Hyppää sisältöön

Lohtajalla kelpaa isännöidä myös kansainvälisiä joukkoja

Maavoimat
Julkaisuajankohta 13.5.2024 18.20
Tiedote

ADEX Mallet Strike tuo puolivuosittain ilmapuolustajat Lohtajan dyyneille Kokkolan kupeeseen. Kyseessä on ilmatorjunta-aselajin keskeisin harjoitus, joka on kasvanut viime vuosina kansainvälisen mittakaavan koulutustapahtumaksi.

Harjoituksen suunnittelu ja valmistelu on Ilmavoimien puolustushaarakoulun vastuulla. Ilmasotakoulu on hoitanut tehtävää jo vuosien ajan, mikä näkyy siinä, että suunnittelu on edennyt tasaisen varmasti ja aikataulussa. Ihan rutiinipohjalta valmistelua ei silti voi vetää, sillä kyseessä on jatkuvasti kehittyvä konsepti.

- Harjoituskehystä ja -toimintaa on kehitetty systemaattisesti ja ajassa eläen, kuvailee Ilmasotakoulun apulaisjohtaja, everstiluutnantti Sami Nenonen.  Mukaan ovat tulleet esimerkiksi miehittämättömät lentolaitteet eli lennokit ja risteilyohjusten torjunta.  Harjoituskehyksessä on pyritty huomioimaan tuoreeltaan myös Ukrainan sodan alustavat opit.

Aikaisemmin harjoitus tunnettiin valtakunnallisena ilmapuolustusharjoituksena. Nyt kansainvälinen toiminta on sen oleellinen osa.

- Ilmapuolustusharjoitus avattiin kansainväliseksi joitakin vuosia sitten, kertaa everstiluutnantti Nenonen.  Sen jälkeen aselajijohto on erilaisissa kansainvälisissä yhteyksissä markkinoinut harjoitusta erinomaisena alustana ilmatorjuntajoukkojen harjoituttamiseen osana ilmapuolustuksen ketjua.

Vuonna 2023 saksalaiset kävivät tutustumassa harjoitukseen pienellä yhteysupseerien osastolla.

- Tässä yhteydessä he ilmaisivat kiinnostuksensa osallistua harjoitukseen Patriot-yksiköllä, taustoittaa everstiluutnantti Nenonen.

Isäntämaan velvollisuudet  

Ilmasotakoululla on aikaisempaa kokemusta Host Nation Supportista (HNS) eli isänmaatuesta, mutta lähinnä lentopuolelta. Esimerkiksi vastikään Ilmasotakoulu toteutti isäntämaatuen Iso-Britannian kuninkaallisten ilmavoimien Eurofighter Typhoon hävittäjäosastolle. ADEX Mallet Strike -harjoitukseen osallistuvan saksalaisjoukon kaltaiselle kokoonpanolle isäntämaatukea ei Ilmasotakoulu ole aiemmin tarjonnut.

- Toteutamme HNS-toimintaa tässä laajuudessa Ilmasotakoulun voimin nyt ensimmäistä kertaa, kertoo Ilmasotakoulun Materiaalikeskuksen päällikkö, kapteeni Janne Äijälä. Osaamista Puolustusvoimista kuitenkin löytyy ja esimerkiksi Puolustusvoimien Logistiikkalaitokselta on saatu paljon tietoa ja ohjausta, miten isäntämaatukeen liittyviä asioita hoidetaan.

Patriot-yksikölle tarjottava isäntämaatuki kattaa useimpia logistiikan eri osa-alueita. Statement of Requirements (SOR) eli tukitarveluettelo varsin laaja ja yksityiskohtainen.

- Tukitarpeet ovat hyvin konkreettisia asioita, kuvailee Äijälä. Ne liittyvät muun muassa huoltoon, infran luomiseen, saksalaisten tukialueen perustamisessa tarvittavaan apuun ja turvallisuuteen.

Ennen saksalaisten saapumista on tehty paljon suunnittelua, selvitystyötä ja järjestelyjä paitsi puolustusvoimallisesti myös eri viranomaisten ja muiden toimijoiden kanssa.

- Yhteistyö saksalaisten kanssa on sujunut hyvässä hengessä ja ratkaisuja on löydetty tiiviin yhteydenpidon ja keskustelun kautta, kertoo Äijälä. Myös sidosryhmät kuten poliisi, tulli ja Pietarsaaren satama ovat hoitaneet oman osuutensa erinomaisen ratkaisukeskeisellä asenteella.

Pietarsaaren satamasta saksalaisten harjoitusjoukkojen kalustoa siirretään Lohtajalle tiistain aikana, kun harjoitus varsinaisesti alkaa. Henkilöstöä saapui Kokkola-Pietarsaaren lentoasemalle maanantaina Saksan ilmvoimien kuljetus- ja matkustajakoneella.

Valtteina kaksivaiheisuus ja -puoleisuus

Saksasta saapuville harjoitusjoukoille on luvattu paljon. Juuri Lohtajalla markkinointipuheet kyetään epäilemättä lunastamaan, sillä harjoitusmielessä alue on suomalaisittainkin ainutlaatuinen.

- Harjoitus- ja ampuma-alue mahdollistaa kovapanosammuntojen suorittamisen kaikilla tällä hetkellä käytössä olevilla järjestelmillä, vahvistaa everstiluutnantti Nenonen. Lohtaja on ainoa alue Suomessa, jossa näin voidaan tehdä.

Tämän lisäksi ADEX Mallet Strikesta tekee ilmatorjuntajoukkojen keskeisimmän harjoituksen kaksivaiheisuus. Kun ensimmäisen viikon ammunnat on saatu päätökseen, siirrytään sujuvasti ilmaoperaatioiden torjuntavaiheeseen.

- Pääsemme harjoittelemaan tulenkäytön ketjua alkaen ilmaoperaatiokeskuksesta yksittäiseen asejärjestelmään.  Lisäksi kykenemme harjoituttamaan analysointiketjua ampuvasta yksiköstä aina ilmaoperaatiokeskukseen asti, avaa Nenonen. Tätä osaamista kelpaa esitellä myös kansainvälisille kumppaneille.

 

Teksti: Laura Kaipainen

´