Maasotakoulun johtajan lukulista, elokuu 2024 – Venäjä
”Venäjä, Venäjä, Venäjä” – kiteytti puolustusministeri Häkämies Suomeen kohdistuvan turvallisuusuhkan vierailullaan Yhdysvalloissa aikana, jolloin Suomen itäistä naapurimaata ei saanut ääneen pitää sotilaallisena uhkana. ”Tunne itsesi, tunne vastustajasi, niin voittosi ei ole vaarassa”, väitetään klassisen sotateoreetikko Sunzin kirjoittaneen. Vaikka maahamme ei kohdistu välitöntä sotilaallista uhkaa, olisi suomalaisten sotilaiden hyvä seurata itäisen naapurimme edesottamuksia.
Suomea ja suomalaisia pidetään maailmalla perinteisesti Venäjän ja venäläisten asiantuntijoina. Kannattaa kuitenkin esittää itselleen muutamia kysymyksiä. Mitä oikeastaan tiedän suurimmasta naapurimaastamme? Miten sitä hallitaan? Mitä tietoa media venäläisille tarjoaa? Millaiset asevoimat Venäjällä on? Miten sen tiedustelupalvelut toimivat länsimaissa? Mihin se tällä kaikella toiminnallaan pyrkii? Mitä se Suomesta haluaa? Mitä Venäjällä lännestä ajatellaan? Milloin olen viimeksi lukenut Venäjää käsittelevän kirjan?
Maasotakoulun johtajan ensimmäisellä lukulistalla esitellään yksitoista kiinnostavaa, Venäjää eri kannalta tarkastelevaa teosta. Ajan henki ja Venäjän toiminta väistämättä ilmenee siinä, että pääosa teoksista kohdistuu Venäjän laaja-alaiseen vaikuttamiseen ja toimintaan vaikutusvaltansa laajentamiseksi. Kirjoittajien näkökulma on useimmiten kriittinen, ajoin pessimistinen ja joskus jopa negatiivinen. Lukija saavuttanee riittävän ymmärryksen teosten kohdemaan toiminnasta ja tavoitteista siinä vaiheessa, kun toteaa että kaikki esitetty vaikuttaminen ja pyrkimykset vaikutusvallan laajentamiseen koetaan Venäjällä puolustuksellisena, oikeutettuna ja täysin luonnollisena toimintana, ei hyökkäyksellisenä, aggressiivisena tai laittomana.
Tällä lukulistalla pyritään innostamaan maasotakoululaisia lisäämään tietämystään Venäjästä, selaamaan esiteltyjä teoksia ja lukemaan vaikka vain yhden tässä esitetyistä teoksista. Olisi hienoa, jos osaisimme enemmän keskustella Venäjästä faktapohjaisesti, tutkittuun tietoon perustuen, eikä pelkän tunteen ja ”mutun” varassa. Lukulista sopii sekä henkilökunnalle että opiskelijoille, kurssitasosta riippumatta, mutta myös RUK:n upseerioppilaille sekä reserviläisille.
Olen laatinut jokaisesta teoksesta laajemman tai suppeamman esittelyn ”ruokahalun” synnyttämiseksi. Esittelyteksti tai kirjan pikainen selaaminen kirjastossa kertoo sinulle nopeasti, onko se omasta näkökulmastasi kiinnostava ja lukemisen arvoinen.
Kaikkia mainittuja teoksia ei Maasotakoulunkaan kirjastosta löydy, eikä ainakaan lukuisina kappaleina. Pääosa on kaukolainattavissa MPKK:n kirjastosta. Osa on vapaasti ladattavissa internetistä (MPKK Doria). Jotkut löytyvät MPKK:n kirjaston LibGuides -palvelun kautta e-kirjoina tai perinteisinä niteinä kotikunnan kirjastosta. Lukeminen on senkin vuoksi hyvä harrastus, että se on kestävyys-, eikä nopeuslaji. Hyvää kirjaa kannattaa hetki jonottaakin.
Maasotakoulun johtaja
Eversti, DOS ST Janne Mäkitalo
Venäjä-teokset, joihin kannattaa tutustua, ovat: