Hyppää sisältöön

Maasotakoulu toivottaa hyvää itsenäisyyspäivää

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 6.12.2020 15.14
Tiedote
Sankarihautausmaan muistomerkki Lappeenrannassa, seppelettä laskemassa joukko ihmisiä, joista yksi sotilas harmaissa tekemässä sotilaallista kunniaa käsi lipassa.

Maasotakoulu ja sen alaiset yksiköt viettävät itsenäisyyspäivää tänä vuonna sopeutetusti ja koronavarotoimia noudattaen eri toimipisteissä viidellä paikkakunnalla: Lappeenrannassa, Haminassa, Hattulan Parolannummella, Kankaanpään Niinisalossa ja Riihimäellä. Henkilökunta joi juhlakahvit jo perjantaina 4.12.2020 juhlallisen lipunnoston jälkeen eri paikkakunnilla osastoittain. Varsinaisena juhlapäivänä sunnuntaina 6.12.2020 eri paikkakunnilla muun muassa laskettiin seppeleitä sankarivainajien muistoksi ja ylennettiin sekä palkittiin ansioituneita.

Maasotakoulun johtaja, eversti Kari Pietiläinen piti puheen itsenäisyyspäivän kunniaksi Lappeenrannassa 4.12.2020, se on luettavissa tässä:


Hyvät maasotakoululaiset!
Minulla on kunnia saada tervehtiä teitä näin itsenäisyyspäivän alla. Saamme tänä vuonna juhlia 103-vuotiaan isänmaamme itsenäisyyttä ylpeinä sen historiasta ja luottavaisesti sen tulevaisuuteen katsoen. Taipaleeseemme sisältyy niin suuria ilon kuin syviä surunkin aikoja. Aseet ovat olleet vaienneina onneksemme jo yli 70 vuotta. 

Otin tämänkertaisen tervehdykseni ydinaiheeksi veteraanisukupolven ja Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdtin hahmon. Pitkästä rauhan ajasta huolimatta on mitä tärkeintä, että muistamme isänmaamme itsenäisyyden ankarimmat ajat tänään ja huomenna sekä kuuntelemme ne kokeneen veteraanisukupolven mietteitä ja tuntoja sodan kokemuksista. Ne kertovat siitä, kuinka kalliisti ja kovin ponnistuksin nykyinen hyvinvointimme on lunastettu. Samalla ne muistuttavat meitä sodanjälkeisiä sukupolvia siitä, mitä periksiantamattomuus ja yhteisvastuu äärimmäisimmillään tarkoittavat. Voidaankin perustellusti sanoa, että nykyinen ratkaisumme itsenäisestä ja uskottavasta puolustuksesta perustuu talvisodan kokemuksiin. 

Tuon samalla terveiset Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdtin hautajaisista. Saimme tasavallan presidentin lämpimät kiitokset hautajaisten järjestelyistä: tasavallan presidentti pyysi välittämään kiitoksensa kaikille niille Maasotakoulun työntekijöille ja varusmiehille sekä kadeteille, jotka mahdollistivat tuon arvokkaan ja kauniin tilaisuuden. Erityistä kiitosta presidentti antoi sille, kuinka hyvin ja vastuullisesti vallitseva korona-tilanne oli huomioitu läpi koko tilaisuuden.
Hautajaiset ajoittuivat juuri talvisodan alkamisen muistopäivän alle. Tuomas Gerdt edusti suomalaista kansanluonnetta parhaalla mahdollisella tavalla. Ote Mannerheim-ristin myöntämisperusteista:


"Monissa kiperissä tilanteissa on hän kylmäverisesti ja itseään säästämättä suorittanut tekoja, joitten arvon tuntee vain sellainen, joka on joutunut johtamaan joukkoja tilanteissa, milloin kaikki muut yhteydet ovat poikki ja milloin vain miehinen kunto ja urhoollisuus voivat toimittaa perille annetut käskyt ja ilmoitukset. Vihollisen erittäin ankarasta tulesta välittämättä kantoi hän kuolettavasti haavoittuneen kapteeni Tofferin suojaan jatkaen sitten taistelua reippaana ja rohkeana aina haavoittumiseensa saakka. Hänen esikuvansa vaikutti suuresti viimeisen vastaiskun onnistumiseen."

Siirryn Tuomas Gerdtin sankariteoista tähän päivään ja itsenäisyyden nykyolemukseen. Lainaan puheessani toisen kerran Kaakko19-harjoitukseen osallistunutta upseerikokelas Jeremias Niemikorpea, joka pohdiskelee maanpuolustustahtoa. "Ennen inttiä ei sitä tullut paljoa mietittyä, mutta kun täällä on nyt kavereiden kanssa ollut, niin se yhdistää meitä. Perhe, ystävät, kaikki läheiset, isänmaa Suomi, omat rajat", luettelee Niemikorpi asioita, joiden puolesta hän harjoittelee sotimista. Siinä ovat ne perusasiat ja pilarit, jotka pitäisi olla meillä jokaisella.

Veteraanisukupolven perintö elää Maasotakoulun toiminnassa vahvasti. Ylläpidämme osaltamme maamme puolustuskykyä ja valmiutta vuoden jokaisena päivänä ja tuntina.  Perintö ja tahto elävät tänä päivänä vahvasti arjessamme. Tämän päivän sotilaille sankaruutta on juuri se, että tekee oman osuutensa vaikeissakin olosuhteissa, antamatta periksi ja asettamalla yhteisen edun oman edun edelle. Korona-aika on sen osoittanut meille konkreettisesti.

Toivotan kaikille hyvää itsenäisyyspäivän ja joulun odotusta – sinun, minun ja meidän kaikkien yhteistä. Muistakaa, että joulun aika on kiitoksen ja muistamisen aikaa.  

Maasotakoulun johtaja
Eversti Kari Pietiläinen

´