Hyppää sisältöön

Mannerheim-stipendiaatit Sveitsistä tutustuivat Maasotakouluun ja Pioneerikouluun

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 30.11.2021 11.28
Tiedote
Suomalaisia sotilaita yhdessä kahden sveitsiläisen sotilaan kanssa luokkahuoneessa.

Sveitsin armeijan Mannerheim-stipendiaatit majuri Ahmedin Senderovic ja kapteeni Francesco Tino tutustuivat Maasotakouluun marraskuun lopussa.

He saivat tietoa Maasotakoulun koulutuksesta ja kansainvälisestä yhteistyöstä ja -toiminnasta. Vierailun isäntinä toimivat everstiluutnantti Tero Savonen ja everstiluutnantti Jani Reijonen Maasotakoulusta. He esittelivät stipendiaateille koulutusta, jota Maasotakoulu tarjoaa suomalaisille ammattisotilaille.

Senderovic ja Tino olivat erityisesti kiinnostuneita Pioneerikoulusta, koska he molemmat ovat pioneereja. 

He tutustuivat Pioneerikoulussa opintojaan suorittavien kadettien ja sotatieteiden maistereiksi opiskelevien koulutukseen ja Keihäs 21 -harjoitukseen, johon opiskelijat osallistuvat.
Myös Sveitsissä on yleinen asevelvollisuus, ja naiset voivat suorittaa asepalveluksen vapaaehtoisena, samoin kuin Suomessa.

Kuvassa suomalainen sotilas yhdessä sveitsiläisen Mannerheim-stipendiaatin, kapteeni Francesco Tinon kanssa Maasotakoulussa.

Mikä on Mannerheim-stipendiaatti?
"Sveitsin Suomen ystävät ovat perustaneet C.G. Mannerheimin nimeä kantavan stipendirahaston ja kutsuneet vuosittain Suomesta nuoria yleisesikuntaupseereita opiskelemaan Zürichiin ja tutustumaan maahan. Vastaavasti sveitsiläisiä upseereita on tutustunut Suomeen." Lähde: Pekka Särkiön blogi: https://www.kotimaa.fi/blogit/mannerheimin-kuolema-sveitsissa/ 


"Vuodesta 1949 lähtien on vuosittain yksi suomalainen upseeri tutustunut Sveitsiin ja sen armeijaan Schweizerische Vereinigung der Freunde Finnlands, (SVFF Suomen Ystävät Sveitsissä) -yhdistyksen stipendiaattina. Stipendiaatteja on kutsuttu Mannerheim-stipendiaateiksi, koska nimitys tapahtuu juhlallisessa tilaisuudessa Mannerheimin muistomerkillä Geneve-järven rannalla Montreux’n lähellä Territet’ssä. Suomalainen upseeri on tutustunut Sveitsin maanpuolustukseen ja yhteiskuntaan. Hänen ohjelmastaan on vastannut Sveitsin armeija. --

Vastavuoroisesti ensimmäiset sveitsiläiset upseeristipendiaatit saapuivat Suomeen vuonna 1970. Vakiintuneen tavan mukaan Suomeen on saapunut vuosittain neljäksi viikoksi kaksi sveitsiläistä upseeria, joista toinen on kantahenkilökuntaan kuuluva ja toinen reservin upseeri (Milizoffizier).
Ohjelmasta on vastannut Suomen puolustusvoimat. Ohjelman laadinnassa on pyritty ottamaan huomioon sveitsiläisten upseereiden aselajit ja toivomukset. --
Sveitsin upseereiden mielestä Suomi on sopiva yhteistyökumppani, koska molempien maiden perusratkaisu on yleinen asevelvollisuus. --"
Lähde: https://sveitsi.fi/arkisto/sveitsin-ja-suomen-upseerivaihto/ 
 

Joukko-osasto Lappeenranta
´