoinaan homman hoitanut.
Haluaako myös eversti katsoa tämän minivideon? Sen pystyy katsomaan myös kännykällä ja vaikka täällä. Minä voin samalla syödä lounaan tässä. Onneksi ei tarvitse lähteä tarpomaan ruokalalle syömään. Minulla on termarissa kuuma vesi ja lounas täällä pussissa. Aika näppärää vai mitä. Everstillä ei taidakaan olla tämmöistä mahdollisuutta.
Meillä on todella hyvät kouluttajat. He kouluttavat samalla tavalla valmentavalla otteella, kuin AC Kajaanin valmentajat. Lumijärven Mika muuten valittiin Pohjois-suomen piirin valmentajaksi 2017. Hän osaa kouluttaa samalla tavalla. Me saadaan paljon vastuuta tekemisestä ja pystytään vaikuttamaan asioihin. Meidän ryhmä on hitsautunut tosi hyvin yhteen ja meillä kaikilla on oma tärkeä rooli. Vähän kuin olisi maalivahti, puolustajat ja hyökkääjät. Kaikkia tarvitaan. Siksi me pärjätään kaikessa koulutuksessa.
Minusta tuntuu, että isän kertomiin juttuihin verrattuna koko varusmiespalveluksessa on tapahtunut evoluutio uudelle aikakaudelle. Meillä on nykyisin tarvittavaa tietoa alusta asti, moderneja koulutusvälineitä ja -ympäristöjä ja kaikki toiminta tapahtuu suunnitellusti. Minä luulen, että meistä tulee aiempia ikäluokkia suorituskykyisempiä taistelijoita ja joukkoja tällä tavalla.
Edellä käyty kuvitteellinen keskustelu on sisällöltään jo osin totta. Tietyiltä osin se kuvaa mahdollisia vaihtoehtoja ja kehityspolkuja joita vasta eksperimentoidaan.
Koulutus 2020 -ohjelman tavoitteena on tuottaa mm. laadukasta osaamista, onnistuneita valintoja ja tehokasta koulutusta uusilla tavoilla ja välineillä. Toimintakyky ja sen kehittäminen on keskeisessä osassa koko asevelvollisuusajan kehittämisessä. Uudistettu koulutusjärjestelmä kykenee vastaamaan seuraavan vuosikymmenen operatiivisiin vaateisiin.
Artikkeli on poimittu heinäkuussa 2018 ilmestyneestä Hurtti-Ukko-lehdestä, johon sen kirjoitti everstiluutnantti Markku Jämsä, Koulutus 2020 -suunnittelukoordinaattori, Pääesikunta