Maavoimien vaikuttamisharjoitus Rovajärvellä päättyy -koulutustaso korkea
Maasotakoulun johtama Maavoimien vaikuttamisharjoitus eli MVH 20 Rovajärvellä päättyy perjantaina 27.11.2020. Noin 3 600 henkilöä, eli varusmiehiä, reserviläisiä ja Puolustusvoimien palkattua henkilökuntaa, osallistui harjoitukseen Maa,- Meri- ja Ilmavoimista sekä Puolustusvoimien laitoksista. Varusmiehet näyttivät vaativissa olosuhteissa hyvää osaamista. Koulutustason tarkastusammunnat eli niin sanotut loppuammunnat todistivat koulutustason korkean tason torstaina. Paluumarssit kotivaruskuntiin ovat alkaneet loppuammuntojen jälkeen ja jatkuvat perjantaina 27. marraskuuta.
Raskasta aseistusta MVH 20-harjoituksessa oli melkein 70 kappaletta, muun muassa raskaita kenttäkanuunoita ja kuusi raskasta panssarihaupitsia eli K9-Moukaria. Niitä käyttivät harjoituksessa varusmiehet, kuten muitakin aseita.
Tällä kertaa harjoitukseen tuotiin mukaan aiempaa laajempana myös jalkaväen ammuntoja, eli tykistö ja kranaatinheittimistö tukivat jalkaväkiammuntoja.
- Paljon tapahtumia järjestettiin yhtäaikaa. Harjoitus sujui koronasta ja haastavista olosuhteista huolimatta hienosti, harjoituksen johtaja, Maasotakoulun johtaja, eversti Kari Pietiläinen sanoo.
Pietiläinen viittaa haastavilla olosuhteilla pohjoisen keleihin.
-Kahden viikon aikana oli vesisateita ja mutaa, ja myös reipasta pakkasta sekä huonoa näkyvyyttä. Mutta ammunnat pystyimme järjestämään. Lisäksi harjoitus on kiinnostanut laajasti mediassa, eversti Pietiläinen kertoo.
Tänä vuonna MVH 20 -harjoitukseen liittyi myös PV Peto 20 -harjoitus, joka kokosi Rovajärvelle Puolustusvoimien pelastushenkilökuntaa ympäri Suomen vuosittaiseen harjoitukseen.
Parasta Pietiläisen mukaan MVH20-harjoituksessa oli hyvä henki osallistujien kesken.
- Taisteilijoiden ilme, yritys ja ote on parasta. Onhan se tykkimiesten ja muidenkin varusmiesten kohokohta päästä ampumaan pohjoiseen kovilla. Tämä on varusmiesten koulutuksen huipentuma, Pietiläinen toteaa.
MVH20-harjoituksen kokonaisuus toimi hyvin.
- Huollon järjestelyt olivat sujuvat ja johtamisjärjestelmä tuki hienolla tavalla ammuntoja.
Rovajärvi on tullut tutuksi Kari Pietiläiselle sotilasuran aikana. Hän kävi Rovajärvellä ensi kertaa harjoituksessa vuonna 1987, kun opiskeli kadettina ammattiupseeriksi.