Maasotakoulun johtama Maavoimien vaikuttamisharjoitus etenee Rovajärvellä -alku sujunut hyvin
Maavoimien vaikuttamisharjoitus MVH20 alkoi 16. marraskuuta ja jatkuu Rovajärvellä 27. marraskuuta asti. Harjoituksessa on nähty tähän mennessä niin loskaa ja vesisadetta kuin lunta ja pikkupakkasta. - Harjoitus alkoi eteläisille joukko-osastoille tutuissa keleissä eli Rovajärvellä oli märkä maa, vesisateita ja tasaisen harmaata. Torstaina alkaneet lumisateet ja pakkanen lisäävät näkyvyyttä, tuovat talven tuntua ja antavat uusia kokemuksia varsinkin eteläisistä joukko-osastoista tuleville kuten Uudenmaan prikaatin varusmiehille, harjoituksen johtaja, eversti Kari Pietiläinen Maasotakoulusta kertoo.
- Harjoituksessa on edustettuna pääosa Puolustusvoimien joukko-osastoja ja laitoksia. Haastavista olosuhteista huolimatta harjoitus on käynnistynyt tehokkaasti. Harjoituksen eräänlainen lähtölaukaus oli valmiusyksikön hyökkäysammunta keskiviikkona 18.11., jota tuettiin epäsuoralla tulella, Pietiläinen sanoo.
Puolustusvoimain komentaja kenraali Timo Kivinen tarkasti harjoituksen 17.-18.11.2020.
- Harjoituksen alkua värittivät Puolustusvoimien ylimmän johdon tarkastukset. Puolustusvoimain komentaja ja puolustushaarakomentajat tarkastivat harjoituksen alkuvaiheen tällä viikolla. Harjoitusjoukot näyttivät tarkastajille korkeatasoista osaamista, harjoituksen johtaja, eversti Kari Pietiläinen toteaa.
PV:n komentaja Timo Kivinen keskustelee MVH20-harjoitukseen osallistuvan sotilaan kanssa. (Ylemmässä kuvassa.)
Maavoimien vaikuttamisharjoituksella kehitetään vaikuttamisen kokonaisjärjestelmää ja testataan vaikuttamisen ja tulenkäytön johtamisen ketjua. Harjoitusjoukot siirtyivät harjoitukseen pääosin valtateitä ja päätiestöä pitkin etelästä pohjoiseen 16.-17.11.2020. Alueelle keskitetyt joukot aloittivat tulenkäytön keskiviikkona 18.11. Harjoituksen aloitukseen liittyen toteutettiin valmiusyksikön hyökkäysammunta sekä Puolustusvoimien vaikuttamisen testaukseen liittyvät tykistöammunnat.
- Loppuharjoitusta kohti ammuntojen määrä kasvaa. Tykistö- ja jalkaväkiammunnat etenevät kohti vaativampia yhteisammuntoja. Aselajien yhteistoiminta tiivistyy, Pietiläinen sanoo.
Maavoimien komentaja (alemmassa kuvassa) keskustelee MVH20-harjoitukseen osallistuvan sotilaan kanssa.
Maasotakoulu on vakiintunut Maavoimien vaikuttamisharjoituksen (MVH) valmistelijaksi ja harjoituksen johtavaksi joukko-osastoksi. MVH järjestetään joka vuosi Rovajärvellä. Harjoitukseen liittyy Puolustusvoimien pelastustoimen vuosittainen PVPETO 20 -valmiusharjoitus.
- Siinä on harjoiteltu Puolustusvoimien pelastushenkilöstön toimintavalmiutta erilaisissa normaali- ja poikkeusolojen onnettomuustilanteissa, Pietiläinen kertoo.
Koronatilanteen vuoksi harjoituksessa on tehty lukuisia varotoimenpiteitä. Harjoitusjoukot on jaettu pieniin, alle 50 hengen osastoihin. Osastot harjoittelevat, majoittuvat teltoissa ja ruokailevat maastossa toisistaan erillään. Osastot eivät sekoitu. Eri osastot levittäytyvät laajalle harjoitusalueelle. Sisätiloissa (mukaan lukien ajoneuvot) harjoitustoiminta jaetaan pieniin, alle 10 hengen osastoihin. Tarvittaessa käytetään kasvomaskia.
- Harjoituksen lääkintähenkilöstöä on lisätty, harjoituksessa on kaksi lääkäriä ja käytössä on myös korostetun nopea testauskapasiteetti, eversti Pietiläinen toteaa.
Lopuksi eversti Pietiläinen muistuttaa, että jalkaväen vuosipäivän 18.11.2020 kunniaksi valmiusyksikkö iski tehokkaasti Hautainmaassa Rovajärvellä. Eli harjoitukseen osallistuvat jalkaväkijoukot viettivät aselajinsa vuosipäivää työn merkeissä.
- Myös tykistö taistelee tulellaan ja jo harjoituksen alussa keskitetty tulenkäyttö on näyttänyt voimansa, Pietiläinen sanoo.
Maavoimien vaikuttamisharjoitukseen 16.-27.11.2020 Rovajärvellä osallistuu noin 4000 henkilöä: varusmiehiä, reserviläisiä ja Puolustusvoimien palkattua henkilökuntaa.