Maavoimat osallistuu kemiallisten aseiden lähtöaineiden hävittämiseen Libyassa
Puolustusministeriö teki 17.8.2016 päätöksen Suomen osallistumisesta Libyan kemiallisten aseiden lähtöaineiden hävittämiseen yhdessä Tanskan kanssa. Operaatio käynnistyy suomalaisten osalta 23.8.2016.
Operaatio on kemiallisten aseiden kieltojärjestön (OPCW) johtama ja perustuu YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaan 2298 (2016). Libya on pyytänyt kemiallisten aseiden kieltojärjestöltä (OPCW) apua maassaan jäljellä olevien kemiallisten aseiden ohjelmaansa kuuluneiden kemikaalien hävittämiseen. Kyseessä on vastaavanlainen operaatio kuin Syyrian kemiallisten aseiden hävittäminen vuosina 2013–2014.
Tanska toimii operaatiossa johtovaltiona yhteistyösuhteessa kemiallisten aseiden kieltojärjestöön (OPCW). Tanska on muodostanut taisteluosaston, joka käsittää saattavan sota-aluksen, ro-ro-aluksen sekä Iso-Britannian asettaman saattoaluksen. Operaation luonne tulee olemaan siviilikriisinhallinnan tyyppinen, mutta sitä tuetaan sotilaallisilla suorituskyvyillä.
Suomi osallistuu operaatioon kahdella neuvonantaja- ja asiantuntijatehtäviin sijoitettavalla sotilaalla enintään 120 vuorokauden määräajaksi. Operaatio alkaa suomalaisten osalta 23.elokuuta, jolloin he liittyvät Välimerellä tanskalaiseen laivasto-osastoon. Suomalaiset eivät toimi Libyan maaperällä, vaan heidän tehtävänsä ovat alusympäristössä osana tanskalaista CBRN- yksikköä.
Tehtävät aluspalveluksessa ovat suojeluvalvonta- ja tiedustelu, uhka- ja riskikartoitukset, tilannekuvan ylläpitäminen sekä päivystystehtäviin osallistuminen. Operaation arvioitu kesto on muutamia viikkoja. Suomen osallistuminen operaatioon päättyy laivasto-osaston siirtyessä Atlantille.