Lapin jääkäripataljoonan komentajan kolikko ja Lapin jääkäripataljoonan taisteluhuuto
Lapin jääkäripataljoonan komentajan, everstiluutnantti Sini Kourin puhe 10.6.2024
Herra Eversti, Lapin jääkäripataljoonan henkilökunta ja varusmiehet, hyvät naiset ja herrat,
Lapin jääkäripataljoonaa vaalii Polkupyöräpataljoona yhden ja Jääkäripataljoona yhden perinteitä. Pataljoonallamme on useita perinnetapahtumia ja perinne-esineitä. Tänään aloitamme uuden perinteen ja otamme käyttöön Lapin jääkäripataljoonan komentajan kolikon sekä Lapin jääkäripataljoonan taisteluhuudon. Komentajan kolikot ovat pitkään olleet käytössä useilla liittolaisillamme ja ovat nyt kansainvälisen toiminnan lisääntymisen myötä otettu laajemmin käyttöön myös kotimaassa.
Lapin jääkäripataljoonan komentajan kolikko on Lapin jääkäripataljoonan komentajan muistoesine, jota käytetään erityiseen palkitsemiseen. Kolikkoon on kuvattu Lapin jääkäripataljoonan keskeisimmät perinteet. Kolikon ovat suunnitelleet pataljoonankomentaja everstiluutnantti Sini Kouri, pataljoonaupseeri kapteeni Jaakko Kuivila ja pataljoonamestari ylivääpeli Timo Kallio. Kolikon tyyli on pelkistetty ja rohkea. Tyyli tuo esiin kaiken olennaisen pataljoonan kunniakkaasta historiasta Suomen vanhimpana joukkoyksikkönä, sekä pataljoonan tavasta toimia aina ’’Rytinällä’’. Kolikon etupuolella on Lapin jääkäripataljoonan sotalippu mukailtuna pyöreään kolikon muotoon. Kolikon kääntöpuolella on jääkäreiden värit vihreä ja keltainen. Keskellä Lapin jääkäripataljoonan joukkoyksikkötunnus metsästäjäntorvi pohjantähtineen. Tunnuksen alapuolella on hopeinen mukailtu Marskin konepistoolin laatta, jossa on kolikon järjestysluku. Kolikon kääntöpuolen reunaa kiertää Lapin jääkäripataljoonan taisteluhuuto ”JÄÄKÄRIT, KASVAA, RYNTÄÄ, VOITTAA”, joka sotahuutona hurmaten maalle soi.
Lapin jääkäripataljoonan komentajan kolikko voidaan antaa henkilölle kiitettävästä suorituksesta Lapin jääkäripataljoonassa. Kolikko voidaan antaa myös Lapin jääkäripataljoonaa merkittävästi tukeneelle pataljoonan ulkopuoliselle henkilölle tai organisaatiolle.
Tänään jaetaan kolikot Lapin jääkäripataljoonalle ja sen yksiköille.
Kolikko numero 1 luovutetaan Lapin jääkäripataljoonalle ja sitä säilytetään Lapin jääkäripataljoonan esikunnassa.
Kolikko numero 2 luovutetaan Jääkäriprikaatin perinnehuoneeseen.
Kukin yksikkö saa kolikon päivystäjän kilpeen kannettavaksi. Päivystäjän kilpi on erityisen arvokaspaikka ja se myös näkyy varuskunnallisesti. Kolikko nostaa päivystäjän arvoa ja tyyliä. Uudet päivystäjän kilvet on suunniteltu ja mitoitettu kolikon mukaan. Kolikot luovutetaan seuraavasti: numero kolme luovutetaan 1. Jääkärikomppanialle, numerot neljä ja viisi 2. Jääkärikomppanialle, numerot kuusi ja seitsemän 3. Jääkärikomppanialle, numero kahdeksan Tukikomppanialle ja numero yhdeksän Huoltokomppanialle sekä numero kymmenen valmiusyksikölle.
Hyökkäys henki! Sen juurtuminen ja sen tarve kovissa paikoissa on jo historiallisesti todistettu. Hengen eräs tärkeä ilmentymä on ’’sotahuuto’’. Kukapa ei tuntisi ’’Hakkaa -päälle’’ -sotahuutoa. Tai kukapa ei olisi nähnyt, kun urheilujoukkue sytyttää itsensä ’’sotahuudolla’’ hetki ennen pelin alkua. Me jos joku vaalimme Jääkärien perinteitä. Olemme itse myös osa heitä, Jääkäreitä. Kunniamarssissamme mainitaan ’’sotahuuto hurmaten maalle soi’’, mutta onko meillä sellaista huutoa? Huutoa, jolla joukko sytytetään. Valitettavasti sitä ei ole historian kirjoituksissakaan vastaan tullut, joten me emme voi sitä sieltä suoraan lainata. Taisteluhuutomme pohjautuu kunniamarssiimme – Jääkärimarssiin, jonka sanat sopivat meidän Lapin jääkärien taisteluhuudoksi.
JÄÄKÄRIT – KASVAA – RYNTÄÄ – VOITTAA