Hyppää sisältöön

Maasotakoulun kansainväliset siteet vahvistuvat Ukraina-yhteistyön myötä

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 6.12.2023 9.00
Tiedote

Maasotakoulun uusi kansainvälinen yhteistyökumppani on ukrainalainen Hetmanni Petro Sahaidachnyin Kansallinen Maavoima-akatemia. Tänä syksynä Maasotakoulun delegaatio johtajanaan eversti Janne Mäkitalo kävi tutustumassa oppilaitokseen paikan päällä. Lue alta tuoreen Maasoturi-lehden artikkeli vierailusta.

Maasotakoululla on perinteisen tiiviit yhteistoimintasuhteet Ruotsiin. Militärhögskolan Halmstadin ja Markstridsskolanin kanssa on tehty koulutusyhteistyötä jo pitkään, ja erityisesti pohjoisruotsalaisten joukkojen kanssa harjoiteltu tiiviisti. NATO-liittolaisista on yhteisissä harjoituksissa oltu erityisesti yhdysvaltalaisten, isobritannialaisten ja norjalaisten joukkojen kanssa.

Uusi, lupaava yhteistyö aloitettiin lokakuuss vierailemalla Ukrainan Lvivissä Hetmanni Petro Sahaidachnyin Kansallisessa Maavoima-akatemiassa. Vierailua isännöi akatemian johtaja kenraaliluutnantti Pavlo Tkachuk. Maasotakoulun viisihenkistä delegaatiota johti eversti Janne Mäkitalo.

Vierailun tavoitteena oli solmia luottamukselliset suhteet sotakoulujen johdon ja opettajiston sekä tutkijoiden välille, tutustua akatemian toimintaan, käydä keskusteluja ajankohtaisista teemoista ja selvittää nykyaikaisen sodan ja taistelun kuvan aiheuttamia tarpeita Maasotakoulun antaman koulutuksen oppisisältöjen kehittämiselle.

Matka alkoi koskettavalla ja juhlavalla seremonialla akatemian kaatuneiden entisten opiskelijoiden muistomerkille maanantaina 9. lokakuuta. Ortodoksipapin lyhyen saarnan, rukouksen ja siunauksen jälkeen laskimme kukkalaitteet yli 300:n luutnantin-majurin sotilasarvossa kaatuneen sankarivainajan kivipaasille. Kun ryhmityimme akatemian johdon ja opettajiston rinnalle muistomerkin viereen, akatemian johtaja otti vastaan kadettikomppanian ohimarssin, jonka ryhdikkyyttä ja rytmikkyyttä ei voinut olla ihailematta. Ohimarssin päätyttyä akatemian henkilöstö lauloi Ukrainan kansallislaulun mieleenpainuvalla tavalla, kunnialaukausten rytmittäessä kaunista ja voimakasta laulua.

Ensimmäisestä aamusta alkaen oli selvää, että vierailuamme arvostettiin. Tämä ilmeni myös siten, että ajoneuvoilla siirtymisten esteetön kulku eri kohteisiin varmistettiin poliisisaatolla.

Kenraaliluutnantti Tkachuk kertoi Ukrainan kansan ja asevoimien olevan erittäin kiitollisia siitä mittavasta aseavusta ja muusta tuesta, jota Suomi on Ukrainalle sodan aikana antanut. Tkachuk kertoi vierailumme myös merkitsevän akatemialle ja sen henkilökunnalle sekä opiskelijoille paljon. Kun vierailimme akatemian eri tiedekunnissa, luokissa, vaunukoulutuksen rakenneluokissa ja muissa koulutuspaikoissa, tämä kävi konkreettisesti ilmi. Opiskelijoiden katse kiinnittyi ensin maastopukuumme, joka kenties muistutti jonkun toisen armeijan maastokuviointia, mutta Suomen lipun näkeminen hihoissamme aiheutti välittömän positiivisen reaktion.

Tutustuimme akatemian lähes jokaiseen alayksikköön ja toimipisteeseen, kuulimme esityksiä ajankohtaisista teemoista ja kävimme perusteellisia keskusteluja nykyaikaisen sodan ja taistelun kuvasta. Eversti Mäkitalo piti ukrainalaisille laajan luennon aiemmasta suomalaisesta alueellisesta puolustusjärjestelmästä.

Henkilökohtaisella tasolla ja MAASK:n päätehtävien toteuttamisen näkökulmasta voi ilman varauksia todeta, että jos jokin ulkomaan virkamatka on ollut merkityksellinen ja tuottoisa, niin se oli tämä matka. Koulujemme välinen yhteistyö on nyt aloitettu ja se jatkuu aktiivisena, molempia osapuolia hyödyttävänä säännöllisenä ja konkreettisena yhteistyönä.

Kansainvälisyys säilyy yhtenä Maasoturi-lehden teemana myös ensi vuonna. Palaamme ukrainalaiseen sotakouluystäväämme ensi vuonna akatemian toiminnan laajemmalla esittelyllä.

Teksti: Maasotakoulun johtaja eversti Janne Mäkitalo

Kuvat: Hetmanni Petro Sahaidachnyin Kansallinen Maavoima-akatemia


Teksti on julkaistu alunperin Maasoturi-lehden numerossa 2/2023.

´