Maasotakoulun VMP-upseeri ja -aliupseeri suunnittelevat reserviläisten harjoituksia
Maasotakoulussa toimii kaksi melko uutta tehtävänimikettä, niin sanottu VMP-upseeri ja VMP-aliupseeri. Lyhenne tulee sanoista "vapaaehtoinen maanpuolustus". He ovat virallisesti vapaaehtoisen maanpuolustuksen suunnittelu-upseeri ja vapaaehtoisen maanpuolustuksen suunnittelualiupseeri. Mitä heidän tehtäviinsä kuuluu? Maasotakoulun vapaaehtoisen maanpuolustuksen suunnittelu-upseeri ja -aliupseeri kertovat.
Reserviläisillä on pakollisia kertausharjoituksia (KH), ja myös Puolustusvoimien vapaaehtoisia harjoituksia (PVVEH). Näitä harjoituksia suunnitellaan myös Maasotakoulussa. Vapaaehtoisen maanpuolustuksen suunnittelu-upseerina Maasotakoulussa on työskennellyt nyt yli vuoden ajan majuri Pekka Rytkölä. Hänen työparinaan on vmp-aliupseeri pursimies Timo Lehtinen. Pursimies Lehtinen aloitti tehtävässä ja Maasotakoulussa syyskuussa.
- Laki vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta muuttui ja sotilaallinen koulutus siirtyi takaisin Puolustusvoimille (Maanpuolustuskoulutusyhdistykseltä), kertoo Maasotakoulun vmp-upseeri, majuri Pekka Rytkölä uusien tehtävien taustoista.
Lakimuutoksen myötä jokaiseen joukko-osastoon, siten myös Maasotakouluun, nimettiin vmp-upseeri ja vmp-aliupseeri.
Maasotakoulussa vmp-upseeri toimii Lappeenrannassa Koulutusosastolla, joka suunnittelee ja vastaa muutenkin reserviläisten koulutuksesta. Majuri Pekka Rytkölällä on jo aiempaakin kokemusta reserviläisten kouluttamisesta.
- Tulin Maasotakoululle Maavoimien esikunnasta. Olin osastoesiupseerina asevelvollisuus- ja komentosektorilla ja vastasin asevelvollisten valvonnasta ja kutsunnoista, Rytkölä kertoo.
- Olen aikaisemmin palvellut parissa sotilasläänin esikunnassa ja Kaartin Jääkärirykmentissä. Työura on kulunut pääasiassa varusmiesten ja reserviläisten koulutuksen parissa.
Mitä vmp-upseerin työhön kuuluu?
Vapaaehtoisen maanpuolustuksen suunnittelu-upseeri suunnittelee reserviläisten kouluttamista yhteistyössä Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen kanssa.
- Harjoitusten johtaminen ja suunnittelu, tukisopimusten laatiminen vuosittain Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen eli MPK:n ja Puolustusvoimien välille, vmp-suunnittelu-upseeri Pekka Rytkölä luettelee.
Tänä keväänä on tulossa iso valtakunnallinen aselajikouluttajakurssi reserviläisille Haminassa. Senkin majuri Pekka Rytkölä suunnittelee ja johtaa. Lisäksi hänen tehtävänsä on tuottaa reserviläisille PVMoodleen eli verkko-oppimisympäristöön erilaisia valtakunnallisia kokeita, jotka liittyvät lisenssien tuottamiseen tähtäävään koulutukseen.
- Esimerkiksi Puolustusvoimien ja MPK:n perusammunnanjohtajan koe, majuri Rytkölä toteaa.
- Uudenlainen aselajikouluttajakurssi alkaa orientoivalla jaksolla ja jatkuu siitä syksyyn asti verkossa etäopetuksena ja harjoituksina päättyen syksyn kertausharjoitukseen, Rytkölä kertoo.
Tavallinen työpäivä Rytkölällä kuluu tietokoneen ja puhelimen ääressä harjoituksia ja koulutustapahtumia suunnitellen. Paras puoli työssä on kuitenkin maastoharjoitukset.
- Hyvää on, että pääsee ulos reserviläisten kanssa erilaisiin koulutustapahtumiin. Huonoa on, että asioihin paneutumiseen on usein vähän aikaa, hän puntaroi.
Vmp-upseeri pitää yhteyttä tiiviisti sidosryhmien ja yhteistyökumppanien kanssa. Viranomaisyhteystyö on olennainen osa reserviläisten harjoittelua.
- Uutena harjoituksena on uudentyyppinen viranomaisyhteistyöharjoitus, jossa Etelä-Karjalan pelastuslaitos, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote, Kaakkois-Suomen poliisi ja Maasotakoulu yhdessä kouluttavat reserviläisiä erilaisiin virka-aputehtäviin.
Tämä virka-apuharjoitus järjestetään Lappeenrannassa helmikuussa.
VMP-upseeri Rytkölä
• Majuri Pekka Rytkölä on Maasotakoulun vapaaehtoisen maanpuolustuksen suunnittelu-upseeri.
• Koulutukseltaan sotatieteiden maisteri.
• Asuu Taipalsaarella perheensä kanssa.
• Kiinnostui sotilaan ammatista palvellessaan varusmiehenä Rajavartiolaitoksessa.
VMP-aliupseeri aloitti Maasotakoulussa syksyllä
Pursimies Timo Lehtinen aloitti Maasotakoulun VMP-aliupseerin tehtävissä Haminassa syyskuussa 2020.
- Toimin aiemmin lähes 20 vuotta Merivoimissa erilaisissa merivalvonnan tehtävissä. Viimeisimpänä Merivoimien esikunnassa valvontajohtajana, sitä ennen lakkauttamiseen saakka Kotkan rannikkopataljoonassa ja -alueella merivalvontakeskuksessa sekä tilannevalvonta-aliupseerina että merivalvonta-aliupseerina, Lehtinen kertoo.
Mitä VMP-aliupseerin tehtäviin kuuluu?
- Tehtäväkenttä on laaja. Yhteydenpito ja toiminnan suunnittelu MPK:n Haminan koulutuspaikan kanssa sekä kertausharjoituksissa toimiminen joko kouluttajana, valvojana tai vääpelinä, hieman harjoituksesta riippuen.
- Lisäksi osallistun reservin koulutuksen suunnitteluun osana tiimiä. Tarkoitus olisi mennä testaajakurssille, jolloin myös henkilökunnan ja reserviläisten fyysisen toimintakyvyn testaaminen tulisi jossain määrin osaksi tehtäviä.
Työpäivät ovat hänen mukaansa sopivan vaihtelevia.
-Toisina päivinä on enemmän palavereja tai suunnittelutehtäviä, toisina taas asioiden hoitoa joko MPK:n koulutuspaikalla tai ympäri varuskuntaa. Työn hyvinä puolina pitäisin ehdottomasti monipuolisuutta ja laajaa tehtäväkenttää sekä sitä, että tehtävä on uusi, joten sitä saa muokattua ”oman näköisen”.
- Työkalenteri täyttyy mukavasti MPK:n kursseista ja harjoituksista. Kertausharjoituksia on sitten ympäri vuotta, vmp-aliupseeri, pursimies Lehtinen sanoo.
- Asustelen Kotkassa, olen asunut Kotkassa kohta 20 vuotta. Kotoisin olen Kirkkonummelta. Ensimmäistä kertaa työurallani kuljen joka päivä kotoa töihin. Se on hieman uutta ja ihmeellistä, joskin mukavaa, pitkään reppurina työskennellyt Lehtinen toteaa.
- Vapaa-ajallani valmennan nuoria yleisurheilijoita ja olen muutenkin aktiivisesti mukana urheiluseuratoiminnassa.
Miten olet päätynyt ammattisotilaan uralle?
- Siviilikoulutukseltani olen ylioppilas. Ammattisotilaan uralle päädyin hieman puolivahingossa. Aikanaan varusmiespalveluksen loputtua kyselin, voisiko merivalvontaa tehdä vaikka vähän pidempäänkin. Kun siviilissä ei sillä hetkellä ollut mitään työpaikkaa, eikä opiskelukuviotkaan olleet ihan selvät. Siitä sitten jäin sopimussotilaaksi Isosaaren linnakkeelle ja sillä tiellä ollaan edelleen, pursimies Timo Lehtinen kertoo.
Maasotakoulu on Maavoimien puolustushaarakoulu ja yksi Maavoimien kahdeksasta joukko-osastosta. Maasotakoulu kouluttaa asevelvollisia eli reserviläisiä ja varusmiehiä sekä ammattisotilaita (lähinnä kadetteja ja aliupseereita). Maasotakoulu toimii viidellä paikkakunnalla: Lappeenrannassa, Haminassa, Kankaanpään Niinisalossa, Hattulan Parolannummella ja Riihimäellä.
Maasotakoulu -Maavoimien tulevaisuuden rakentaja