Hyppää sisältöön

Maavoimien joukko-osastoihin 9000 alokasta

Maavoimat
Julkaisuajankohta 29.6.2023 10.14
Tiedote
Alokkaat kantavat varusteita

Maanantaina 3. heinäkuuta Maavoimien joukko-osastoihin saapuu noin 9000 uutta alokasta. Eniten alokkaita ottavat vastaan Karjalan prikaati Vekaranjärvellä, Porin prikaati Säkylässä ja Niinisalossa sekä Kainuun prikaati Kajaanissa.

Palveluksen aluksi alokkaat totuttelevat uusiin varusteisiin, ympäristöön ja varuskunnan arkeen alikersanttien johdolla. Kuusiviikkoinen alokasjakso alkaa kahden viikon orientaatiokurssilla, jossa opetetaan palvelukseen liittyvät perusasiat, sotilaan oikeudet ja velvollisuudet, toiminta sotilasorganisaatiossa sekä työ- ja palvelusturvallisuuden perusteet. Tämän jälkeen ovat vuorossa selviytymisen, suojautumisen ja suojaamisen kurssit. Alokasjakson päätteeksi suoritetaan sotilaan perustutkinto sekä tehdään koulutushaaravalinnat, joista selviää, minkä koulutushaaran peruskurssin alokas suorittaa. 

Johtajavalinnat ja miehistön palvelustehtävävalinnat tehdään koulutushaarajakson lopuksi. Valintoihin vaikuttavat muun muassa henkilön siviiliosaaminen ja fyysinen kunto, mutta tärkeänä valintaperusteena on myös kiinnostus tiettyä tehtävää kohtaan. Palvelustehtäviin kannattaa siis tutustua etukäteen ja tuoda omat toiveet selkeästi esille. Siviilissä hankittua osaamista tai koulutusta voi hyödyntää erityistehtävissä, joihin haetaan alokasjakson aikana erillisellä haulla. Palveluksen aikana varusmiehet saavat kattavan ja monipuolisen koulutuksen, joka valmistaa heidät toimimaan sodan ajan tehtävissä. Koulutusta kehitetään jatkuvasti varusmiesten palaute huomioiden. Palveluksen jälkeen osaamista ylläpidetään ja kehitetään reservin kertausharjoituksissa.

Palveluksen alkua ei tarvitse jännittää

Ensimmäiset päivät palveluksessa ovat alokkaille jännittävää aikaa. Toimintatavat tulevat kuitenkin pian tutuiksi, ja niihin opetellaan alikersanttien johdolla. Paras tapa valmistautua palveluksen alkamiseen on lukaista vielä kertaalleen läpi oman joukko-osaston alokasinfo, josta löytyy kattavasti tietoa siitä, minne saapua, mihin aikaan ja mitä ottaa mukaan. Hyviä vinkkejä valmistautumiseen löytyy myös intti.fi-sivustolta.

Alokasinfot: 

Katso myös: 

´