Hyppää sisältöön

Maasotakoulu juhlisti suomalaisen ratsuväen eli Breitenfeldin päivää Lappeenrannassa

MaasotakouluRakuunasoittokunta
Julkaisuajankohta 4.9.2021 16.53
Tiedote
Seppeleenlasku Ratsuväen muistopatsaalla, kaksi rakuunapukuista sotilasta ja yksi siviili, taustalla näkyy rakuunapukuisia Rakuunasoittokunnan sotilaita.

Breitenfeldin päivä eli suomalaisen ratsuväen ja Uudenmaan Rakuunoiden perinnepäivä on 7. syyskuuta, ja tänä vuonna sitä vietettiin Lappeenrannassa 4.9.2021.

Maasotakoulu yhteistyössä Rakuunakillan kanssa laski perinnepäivän kunniaksi seppeleen Lappeenrannassa Adolf Ehrnroothin aukiolla Rakuunamuistomerkille ja Ratsuväen muistopatsaalle.

Kuvassa seppeleenlasku Rakuunamuistomerkillä. 

Seppeleenlaskuissa musiikista vastasi Rakuunasoittokunta. Seppeleenlaskuissa olivat mukana myös lippuvartio ja ratsuosasto.

Välittömästi seppeleenlaskun jälkeen Rakuunamuistomerkiltä siirryttiin marssien Ratsuväen muistomerkille.

Kutsuvieraille Maasotakoulu järjesti päiväjuhlan Lappeenrannan Upseerikerholla. Juhlapäivän kunniaksi nautittiin kakkukahvit, palkittiin ansioituneita henkilöitä ja pidettiin juhlapuheita. Maasotakoulun tervehdyksen toi koulunjohtaja, eversti Kari Pietiläinen.

-Tuli ja liike – tämä taistelukentän taistelutekninen yhdistelmä – synnytti ratsuväen. Ratsusotilas edusti liikettä, se edusti nopeutta, se edusti iskuvoimaa, se edusti myös kykyä yllättää vastustaja. Kolmikymmenvuotisen sodan aikana ratsuväen kurinalainen taistelutapa ja hyvä yhteishenki teki hakkapeliitoista pelottavan aseen. Ratsuväen edustamasta hyökkäyshengestä ja sen ajankohtaisuudesta kertovat periaatteet: johtaminen edestä, tilanteen seuraaminen henkilökohtaisesti ja nopeat ratkaisut olivat ratsuväen johtamisen kulmakiviä. Ne ovat ajankohtaisia myös tämän päivän taistelutilassa, Pietiläinen sanoi puheessaan. 

Hän muistutti tänä vuonna olevan juhlavuosi monella tapaa.

- Tänä vuonna vietämme itsenäisen Suomen ratsuväen juhlavuotta, sillä vuoden 1921 puolustusvoimien organisaatiomuutokset toivat ratsuväen takaisin Lappeenrantaan. Tällöin Rakuunamäelle muodostettiin Ratsuväkiprikaati. Ratsuväkiprikaatin yhteyteen perustettiin soittokunta.  Tämä vuosi on Maasotakoululle erityisen tärkeä, sillä vietämmehän tänä vuonna Rakuunasoittokunnan 100-vuotisjuhlavuotta. Tämän päivän tapahtumissa Rakuunasoittokunta eli Maavoimien soittokunta on pääroolissa.

Päiväjuhlan ohjelmassa oli Rakuunasoittokunnan päällikön, musiikkimajuri Riku Huhtasalon esitelmä Rakuunasoittokunnan historiasta ja nykytoiminnasta. Rakuunasoittokunta 100 -juhlakonserttikiertue alkaa Haminasta 15.10.2021 ja päättyy Lappeenrantaan 26.11.2021.

Taustaa:

Breitenfeldin taistelu käytiin vuonna 1631 Saksassa, Breitenfeldin kylässä lähellä Leipzigin kaupunkia. Mukana oli myös suomalaisia taistelijoita.

Alimmassa kuvassa maalaus "Breitenfeldin taistelu 7.9.1631", Museovirasto, Historian kuvakokoelma, Antellin kokelmat /  Wadströmin kokoelma, www.finna.fi 

´