Hyppää sisältöön

Maavoimien komentaja tarkasti METSO 16 -harjoituksen

Kainuun prikaati
Julkaisuajankohta 7.6.2016 19.47
Tiedote
Kolme upseeria tarkkailee

Kainuun Vuosangassa perjantaista lähtien käynnissä ollut alueellinen taisteluharjoitus METSO 16 on koonnut lähes 3 600 sotilasta harjoittelemaan. Maavoimien komentaja, kenraaliluutnantti Seppo Toivonen tarkasti harjoituksen ja sen joukkoja tiistaina.

METSO 16 -harjoituksen tavoitteena on kehittää joukkojen suorituskykyä taistelussa laajalla alueella Maavoimien taistelu 2015 mukaisesti, ja se on usean harjoitukseen osallistuvan varusmiehen loppusota. Harjoituksen johtaa Kainuun prikaati ja siihen osallistuu lisäksi joukkoja Jääkäriprikaatista, Utin jääkärirykmentistä, Lapin rajavartiostosta sekä Ruotsin Norrbottenin rykmentistä.

- Maavoimien harjoitustoiminnasta on ollut paljon esillä harjoittelu kansainvälisten kumppaneidemme kanssa. Kokonaisuutta tarkasteltaessa huomataan kuitenkin, että harjoituksia pidetään paljon ja pääasiassa ne ovat kotimaassa pidettäviä kansallisia harjoituksia. Harjoitustoiminta kattaa kaikki suunnat ja on hyvin monipuolista, maavoimien komentaja kenraaliluutnantti Seppo Toivonen totesi tarkastuksen yhteydessä pidetyssä mediapäivässä.

METSO 16 -harjoitusmaastona toimii Vuosangan ampuma- ja harjoitusalue Kuhmossa, Kainuussa. Laaja, lähes 14 000 hehtaarin alue palvelee hyvin taisteluharjoituksen tarpeita, sillä se mahdollistaa taisteluiden harjoittelemisen ja suorituskyvyn kehittämisen laajalla alueella.

Simulaattorit tukemassa koulutusta

METSO 16 -harjoituksen joukot keskitettiin ja ne ryhmittyivät puolustukseen perjantaina. Taistelut alkoivat välittömästi sen jälkeen. Harjoituksessa käytetään kaksipuolista simulaattorijärjestelmää (KASI) tukemassa koulutusta ja tuomassa todentuntua taisteluihin.

Sotilaita kerääntyneenä pakettiauton taakse

Järjestelmän avulla on mahdollista kattavasti kerätä tietoa yksittäisen taistelijan ja joukon liikkeen suuntautumisesta, todentaa osumia sekä GPS-paikannusjärjestelmän avulla analysoida kokonaisen joukon ja etenkin johtajien toimintaa. Lisäksi se ilmaisee muun muassa miinoitteiden ja epäsuoran tulen vaikutusta. Palautteen annon kautta koulutettavat voivat arvioida suoritustaan sekä tunnistaa kehittämistarpeitaan.

- Simulaattorit tuovat paljon lisätehoa harjoitteluun ja koulutukseen. Niiden avulla erityisesti joukon johtajille voidaan näyttää, kuinka taistelut ovat heidän osaltaan sujuneet ja mitä seurauksia tietyistä päätöksistä on ollut, maavoimien komentaja kertoi.

Kahdenvälistä yhteistyötä

Osana suomalaista osastoa harjoituksessa taistelee myös mekanisoitu jalkaväkijoukkue Norrbottenin rykmentistä. Ruotsalaisen harjoitusjoukon, vahvuudeltaan noin 50 sotilasta, osallistuminen harjoitukseen on osa Suomen ja Ruotsin maavoimien kahdenvälistä yhteistyötä. METSO 16 -harjoituksessa yhteistyön tavoitteena on erityisesti kehittää johtamista, jalkaväen ja mekanisoitujen joukkojen yhteistoimintaa sekä aselajitoimintojen yhteensovittamista. METSO 16 on ensimmäinen Kainuun prikaatin johtama harjoitus, johon ruotsalaisvahvistukset osallistuvat.

Kaksi sotilasta juttelee panssarivaunun vierellä

- Maavoimien yhteistyö Ruotsin kanssa näkyy muun muassa joukko-osastojen välisenä yhteistyönä. Suomen ja Ruotsin maavoimien yksiköistä on löytynyt niin sanotusti parit, joilla joukkojen omasta toiminnasta on löytynyt luontevasti yhteistoiminta-alueita. Esimerkiksi Kainuun ja pohjoisen suunnalla on hyvää yhteistyötä Norrbottenin rykmentin kanssa, johon olen erittäin tyytyväinen.

Harjoitus on tähän mennessä sujunut hyvin ja joukoilla on ollut motivaatio korkealla. Kehityshakuinen henkilökunta, osaavat varusmiesjohtajat ja varusmiehet sekä harjoituksessa käytetyt toimivat järjestelmät ja kalusto ovatkin olleet ne tärkeimmät ainekset onnistuneeseen harjoitukseen.

´