Hyppää sisältöön

Musiikkimajuri Riku Huhtasalo siirtyi reserviin

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 1.12.2022 9.15
Uutinen
Riku Huhtasalo johtamassa orkesteria
Huhtasalo johti viimeisen konserttinsa Rakuunasoittokunnan päällikkökapellimestarina perjantaina 25. marraskuuta Lappeenrannassa.

Rakuunasoittokunnan päällikkökapellimestarina vuodesta 2013 toiminut musiikkimajuri Riku Huhtasalo johti viimeisen konserttinsa perjantaina 25. marraskuuta Lappeenrannassa. Palvelusaikaa Puolustusvoimissa hänelle kertyi yli 39 vuotta. Läksiäiskahvit järjestettiin Maasotakoululla 30. marraskuuta hänen viimeisenä palveluspäivänään ennen reserviin siirtymistä.

Riku, millaiset tunnelmat on nyt reserviin siirtymisen hetkellä?

Fiilikset ovat hyvät, mutta toisaalta haikeat onhan takana pitkä ura Puolustusvoimissa. Toisaalta ei tässä pelkästään oleilemaan aleta, harrastuksia on moninaisia aina metsänhoidosta alkaen ja musiikki säilyy mukana elämässä. Olen kyllä kuullut joskus, että joku olisi sanonut "istun ensimmäiset kaksi viikkoa keinussa ja sitten aloitan keinuttelemaan".

Kuinka pitkään palvelit Puolustusvoimissa ja Rakuunasoittokunnassa? 

Palvelusaikani kokonaisuudessaan on 39 vuotta ja 3 kuukautta. Menin soitto-oppilaaksi Helsinkiin vuonna 1983. Oppilasajan jälkeen vuosina 1986-1987 suoritin varusmiespalveluksen Uudenmaan rakuunapataljoonassa Lappeenrannassa ja sen jälkeen jäin töihin silloiseen Lappeenrannan varuskuntasoittokuntaan, josta tuli myöhemmin Rakuunasoittokunta. Rakuunasoittokunnasta siirryin Vaasaan, Pohjanmaan sotilassoittokuntaan vuonna 1991. Siellä työskentelin soittajaupseerina ja apulaiskapellimestarina. Vaasassa ollessani olin eri virkaurakursseilla lähes neljä vuotta opiskellen aina kapellimestariksi saakka. Vaasassa aikaa vierähti 9 vuotta ja siirryin kapellimestariksi valmistuttuani soittokunnan päälliköksi Satakunnan sotilassoittokuntaan, Tykistöprikaatiin Niinisaloon vuonna 2000. Niinisalossa työskentelin noin 13 vuotta.  Vuonna 2013 maaliskuun alussa siirryin Rakuunasoittokunnan päällikkökapellimestarin tehtävään. Pisin aika virkaurallani on siis tullut työskenneltyä Lappeenrannassa.

Mikä on ollut se asia, joka sinut on aikanaan saanut lähtemään musiikkiuralle?

Musiikin harrastus on osaltani alkanut jo hyvin nuorena ja kipinä siihen tuli kotoa. Isä oli hyvä harmonikan soittaja ja vanhempi veli Jari oli kuuluisa laulaja 1970-luvulla. Siitä se kipinä varmasti tuli itsellekin.

Mikä teki tehtävästäsi Rakuunasoittokunnan kapellimestarina mielenkiintoisen?

Kyllä se varmasti musiikki oli mikä teki tehtävästä mielenkiintoisen. Tässä on tullut ikään kuin harrastuksesta työ. Se ei ole ollenkaan huono asia. Työssä on saanut lisäksi tavata paljon ihmisiä eri elämän alueilta. Varsinkin sotiemme veteraanien kanssa tehty työ on ollut hyvin antoisaa ja merkityksellistä. Työhön on kuulunut myös paljon hallinnollisia tehtäviä, jotka ovat osaltaan tehneet työstä mielenkiintoisen. Sanotaanko että jos hallinto ei pelaa niin se heijastuu aika nopeasti muihin asioihin.

Mikä on ollut urasi mieleenpainuvin hetki?

Olisi väärin sanoa joku yksittäinen hetki, mutta mieleenpainuvimpia hetkiä ovat olleet varmaankin suuret TATTOO-tapahtumat ja konserttikiertueet, joissa on saanut työskennellä maamme eturivin solistien kanssa. Soittokunnan perustyötä ei myöskään pidä unohtaa, eli esiintymisiä eri järjestöjen ja Puolustusvoimien tilaisuuksissa.

Mitä kaikkea jäät ikävöimään reserviin siirtyessäsi?

Työyhteisöä yhteisiä musisointihetkiä jään kaipaamaan ja niin kummalliselta kuin se kuulostaakin keikkamatkoja ja linja-autossa matkustamista varmaankin jään kaipaamaan. Matkat ovat olleet osa työhön kuuluvaa rutiinia.


Maasotakoulu kiittää musiikkimajuri Riku Huhtasaloa upeasta urasta Puolustusvoimissa ja erityisesti Rakuunasoittokunnassa Lappeenrannassa! Lempeitä tuulia reserviin kaikilta Maasotureilta. 
 

Riku Huhtasalo vastaanotti monia muistamisia läksiäiskahveillaan. Valokuvaa Rakuunasoittokunnasta ojentamassa Rikun seuraaja, päällikkökapellimestari Timo Väisänen.
´