Hyppää sisältöön

Maavoimien tutkimuskeskuksen webinaarissa keskusteltiin pioneeritaktiikasta

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 5.5.2021 11.23
Tiedote
Panssarivaunu sillalla tulossa kohti.
Liikkeen edistäminen on yksi pioneerien tehtävistä. Kuvassa rynnäkköpanssarivaunu ylittää siltapanssarivaunusta laskettua siltaa.

Maavoimien tutkimuskeskus kokoaa noin kerran kuussa Keskusteluja taktiikasta -webinaariin ammattisotilaita ja Puolustusvoimien asiantuntijoita. Toukokuun aiheena oli pioneeritaktiikka, alustajana oli pitkän aselajiuran tehnyt everstiluutnantti Jarkko Patrikainen.

- Alustajan johdattamana keskustelua käytiin tekniikan ja taktiikan yhdistämisestä ja siitä, miten pioneeritoiminta yleisesti eroaa pioneeritaktiikasta. Erityisen huomion keskustelussa sai vastaaminen teknologian taistelukentälle tuomiin vaatimuksiin ja pohdittiin samalla millaisia erilaisia kehittämismahdollisuuksia erilaiset teknologiat voisivat tarjota pioneeritaktiikkaan, kertoo webinaarisarjan moderaattori, sotatieteiden tohtori, majuri Antti Paronen Maavoimien tutkimuskeskuksesta.

- Kyllä taktiikasta on tarve keskustella, sen todisti myös tämä webinaari. Pioneeritoiminnan todettiin elävän ajassa ja olevan muutoksessa kohti 2030-lukua. Muutoksen keskeltä tunnistettiin pioneeritoiminnan olevan jatkossakin fyysisen tilan ominaisuuksien muuttamista tai ylläpitämistä, esimerkiksi sillan rakentamista joen yli. Uhkakuvan muuttuessa on myös omaa toimintaa muutettava ja kehittyvä tekniikka sekä kaupalliset ratkaisut tarjoavat pioneeritoimintaan erilaisia ratkaisuja. Maavoiminen tutkimuskeskuksen Pioneerisektorilla ja -tutkimusalalla onkin tärkeä tehtävä tuottaa päätöksentekijöille tutkittua tietoa matkalla kohti 2030-lukua, pohtii Maavoimien tutkimuskeskuksen johtaja, everstiluutnantti Jukka Saarela.

Kuvituskuva pioneerikadettien harjoituksesta.

Myöhemmin keväällä, kesällä ja syksyllä Maavoimien tutkimuskeskuksen vetämät Keskusteluja taktiikasta -webinaarit jatkavat seuraavista aiheista:

  • Viestitaktiikka - johtamisen tukena
  • Huoltotaktiikka - kenttähuollosta logistiikkaan
  • Informaatiotaktiikka - taktiikkaa tiedolla
  • Taktiikkaa tietoverkoissa 
  • Tiedustelu - tiedon määrän ja laadun haasteet
  • Autonomian taktiikkaa

Loppuvuonna 2021 tai alkuvuonna 2022 webinaarien alustuksista ja keskusteluista julkaistaan kirja. Webinaarit ovat vain Puolustusvoimien henkilökunnan sisäisiä keskusteluja, mutta koostekirja tulee saataville suurelle yleisölle.
 

Maavoimien tutkimuskeskus on osa Maasotakoulua ja on sotataidon ytimessä laadukkaalla tutkimuksella.

Joukko-osasto Pioneeri
´