Hyppää sisältöön

Maakuntakomppania – paikallispuolustuksen nyrkki

Kainuun prikaati
Julkaisuajankohta 25.5.2021 11.19

Maakuntakomppanian tehtäväkenttä on laaja ja joukolta edellytetään monipuolista osaamista, joten koulutuksessa on huomioitava useita osa-alueita. Pohjois-Savon maakuntakomppania on kouluttautunut viime vuosina kohteen suojauksessa, erikoisjoukkojen vastaisessa toiminnassa ja puolustuksellisissa tehtävissä.

Tänä keväänä keskityttiin taistelukoulutukseen Kainuun prikaatissa toteutetussa vapaaehtoisesta harjoituksesta ja kertausharjoituksesta kootussa kokonaisuudessa ja syksyllä jatketaan vapaaehtoisessa harjoituksessa Karjalan lennostossa.

Maakuntakomppanian tehtäväkenttään kuuluvat kohteiden suojaaminen, aluevalvonta ja -partiointi, erikoisjoukkojen vastainen toiminta, yhteistoiminta muiden viranomaisten kanssa, puolustukselliset tehtävät sekä rajoitetusti hyökkäykselliset tehtävät. Toimintaympäristönä voi olla kaupunkialue, taajama-alue, muu rakennettu alue ja metsämaasto.

Maakuntakomppaniaan sijoittamisen perusteena ovat paikallisten olosuhteiden tunteminen ja sopiva sotilaskoulutustausta, mutta näitäkin tärkeämpiä ovat vapaaehtoisuus ja halu kehittyä omassa tehtävässään. Vapaaehtoisuuteen perustuvalla koulutuksella ja harjoituksilla lisätään taistelijan henkilökohtaista suorituskykyä ja osaamista, joka puolestaan vaikuttaa keskeisesti joukon suorituskykyyn.

Suunnitelmallinen koulutus huomioi yksilöllisetkin tarpeet

Pohjois-Savon maakuntakomppanialle on laadittu koulutus- ja harjoitussuunnitelma Pohjois-Savon aluetoimiston ja reserviläisjohtajien yhteistyönä. Suunnitelmassa on huomioitu laaja tehtäväkenttä ja taistelutavan muutokset, mutta myös joukon osaamistaso ja aselajiosaamisen kehittämistarpeet.

- Koulutustarpeiden arviointiin ja suunnitteluun panostaminen näkyy: koulutus on ollut monipuolista ja nousujohteista ja toisaalta tärkeimmät kehittämistarpeet on pystytty täyttämään, toteaa Pohjois-Savon maakuntakomppanian päällikkö, reservin majuri Markus Forsberg.

Pohjois-Savon aluetoimiston johtamissa Puolustusvoimien vapaaehtoisissa harjoituksissa (PVVEH) keskitytään taistelijan taitojen ja ryhmän osaamisen kehittämiseen huomioiden toimintaympäristön ja taistelutavan muutosten vaatimukset. Tästä syystä taistelua harjoitellaan sekä rakennetulla alueella että metsämaastossa.

Koulutuksessa täytyy huomioida myös jokaisen osallistujan osaamistaso eli nostotavoite on sovitettava lähtötasoon. Soveltavaa koulutusta on näissä harjoituksissa vähemmän.

Vapaaehtoisissa harjoituksissa osallistujamäärä on ollut hyvä koronatilanteesta huolimatta, mutta poikkeusolojen kokoonpanoa ei vapaaehtoisuudesta johtuen usein saada kokoon. Osallistujista on yleensä koottu harjoituksen tavoitteisiin soveltuva kokoonpano, ja osallistujat ovat eläytyneet kiitettävästi harjoituskokoonpanoon ja -rooliin.

Pohjois-Savon maakuntakomppanian kertausharjoituksiin käsketään yleensä kokonaisia joukkokokonaisuuksia eli vähintään joukkueita tai erillisryhmiä. Kertausharjoituskäskyllä paikalle saadaan ne joukot, jotka halutaan ja joukkoa päästään harjoittamaan pääosin sen poikkeusolojen kokoonpanossa. Myös kertausharjoitusten sisällössä on arvioitu tarkkaan keskeiset osaamisen kehittämistarpeet.

Savolaiset uudessa toimintaympäristössä Kainuussa

Pohjois-Savon maakuntakomppaniaa harjoitettiin tänä keväänä kaksi kertaa Kainuun maaperällä. Hoikankankaan koulutustilat ja lähiharjoitusalueet, mukaan lukien Kassunkurun ampuma-alue, mahdollistavat monipuoliset harjoitussisällöt.

- Uusi toimintaympäristö harjoittaa myös tilannekuvan muodostamista, kun ei olla vuodesta toiseen tutulla harjoitusalueella. Uuden koulutusteknologian hyödyntäminen tuo myös mukavasti toden tuntua "tetsaamiseen", analysoi komppanian päällikkö.

Kokonaisuuden ensimmäisessä osassa, viikonlopun mittaisessa vapaaehtoisessa harjoituksessa, keskityttiin harjoittamaan maakuntakomppaniaan sitoutuneiden yksilö- ja ryhmätaitoja sisäampumasimulaattorissa, ampumaradalla sekä taistelussa rakennetulla alueella.

Toinen osa, Pohjois-Savon maakuntakomppanian kertausharjoitus, toi Kajaaniin epäsuorantulen osat ja yhden jääkärijoukkueen. Tätä harjoitusta voitaneen pitää varsin kompaktista koostaan huolimatta Pohjois-Savon aluetoimiston ja maakuntakomppanian pääsotaharjoituksena vuodelle 2021.

Kertausharjoituksessa tärkeimmät koulutuskohteet olivat kovapanosammunnat kranaatinheittimillä sekä jääkärijoukkueen taisteluammunta. Joukkueilla oli tiukka koulutusaikataulu, sillä taisteluammunta toteutettiin jo toisena päivänä ja kranaatinheitinjoukkueen suora-ammunta tämän jälkeen. Kolmantena päivänä kranaatinheitinjoukkue ampui jo epäsuoria ammuntoja tulenjohtoryhmien johdolla.

Ammattitaitoisten kouluttajien ja osaavan joukon ansiosta ammunnat sujuivat ennen kaikkea palvelusturvallisesti, mutta joukon lopullisten suoritusten todettiin olleen vertailukelpoisia hyvin koulutettuun varusmiesjoukkoon.

Komppanian päällikön näkökulmasta tieto on erittäin positiivinen – suorituskyky on tavoitetasolla. Harjoitus päätettiin soveltavaan taistelukoulutusvaiheeseen, jota elävöitettiin KASI-järjestelmällä (kaksipuoleinen simulaattori). Pohjois-Savon maakuntakomppanian osat hyökkäsivät ensin Kassunkurusta varuskunnan suuntaan erikoiskoulutusjaksonsa lopulla torjuntaosaston taistelua harjoitellutta Kranaatinheitinkomppanian varusmiesjoukkoa vastaan.

Puolustavan vihollisen voiman kasvaessa hyökkääjälle epäedulliseksi, maakuntakomppanian osat ryhmittyivät puolustukseen Mustantien eteläpuolelle. Simulaattorijärjestelmä, mukaan luettuna panssarintorjunta, miinoitteet ja epäsuorantulen vaikutus, antoi molemmille osapuolille onnistumisen ja tuhoutumisen, mutta ennen kaikkea oppimisen kokemuksia, joita reflektoitiin vielä pitkään taistelujen jälkeenkin. Se on merkki syväoppimisesta.

Maakuntakomppania kiinnostaa

Pohjois-Savossa kiinnostus maakuntakomppanian toimintaan on ollut kasvussa viimeisen kahden vuoden aikana. Menestystekijöinä ovat harkittu koulutus- ja harjoitustarjonta, aktiivinen viestintä ja erinomainen yhteishenki.

Joukkoon ilmoittautuu tasaisesti uusia sitoutumishalukkaita reserviläisiä, jotka kuntotestin ja haastattelun jälkeen voidaan hyväksyä sitoutuneeksi. Sitoutuneet saavat vuodessa kaksi kutsua viikonlopun yli kestäviin maakuntakomppanian vapaaehtoisiin harjoituksiin ja sitoutuneen varusteet kotisäilytykseen.

- Sitoutuminen maakuntakomppaniaan mahdollistaa komppanian osaamisen ja suorituskyvyn suunnitelmallisen kehittämisen ja kohottaa paikallispuolustuksemme valmiutta, osaamista ja suorituskykyä. Maakuntakomppania on paikallispuolustuksen nyrkki!, päättää Markus Forsberg.

Artikkelin ovat kirjoittaneet majuri (res) Markus Forsberg, Pohjois-Savon maakuntakomppanian päällikkö ja kapteeni Tuomas Karjalainen, Alueupseeri, Pohjois-Savon aluetoimisto

Aluetoimisto tai muu palvelupiste Ampuma- ja harjoitusalue Joukko-osasto Kajaani Pohjois-Savon aluetoimisto
´